Az USR támogatja a decentralizációt, viszont nem az etnikai elvek mentén

2020. december 01. 08:16

Mi olyan párt vagyunk, amely minden kisebbség önkifejezését támogatja. Interjú.

2020. december 01. 08:16
Dan Barna
Azonnali.hu

A napokban megjelent az USR-PLUS kisebbségekre fókuszáló tervezete: ebben több olyan pont szerepel, amely korábban már szerepelt a román parlament törvényjavaslatai között, ám akkor az USR mégsem támogatta őket. Mi az oka annak, hogy a választási kampányra megváltozott az álláspontjuk?

Mi olyan párt vagyunk, amely minden kisebbség önkifejezését támogatja. Néha a román nacionalisták támadnak ezért, a magyar nacionalisták pedig azért, hogy nem vagyunk eléggé kisebbségbarát erő. Mindig is a kompromisszumra és a jóérzésű megegyezésre törekedtünk az ország többsége a kisebbségek között. Határozottan elutasítjuk azt a gyakorlatot, hogy a kilencvenes évekre jellemző etnikai konfliktusokat kreáljanak a felek, ezért is publikáltuk a kisebbségekre vonatkozó kormányprogramunkat.

Támogatná az USR ennek érdekében Románia decentralizációját, ahol ezáltal mondjuk hangsúlyos magyar többségű terület, például egy Székelyföld nevű jönne létre?

Az USR támogatja a decentralizációt, viszont nem az etnikai elvek mentén. Hanem egész egyszerűen az államberendezkedés szintjén. Itt arra gondolok, hogy szükséges lenne, hogy a döntéseket helyi szinten hozzák meg, Szlatinában (a regáti Olt megye megyeszékhelye – a szerk.) ugyanúgy, ahogy Sepsiszentgyörgyön vagy Brassóban vagy Szatmárnémetiben, hogy magyar lakosságú várost mondjak. Viszont azt az elvet, hogy egy régiót külön státussal ruházzunk fel, nem támogatom. Románia EU-tagállam, ezért az állampolgárainak egyenlő jogokkal és lehetőségekkel kell rendelkeznie, viszont a kulturális különbözőségeket és eltérő identitások megőrzését természetesen bátorítani kell. Végső soron szerintem az egyéni szabadságjogok a meghatározóak egy európai és demokratikus államban.

Hogyan akarná decentralizálni az USR Romániát: a jelenlegi megyerendszert megtartaná, vagy más területi beosztást szeretne?

Először is: nem látok rövidtávú lehetőséget erre. Ehhez alkotmánymódosítás és kétharmados többség kellene. Még akkor, amikor ez meg is volt, az USL (a mai két nagy ellenség, a PNL és a PSD közös, Băsescu-ellenes koalíciója – a szerk.), akkor sem volt politikai akarat erre. A pártok megyei szervezeteit, és a rossz nyelvek szerint akár a komplett megyét is irányító helyi bárók miatt Nem mondanám, hogy csak rajtuk bukott meg. Egyszerűen nincs politikai akarat hozzá. Képzeljük el, hogy hat megyei önkormányzati elnök összeül, és ott el kell döntsék, hogy az egyik főnök marad, a többi pedig hazamegy. Ezt tehát nem lehet létrehozni, csak úgy, ha erős parlamenti többséged van, amellyel ezt át tudod vinni. Most viszont nem látok ilyen lehetőséget.

Hány magyar tagja van az USR-PLUS-nak?

Őszintén? Nem tudom. Több tucatnyian lehetnek. Azt viszont tudom, hogy létezik az USR–Maghiar-csoport, amely az USR-ben lévő magyarokat fogja össze. Mi vagyunk azon egyik romániai párt, amely rendszeresen kommunikál magyarul is, éppen azért, hogy az üzenetünk eljusson a magyar nemzetiségű román állampolgárokhoz is. A vezetőségben is vannak magyarok, előttem például Elek Levente, egy magyar volt az USR ideiglenes elnöke. Büszke is vagyok arra, hogy több nemzetiségű párttagunk van, és hogy nyitottak vagyunk a kisebbségek felé.

Milyen a kapcsolatuk a magyarországi Momentummal? Milyen gyakran és miről szoktak velük beszélni?

Nagyon jó a kapcsolatunk. Politikai színrelépésünk nagyjából azonos időben történt. Többször voltunk mi Budapesten, ők pedig jártak Romániában. És úgy emlékszem, hogy akadt talán két eset is, amikor volt valami félreértés közöttünk. A momentumosok ugyanis számon kértek valamit rajtunk.

Mi volt ez az eset?

Nem emlékszem pontosan, valami olyasmi volt, hogy mi támogatnánk Orbánt.

Mármint Orbán Viktort?

Igen, valami olyasmi volt, hogy mi egyik esetben felszólaltunk volna Orbán mellett. De kiderült: fordítási probléma volt. Rögtön felvettük velük a kapcsolatot velük és tisztáztuk a félreértést. Csodálkoztunk is, hogy bíráltak minket, mert mi ilyet sose állítottunk. De általában egy platformon vagyunk, ugyanazok az értékeink. Azt örömmel láttam, hogy a Momentum is növekszik, hangsúlyossá válik a magyar politikában.

A Momentum jelezte-e, hogy támogatja az USR PLUS jelöltjeit a mostani parlamenti választáson, ahogy tette azt az önkormányzati választás előtt? Ha igen, milyen formában?

Igen, támogatnak. De nemcsak ők, hanem mások is. Az egész Renew Europe-frakciótól kaptunk üzeneteket, ahogy mi is szoktunk küldeni üzenetet, amikor más államban vannak választások.

Akkor várhatunk most is egy olyan videóüzenetet az USR PLUS honlapján, ahol a Momentum elnöke, Fekete-Győr András a romániai magyar állampolgárokat az USR PLUS-ra való szavazásra buzdítja?

Nagyon örülnék ennek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
flesh ripper
2020. december 01. 13:54
"Hány magyar tagja van az USR-PLUS-nak? Őszintén? Nem tudom. Több tucatnyian lehetnek. Azt viszont tudom, hogy létezik az USR-Maghiar-csoport, amely az USR-ben lévő magyarokat, Feka Geor Andrei-t, Donatescu Ana-t és Cehoslovacescu Ecaterina-t fogja össze. Mi vagyunk azon egyik romániai párt, amely rendszeresen kommunikál magyarul is, éppen azért, hogy az üzenetünk eljusson a magyar nemzetiségű román állampolgárokhoz is. A vezetőségben is vannak magyarok (https://momentum.hu/a-momentum-politikusai/), előttem például Elec Leventica, egy volt magyar volt az USR ideiglenes elnöke. Büszke is vagyok arra, hogy több nemzetiségű párttagunk van, és hogy nyitottak vagyunk a kisebbségek felé."
mustarharmas
2020. december 01. 12:50
Azt találta mondani ez a román, hogy "...etnikai konfliktusokat kreálnak a felek....."?????? Mármint a többségi románok és a kisebbségi védekező magyarok egyaránt kreálnák a konfliktust? Mintha mindkét fél egyelő eszközökkel és ütőerővel rendelkezne? És ezek az "européer" románok? Hülye a momentum is, ha komolyan veszi egyetlen szavukat is. Mondjuk elég hülyék is, az igaz.
Kup Lung
2020. december 01. 11:54
Hát a Momentumnak most már el kell döntenie ennek fényében hogy támogatja e még a székely autonómiát -ahogy eddig kommunikálta- mint ahogy az ottani magyarok akarják. ----- Vagy részükről fontosabb Cseh Katalin liberális európai kapcsolatai. Akikre aztán építették azt a politikát hogy a Progresszív Szlovákia vagy az USR pártokat és jelöltjeiket támogatják a magyarokkal szemben. Persze a szerelem nagyon egyoldalú a Momentum részéről hisz még semmiféle viszont segítséget nem adtak ezen pártok az ottani magyaroknak ezért a "lojalitásért". Dan Barnáék a parlamentben folyamatosan a magyarok ellen szavaznak. ----- Egyértelmű választ kéne adni Fegyőrnek az autonómia témájában! Megy a sumákolás, ködösítés ezerrel. Látjuk hogy a külhoni választó mennyit is ér nekik. Ráadásul a Momentumos szavazók is ennyit érnek? Magyarellenes irányt akar e támogatni egy Momentumra szavazó fiatal. A kérdés húsbavágó. -----
Magyarok Pásztora
2020. december 01. 11:29
Ha a pufajkások unokái támogatnak, akkor a legocsmányabb fajta vagytok. De anélkül is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!