Szily esete a „szélsőjobbos” Jordan Petersonnal

2020. november 25. 15:22

Hogy a mérsékelt liberális Jordan Petersont miért szélsőjobbosozzák, az rejtély.

2020. november 25. 15:22
null
Szilvay Gergely
Mandiner

Kiakadtak a Penguin Books alkalmazottai, hogy Jordan Peterson kanadai klinikai pszichológus és sztárszerző új könyvét nekik kell kiadni. A kiakadás oka, hogy a figura szerintük „ellentmondásos” (ennek a jelzőnek a használata egyfajta selyemzsinór-küldést jelent a baloldal részéről), mert Peterson „a gyűlöletbeszéd, a transzfóbia és a fehér felsőbbrendűség ikonja”.

Szily László a 444-en azzal kommentálta a dolgot: „meglehetősen ironikus”, hogy Jordan Peterson új könyvében újabb tizenkét életszabályról értekezik (az előző címe 12 szabály az élethez), mivel „a pszichológus-életmódtanácsadó a mű megírása közben majdnem belehalt az életmódjába, ugyanis olyan súlyos gyógyszerfüggő lett, hogy több mint egy éven át kezelték Oroszországban ahol mesterséges kómában tartották és Szerbiában, ahol a kórházban a koronavírust is elkapta”.

Nos, Szilynek egy keresésbe és pár percbe telt volna megtudnia, hogy Peterson nem az életmódjába „halt bele majdnem”, és nem amiatt lett gyógyszerfüggő. Petersonnak 2016-ban autoimmun betegsége lett, amire clonazepamot írtak fel, melynek ugyanaz a benzodiazepin a hatóanyagcsoportja, mint a xanaxnak. Majd a felesége rákos betegségének híre viselte meg – ekkor növelték a gyógyszeradagját. (A családot kezdettől fogva üldözte a balszerencse, lánya is súlyos betegségben nőtt fel, egész gyermekkorában folyamatosan kezelésre szorult és műtéteket hajtottak végre rajta.) A benzodiazepin alattomos cucc, könnyen hozzá lehet szokni és nehezen lehet lejönni róla. Neki se sikerült, ráadásul a hatóanyag a várttal ellenkező hatást okozott, például akatíziát. Ezért ment elvonóra.

Lehet, hogy elsőre hiteltelennek tűnik, hogy egy pszichológus úgy oszt életmódtanácsokat, hogy maga is gyógyszert szed, de tekintve az okokat, illetve hogy nem jókedvéből szedte,

Peterson esetében nincsenek hitelességi problémák.

Elvégre a pszichológia egyik alapelve, hogy az érettség ismérve, hogy az ember belátja, ha segítsége van szüksége, és nem keménykedik feleslegesen.

Jordan Peterson pedig nem szélsőjobbos, csak a radikálbalos woke-mozgalom akarja annak beállítani. Sem a gyűlöletbeszéd nem jellemző a sztoikus és visszafogott professzorra, sem a transzfóbia – kivéve persze, ha a transzmozgalom bármilyen kritikája transzfóbiának számít. Azt meg, hogy Petersont a hisztis Penguin-alkalmazottaknak hogyan sikerült a fehér felsőbbrendűség obskúrus (és ma már az egész nyugati világban teljesen jelentéktelen) tanával összeboronálni, el sem tudom képzelni. 

Jordan Peterson valójában egy régimódi, mérsékelt liberális.

Tőle az egész nyugati világ jobboldala úgy, ahogy van, jobbra áll.

Hogy könyvei mélyek vagy felszínes életmódtanácsadások – nem ezek a világ legmélyebb filozófiai értekezései, tény és való –, azt mindenki döntse el maga. Mindenesetre ha sokak számára jelentenek megvilágosodást és támaszt, akkor volt értelme megírni őket.

De hogy ma Peterson, egy régimódi kanadai jobbliberális a balos tömegek számára szélsőjobbosnak tűnik, az igen sokat elmond a nyugati politika és főleg a nyugati baloldal állapotáról – és folyamatos szélbalra tolódásáról.

Peterson végső soron alapvető emberi és társadalmi evidenciákról ír az úgynevezett „botránykönyveiben” – mert ma már botrányt vált ki az evidenciák megfogalmazása és leírása is. Itt tartunk – és ez a valódi tragédia.

Összesen 112 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
T. Péter
2020. november 26. 12:33
Peterson megtalált magának egy nagyon jövedelmező szektort, nevezetesen jól meg tud élni igen, alapvetően a szélsőjobb hecceléséből. Ő maga nyilvánvalóan belülről nem gondolja komolyan a negyedét sem annak, amit előad ezeken a haknikon, de elég jól megél belőle ahhoz, hogy megérje neki úgy tenni. Szilynek tehát ebbel az értelemben nyilvánvalóan igaza van, Peterson ezt a niche-t lőtte magának, akkor a világ szemében oda tartozik, ilyen ez a popszakma.
Kompenzátor
2020. november 26. 10:44
A szélsőbalról nézve minden "szélsőjobb" ami nem ők maguk, nincs ebben semmi rejtélyes. A klasszikus liberalizmus élő megtestesülése, JP, szerintük náci, hiszen nem progresszív, és aki nem progresszív az mind szükségszerűen, per definitionem náci.
Karvaly
2020. november 26. 08:45
Már 2000 körül, amikor az Indexnél volt, és még a totál semleges kispapás vagy pecázós cikkeit írta, akkor is kényszeresen befűzött olyan sorokat, hogy "olyan képet vágott, mint Semjén Zsolt, amikor rájött, hogy egy illegális buzibárba tévedt". Nyilván nem így született, de az Indexnél már erős volt benne a baloldalnak megfelelési kényszer, akárcsak korábban Para-Kovácsban.
Kettőazkilenc
2020. november 26. 03:45
Vannak érdekes videói youtubeon. Az eredeti könyvét most olvasom, ahogy mondják not great, not terrible, viszonylag evidenciák de nem rossz, teljesen normális embernek tűnik. Eddig amit láttam érvel, nem nagyképű, tud kicsit hatásvadász lenni vitákban, de az a tévézéshez hozzátartozik. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!