Lárévédéré, Igor, bunöziuá Maia! Etnikai alapon egyesülünk egyet, ugye?

2020. november 17. 19:17

Erdélynek pedig kuss!

2020. november 17. 19:17
Jean St'ay
Főtér.ro

„Nagyjából a fenti mondattal jellemezhető a múlt vasárnapi moldovai elnökválasztást követő román viszonyulás. A pontosság kedvéért: november 15-én, vasárnap zajlott az elnökválasztás második fordulója a Moldovai Köztársaságban. Akik küzdöttek: az oroszbarát Igor Donon elnök, illetve a nyugatbarát Maia Sandu elnökjelölt. És az eredmény: Sandu lazán kiütötte Dodont a ringből.

A világ tapsolni kezdett: megbukott egy kis despota, leszállt az első eurófecske azon a végvári vidéken is, és most majd jön a szép és színes és emberijogos és globalokonform tavasz. Természetesen Románia, a „nagy” szomszéd és testvér az elsők között dobott csókot a frissen megválasztott elnök asszonynak. Klaus Ionopotchivanoc Iohannis álkisebbségi államelnök tőle telhetően melegen gratulált a győzelemhez és egyben jelezte, máris megveszi a jegyet Kisinyovba.

Ugyanakkor előbújtak fűtött köveik alól a legkülönbözőbb mioritikus elemzők és diplomaták is, akik bármely jelentősebb Pruton túli politikai szeizmikus mozgás után azonnal elkezdik a jól ismert rigmust: Moldova Románia! Tessék egyesülni! Hogy ez mennyire igaz, az ilyenkor mellékes. Itt van például a román diplomácia egyik kiscsillaga, a jelen pillanatban a Népi Mozgalom Párt (PMP) alelnöke ás a párt konzervatív színeiben választási ringbe szálló politikusa, Cristian Diaconescu, aki egy minapi interjúban így érvelt az egyesülés ideája mellett: »Egy biztos történelmi alapokon álló premisszából indulnék ki, amellyel a Prut mindkét partján csakis rokonszenvezhetünk.«

És akkor itt álljunk meg egy mondat erejéig.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Scarecrow
2020. november 19. 10:32
Remek írás, szórakoztató stílusban!
Burmin
2020. november 18. 10:15
Már csak azt nem értem: miért GySEV színekben pompáznak a kocsik ?
AKissLaci
2020. november 18. 10:00
Érdemes! Nála el lehet vonatkoztatni attól a ténytől, hogy Kun Béla unokája (igen, ANNAK a Kun Bélának az unokája), ugyanis távol tartja magát mindentől, aminek bármi köze lehet a napi politikához. Engem ugyanis nem érdekel, hogy kinek milyen gusztustalan féreg volt az apja-nagyapja - mindaddig, amíg nem kezdi el modernizált változatban ugyanazt csinálni, mint a gusztustalan féreg apja-nagyapja (Bauer elvtárs, Fekete-Győr András, Donáth Annácska, sorolhatnánk még százával, és persze a sor végén ott van a pöcegödör alja: az Apró-klán). Zseniális az öreg. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem youtube-csatornáján találsz egy csomó előadását. Én imádom a teljes mértékben szenvtelen történetírást, ahol nincs "jó" és "rossz", nincs narratíva, nincsenek kényelmetlen (tehát: elhallgatott) események - csak a tények. Az öreg szakterülete a Szovjetunió története 1920-1990 között, aminek némi pikantériát kölcsönöz, hogy a kutatási időszakának a szereplőit személyesen is ismeri (az anyja orosz), Gorbacsovig bezárólag. Az "oral history" (a történelmi eseményekben résztvevő jelentős szereplők visszaemlékezései) témakörében végzett kutatásai és interjúi szerintem felbecsülhetetlenek a száz év múlva dolgozó történészek számára. Ezért elnézem neki, hogy néha (nagyon ritkán!) kicsit pontatlan. Az előadásai vágatlanok, és ez a 74 éves figura annyi adatot mond fejből, egy koherens rendszerbe összefoglalva, hogy a teljesen irreleváns pontatlanságai nem osztanak-szoroznak. Jó szórakozást.
Akitlosz
2020. november 17. 21:12
Mert Erdélynek milyen ideája van?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!