Elnöki munkám megítélését bízzuk az utókorra

2020. november 02. 12:49

Egy határt nem szabad átlépni: amikor egy konkrét bírót támadnak meg, és kezdik ki a személyét. Interjú.

2020. november 02. 12:49
Darák Péter
Index

„És mi a helyzet akkor, ha a politika találja meg az igazságszolgáltatást, egy politikus szedi ízekre az ítéletet? Vagy ami még ennél is komplikáltabb: megelőlegezi az ítéletet.

A bírónak ezeket a véleményeket figyelmen kívül kell hagynia döntése meghozatalakor. A bírósági vezető pedig felhívja a közvélemény figyelmét, hogy nem helyes a bírókat befolyásolni a munkájukban. Ugyanakkor helyén kell kezelni a kérdéseket. Tudomásul kell venni, hogy a politikusoknak is megvannak a maguk politikai szempontjaik, amelyek adott esetben ügyekkel kapcsolódnak össze. Egy határt nem szabad átlépni: amikor egy konkrét bírót támadnak meg, és kezdik ki a személyét.

Minden magyar polgárnak tiszteletben kell tartania, hogy a bíró a köztársasági elnöktől kapja a kinevezését, és arra kap megbízást, hogy az eléje kerülő ügyeket a legjobb tudása szerint, részrehajlás nélkül eldöntse. A személyeskedés nem fér össze a jogállamisággal.

Hack Péter tanszékvezető egyetemi tanár szerint Darák Péter a magyar jogtörténet egyik legjobb főbírója volt, aki sok kérdésben a kormánnyal szemben is a kollégái mögé állt. Mit szól ehhez?

Megtisztelő, ha így tekintenek az elnöki működésemre. Egy-egy ilyen megszólalás legalább annyira szól a következő kilenc évvel kapcsolatos elvárásokról, mint a korábbi kilenc év értékeléséről. Elnöki munkám megítélését bízzuk az utókorra.”

(Index)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
radnoti
2020. november 18. 10:53
Darák Úr, Maga ostoba barom! A Kúria elszabotálta az Alkotmánybíróság határozata által megkövetelt felülvizsgálatot "lúgos orvos" ügyben. Nyílt levél Darák Péterhez, a Kúria elnökéhez https://three.blog.hu/2020/11/09/ostoba_barom_biro
igazmagyar
2020. november 04. 18:47
Komcsi és libsi bírókkal vannak még mindig tele a bíróságok. Ezért vannak ilyen furcsa ítéletek. Ők a szent tehenek (mint Indiában az utcákon), és kritizálni sem szabad őket, mert akkor leszakad az ég! Gyalázatos munkát végeztél elvtárs (szerencsére nem az enyém), és nem kell várni az utókor véleményére: már most is tudjuk, ki voltál, és ki vagy - egy senki!
leveles
2020. november 02. 20:26
Bízzuk! Akkor is szar alak vagy, Korpa.
rókabácsi
2020. november 02. 17:33
szarjankok! ők mindekin és mindenen független magasabbrendűek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!