A személyiség végzet – Trump örökségéről

2020. október 27. 07:03

Trumpnak megvolt az esélye, hogy alapvetően változtasson az Egyesült Államok helyzetén – de nagyrészt eljátszotta ezt az esélyt.

2020. október 27. 07:03
Rod Dreher
Mandiner

A Mandiner körkérdést intézett amerikai és hazai szakértők felé: hogyan értékelik Trump négyéves elnökségét, mi szerintük Trump öröksége? Válaszadóink – melyek közül többen az e hét csütörtökjén Trump-összeállítással jelentkező hetilapszámunkban is megszólalnak – között van Rod Dreher is.

Az ismert amerikai keresztény-konzervatív publicista és író válaszát az alábbiakban olvashatják!

***

A történelem úgy fogja számon tartani a Trump-éveket, mint a dekadencia tetőzését Amerikában. Trump azért kerülhetett hatalomra, mert a Republikánus Párt dekadenssé vált, és nem volt többé kapcsolatban saját választóival.

Trumpnak megvolt az esélye, hogy alapvetően változtasson az ország helyzetén – hogy megreformálja a külpolitikáját, gazdasági struktúráját és társadalompolitikáját –, de nagyrészt eljátszotta ezt az esélyt.

Miért?

A görögöknek igaza volt: a személyiség végzet is egyben.

Trump kudarcos és kaotikus elnöksége segített fokozni a baloldal ideológiai őrületét, nárcizmusa és inkompetenciája pedig oda vezetett, hogy nem harcolt sikerrel a baloldal ellen. Az elnök összetévesztette a valóságot a valóságshow-kkal, és az események minden alkalommal maguk alá temették. Orbán Viktorral szemben Donald Trump nem tudja, hogyan használja a hatalmat, és minden témát arra használ fel, hogy saját magát állítsa a középpontba és saját magát védelmezze – ami oda vezetett, hogy fontos ügyek rossz védelmezője lett. 

Például az utolsó elnökjelölti vitában Trumpnak lehetősége volt, hogy kritizálja a baloldal bizarr faji ideológiáját, ami démonizálja a rendőrséget, védelmébe veszi a George Floyd halála ürügyén zajló zavargásokat, és ami minden fehért egy sztálinista kirakatper vádlottjainak padjára ültet, ahol kötelező rituálisan beismerni, hogy bűnösek a rasszizmusban.

Miként válaszolt Trump erre a kérdésre? Azt mondta, hogy ő volt a fekete amerikaiak legjobb elnöke Abraham Lincoln óta.

Ez komédia – de nem túl vicces.

Ha Trump veszít, akkor a militáns baloldal, ami az elnöki évei alatt keresztülgyalogolt szinte minden amerikai intézményen, arra fogja használni a hatalmat, hogy az amerikai élet minden mozzanatát átitassa ideológai mérgével.

Az egyetlen pozitívum, amit látok, az az, hogy a jobboldal megszabadulhat ettől a bohóctól és arra koncentrálhat, hogy egy erős, okos és elvi alapokon álló ellenzéket építsen.

Ezen a ponton viszont van valami, amit kétségtelenül megköszönhetünk Trumpnak: hogy végleg lezárta annak lehetőségét, hogy a Republikánus Párt visszatérjen a zombie-reaganizmushoz. 
 

Rod Dreher a The American Conservative publicistája, a The Benedict Option, a Live Not By Lies és más könyvek szerzője. Általunk szemlézett cikkeit és vele készített interjúinkat itt olvashatja.

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szeekely
2020. november 03. 21:44
Topik ujratoltve? Lol
Frick László Intézet
2020. október 28. 09:14
A Hurrikánfrizurás Bojócc soha még csak képben sem volt. Nem Trumpgyőzelmevolta botrány, hanem a "választás" 2016-ban az egzaltált hülye öreg picsa és a vén önteltképenkívüli seggarc között. Trumpnagyon tetszhet a demkratáknak,ezért nem egy esélyesésfiatalnetokratát,hanem egy agyalágyultkorrupt vén idiótátindítottak a Roncsderbi 2020-on. Wreck Campaige 2020 Totally American Idiotism!
annamanna
2020. október 27. 15:31
Trump pszichológus unokahúga feltárta, mitől lett ekkora barom az Egyesült Államok elnöke https://444.hu/2020/10/26/trump-pszichologus-unokahuga-feltarta-mitol-lett-ekkora-barom-az-egyesult-allamok-elnoke
MayorAnna
2020. október 27. 11:39
Íme, a valóságsója: https://www.youtube.com/watch?v=bmhSnhNfskU
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!