Nyerészkednek

2020. október 08. 08:11

Megkérdőjeleződik a jegybank függetlensége. No nem a kormánytól – az már rég nincs meg –, hanem a józan észtől is.

2020. október 08. 08:11
Papp Zsolt
Papp Zsolt
Népszava

„A Magyar Nemzeti Banknak az első félévben 217 milliárd forintos nyeresége keletkezett, ami első hallásra jó hír. Ebből a nyereségből 206 milliárd forintnyi »profit« a forintgyengülésből származott, aminek annyira már nem lehet örülni. Ugyanis a forintgyengülés praktikusan az árak emelkedését hozza magával.

Lehet olyan gazdasági környezet, amelynek eredője a nemzeti valuta (átmeneti) leértékelődése, a fő probléma azonban az, hogy a MNB vezetése érdekelt a forint gyengítésben. Ugyanis a devizaeszközökön elért átváltási nyereséget, illetve a jegybanki profitot nem kell a közjó érdekében fölhasználniuk, hanem szabadon rendelkeznek vele.

Innentől kezdve megkérdőjeleződik a jegybank függetlensége. No nem a kormánytól – az már rég nincs meg –, hanem a józan észtől is. 2014-ben a az MNB több száz milliárd forintos nyereségre tett szert, ám a pénzt nem az épp akkor zajló devizahitel-forintosításra költötték el, hogy kisebb legyen a devizaadósok árfolyamvesztesége, hanem egy jegybanki alapítványbirodalomba szivattyúzták az adófizetők pénzét, ami ezáltal »elveszítette közpénzjellegét«. Akkor sem a kormány, sem az elvileg a kormányt ellenőrző parlament nem indított vizsgálatot az ügyben, és nem módosította a jegybanktörvényt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berecskereki
2020. október 09. 06:17
Mit mond az MNB? ,,A devizaárfolyam-változásból származó eredmény alakulását a forint hivatalos árfolyamának a bekerülési árfolyamtól való eltérése, valamint a devizaeladások volumene határozza meg. A félév során a forint gyengülése következtében a hivatalos és a bekerülési árfolyam eltérése emelkedett. A devizaeladások 2020. I. félévben az ÁKK-adósságkezelési műveleteihez, az állam koronavírus-járvány elleni védekezési kiadásaihoz, illetve a nemzetközi tartalékok kezeléséhez kapcsolódtak. A realizált árfolyamnyereség 167,8 milliárd forinttal 206,6 milliárd forintra emelkedett 2019 I. félévéhez képest.,, MNB Első féléves jelentés 51. oldaltól https://www.mnb.hu/letoltes/fe-leves-jelente-s-2020-hun-0925.pdf
Berecskereki
2020. október 09. 06:04
,,A Magyar Nemzeti Banknak az első félévben 217 milliárd forintos nyeresége keletkezett, ami első hallásra jó hír. Ebből a nyereségből 206 milliárd forintnyi ,,profit,, a forintgyengülésből származott, aminek annyira már nem lehet örülni. Ugyanis a forintgyengülés praktikusan az árak emelkedését hozza magával.,, - állítja a szerző. Amennyiben a nyereség okaként elfogadjuk a féléves szintű 3,9 %-os inflációs rátát, akkor 2008. évi MNB nyereségnek 300 milliárd forintnak kellet volna lennie. Ezzel szemben az MNB 5,5 milliárd forint veszteséget produkált. Akkor most hogyan állunk ,, forintgyengülés praktikusan az árak emelkedését hozza magával,, állítással? Lehet, hogy Papp Zsolt független a valóságtól?
Akitlosz
2020. október 08. 23:15
Tegnap az a DK-snő a helikopterpénzt hiányolta. Azaz egy vörös kormány és vörös MNB is azt csinálná, amit a narancssárga, csak még inkább rosszabbul.
puszika
2020. október 08. 18:19
Zsótika!! Tudsz olvasni fiam? Akkor hasonlítsd össze Matolcsy elődjének MNB elnöki eredményeit a mostanival. Már persze ha képes vagy rá/mernék fogadni, hogy nem/. Aztán itt a mandin megbeszéljük!! Várlak kiscsákó!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!