Hörgés, gengszterrap, szürrealitás, szolidaritás – jelenetek egy járványosztályról

2020. október 16. 10:54

Feszültség és egykedvűség, szürreális jelenetek és mélyen emberi segítségnyújtások: e sorok írója légzési panaszai nyomán megjárt egy kórházi Covid-osztályt.

2020. október 16. 10:54
null
Mandiner

Vajon hogyan néz ki egy nap egy kórházi Covid-osztályon a járvány második hullámának idején? Szervezettség vagy kapkodás uralkodik az elkülönített részlegeken? Kórházi ágyból vagy ápolóból van kevesebb? Fiatalok vagy idősek kerülnek be a kórházakba? 

A valóság – legalábbis az a valóság, amit e sorok írójának volt alkalma megtapasztalni –

sokkal összetettebb és egészen abszurd jeleneteket produkál, mégis mélyen emberi.

A csütörtök délutánt  az egyik fővárosi kórház fertőzöttek számára elkülönített részlegén töltöttem, ahová nehézlégzés panasza miatt kerültem. A tünetek előző este kezdődtek, de csütörtök reggel a munkahelyen súlyosbodtak. Néhány hír megírása után már reggel nyolckor elhagytam a szerkesztőséget, és a háziorvossal konzultálva mentőt hívtunk. Mint kiderült, koronavírus-gyanú esetén a mentőknek két órán belül ki kell érkezniük, de a mentőautók száma és a személyzeti kapacitás ennek a követelménynek is gátat szab, főleg sűrűbb napok esetén. Ilyen volt a csütörtöki is, így aztán a mentősök valamikor dél körül érkeztek meg. 

Bár a gyorsteszt negatív eredményt mutatott, nem szűnő panaszaim miatt kivizsgálást kértem abban a hitben, hogy ez  valamelyik sürgősségi osztályon fog megtörténni. Azonban a nehézlégzés jelenleg vezető tünet, ráadásul nem engedhetnek be gyanús személyeket a kórházak más részeibe, így maradt a „vörös zóna”. 

Felvetődik a kérdés, hogy miért nem lehetett ezt kivizsgálni más osztályokon,

miért kell igazolt fertőzöttek közé vinni egy olyan személyt, akinek panaszai ellenére még nincs teszteredménye,

se pozitív, se negatív.  Bizonyára ennek is megvannak a szakmai indokai.

A négy fal között

De minden rosszban van valami jó, így legalább lehetőségem nyílt első kézből megfigyelni, amit a szerencsés nemfertőzöttek csak találgathatnak: mi történik a kórházak falain belül, fel van-e készülve az egészségügy a nagy rohamra?

Merthogy a járvány egyáltalán nem lassul, sőt! Nagyjából kétóránként érkezik új beteg a kórházba, de van, hogy egyszerre négyen is beesnek. Aznapi, pár órás tapasztalatom alapján minden adott ahhoz, hogy ellátásuk nagyobb csúszások nélkül – értsd: a betegek számától és az ebből adódó várakozási időtől függően 1-2, rosszabb esetben 3-4 óra alatt – megtörténjen. A szükséges eszközök rendelkezésre állnak, a tesztelés után mindenkin komplex laborvizsgálatot végeznek, majd állapotuknak megfelelően irányítják tovább őket. 

Két probléma viszont a laikus számára is megfigyelhető: egyrészt az elkülönített részleg nagyon kicsi alapterületű, emiatt egymás hegyén-hátán várakoztak a páciensek vagy ötven négyzetméteren. A másik: ha nagyon megugrik a várakozó betegek száma, hirtelen kevés lesz az ápoló. Ez viszont azt is jelenti, hogy

a meglévő egészségügyi személyzetre óriási teher hárul,

gyakorlatilag órákon keresztül rohangálnak egyik betegtől a másikig. Vérvétel után infúzió, a tesztelés után az adminisztratív feladatok ellátása következik – és akkor a fekvőbeteg idős emberek tisztába tevéséről még nem is beszéltem.

Gengszterrap és „Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország”

Tanulságos az idős betegek - merthogy kilencven százalékban róluk van szó – viselkedése is. Volt, aki egykedvűen, faarccal ülte végig a várakozási idejét; más a vadidegen szembeülőnek kezdett sztorizgatni az életéről; megint más pedig fennhangon bizonygatta azt, hogy ő nem beteg, és azonnal vigyék haza, ha nincs szabad mentő, hát taxival.

Egy idős néni vízért könyörgött, majd amikor az ápoló a WC-ből hozott neki egy pohárral, közölte hogy még mit nem, ha „azt a szennyvizet” oda meri neki adni, ráönti. Ez persze az agyonterhelt, néha frusztrált ápolók részéről is ellenreakciókat vált ki, amelyek a legtöbbször valami vicces megjegyzésben öltenek testet, de néha durvább beszólásokat is megengednek maguknak. Erre az idősek részéről jön a „mai fiatalozás”, az „így tisztelik az időseket”, a „meg akarnak ölni” – és az ördögi kör folytatódik. De

összességében az ápolók rendkívüli türelemmel foglalkoznak az idős emberekkel.

A várakozóterem mellett egy kisebb szobában súlyosabb esetek, lélegeztetésre szoruló idős emberek is feküdtek, hörgésük vagy éppen fennhangon történő imádkozásuk kihallatszott a várakozók közé, borzongást váltva ki a legtöbb páciensből. 

A legszürreálisabb ugyanakkor az volt, amikor egy háttérből hallatszódó amerikai gengszterrap szám mellé – talán valamelyik ápoló rakta be kikapcsolódásként? – felcsendült az egyik idős úr csengőhangja, a „Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország”.

A kórházban egyszerre van jelen az élni akarás és haláltusa, a monoton ápolói munka és az önfeláldozó segítségnyújtás. 
Fültanúja voltam annak, amikor az egyik kétségbeesett ápoló rádöbbent, hogy „most egyedül leszek két óráig”; mire társa közölte, hogy semmiképpen, mert ő is marad, hiszen „nem mindegy 6 vagy 8 órát dolgozok?”

Kedélyes beszélgetések és beszólogatások; önzetlen segítségnyújtás, türelmes várakozás és hisztéria; sztorizgatás és küzdelem minden egyes lélegzetvételért; szkafanderek, pittyegő gépek és modern felszerelések – mégis, ez az ismeretlen ellenséggel szembeni harc továbbra is mélyen emberi küzdelem.

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
barnabibambi
2020. október 18. 09:58
Ez a mormota asszony nagyon hülye,mi nem zárhatjuk le a határokat és a járvány védekezés törvényeink szerint állami feladat! Nekünk csak egy lehetőségünk van hogy elhajtunk benneteket a halál faxára!
Kup Lung
2020. október 16. 18:41
"miért kell igazolt fertőzöttek közé vinni egy olyan személyt, akinek panaszai ellenére még nincs teszteredménye..." ---- Érdekes protokoll dolgok vannak. Pl. az ismerősöm lánya lázas volt ,fulladt kijött a mentő : nyálmintavétel megvolt ,megkapta a koronát mint kiderült utólag. Az ismerősöm (az apja) is rosszul volt ,lázas de nem fulladt. Szólt hogy akkor őt is a mentős vizsgálja már meg ha már itt vannak. Megtagadták! Azt mondták hogy ő csak kapcsolatnak számít be kell menni egy adott rendelőbe és a többi beteg között ki kell várnia a sort és ott leveszik a mintát. Koronás volt ő is elkapta a lányától. De ugye a normál betegekkel érintkezett órákig. Kissé fura protokoll. Már meggyógyultak 2 hete egyébként ,náluk izületi fájdalommal párosult a láz pl. ------
Onurisz
2020. október 16. 15:44
Értem. Kórházba ritkán járó ember mindig megdöbben az ott tapasztaltakon. Nem csoda. De mi köze van ennek a 'borzalmas' vírushoz. Nagyjából ilyen tapasztalatokat lehet szerezni vírusmentes időkben is a kórházak olyan részlegein, ahol összezsúfolódnak az idős, beteg emberek.
KBA98
2020. október 16. 14:07
Majd ha vége lesz a járványnak, kikapcsolódás gyanánt menjen be egy elfekvőbe, vagy egy onkológiai osztályra! Az sem semmi!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!