Európa túlélési kézikönyve

2020. szeptember 25. 14:47

Európai létünk terhe a kezünkben van, és már csak egyetlen kérdést hagyunk nyitva: „Hogyan lesz az ember azzá, ami?”

2020. szeptember 25. 14:47
Czopf Áron
Czopf Áron
Magyar Hírlap

„»Európa megmentése huszonnégy egyszerű lépésben« – akár ezt a címet is adhatta volna »Was tun?« (Mi a teendő?) című könyvének David Engels. Az eredetileg Belgiumból származó, ma pedig már Varsóban élő ókortörténész nemrég arra vállalkozott, hogy programot adjon azoknak, akik a kontinensünkre nehezedő migrációs nyomás, a kiéleződő globális hatalmi verseny és a posztmodern politikai irányzatok térnyerése közepette úgy érzik, hogy a nyugati civilizáció a vesztébe rohan.

A szerző bevallása szerint könyve személyes válaszkísérlet azoknak a kétségbeesésére, akiknek Európa többet jelent egy földrajzi fogalomnál. Azokhoz kíván szólni, akiknek Európa »egy mély kulturális identitás, egy sajátos világnézet, egy utánozhatatlan életstílus szimbóluma, röviden: igazi otthon«. A könyv címe nemcsak konkrét megoldási javaslatokat ígér az európai kultúra válságára, hanem mintha Engels rá is akarna játszani a nevét terhelő asszociációkra, Lenin Mi a teendő? című röpiratához hasonlóan az elmélet-gyakorlat problémakörbe veti az olvasót. Könyvét egyébként éppen ez teszi hiánypótlóvá, hiszen már Dunát – vagy ha tetszik, Visztulát – lehet rekeszteni az európai válságirodalommal, amelynek minden kötete erőltetett pátosszal siratja kultúránkat anélkül, hogy megoldási javaslatokat tenne. E könyvek retorikai víziójában egy alkonyfényben úszó korinthoszi oszlopcsarnok rémlik fel. A város elhagyatott védőisteneinek rezzenéstelen márványarcát látjuk. Törött áldozati edények, ellobbanó mécsesek. A körfolyosó kihalt, csak Oswald Spengler sétapálcájának kopogását halljuk.

Nos, pontosan ettől a hangulattól kíméli meg olvasóit David Engels, pedig abban biztosak lehetünk, hogy a késő római köztársaság történelmének kutatójaként a kultúrpesszimizmus valóságos virtuóza lehetne. Ehelyett szikár realizmussal sorra vesz huszonnégy konkrét teendőt, amivel megmenthetjük Európát, és választ adhatunk arra a kihívásra, amit a Nyugat alkonya jelent személyes életünkben. Alább a lehető legtömörebb módon igyekszem bemutatni a fejezetek tartalmát, ezért kijelentő módban sorolom, hogy mi is a teendő: Légy realista. A nyugat-európai államokat már lehetetlen reform útján megmenteni, ezért mondj le az államról. Ehelyett fogj hozzá egy olyan új civil társadalom kiépítéséhez, amely magabiztosan képviselheti a hagyományos értékeket a 21. században, vagyis építsd a saját hálózatodat, amely képes versenyezni a más értékrendet képviselő hálózatokkal. Hagyd el a nagyvárost, és költözz olyan helyre, ahol a gyermekeid zavartalanul játszhatnak az utcán, és ahol a helyi közösség ereje teremt biztonságot.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2020. szeptember 25. 22:00
Nem is idézem a pontokat, olvassa el mindenki a Magyar Hírlap oldalán. Egyébként, minden ellenkező híreszteléssel szemben, a Magyar Hírlap egy letisztult, egyszerű, jó újság.
brekker
2020. szeptember 25. 21:40
Csak azok a fránya idézőjelek ne lennének!
annamanna
2020. szeptember 25. 19:02
Még jó, hogy nem 613 parancsot sorol fel, hogy mi mindent kéne megtenni Európa megmentéséért. Ha nem mented meg Európát, bűnös vagy! Dolgozz Európa megmentésén! Mert csak együtt sikerülhet! Nehogy Soros nevessen a végén! Mondok mást - mentsd meg a lelked, HA TUDOD! Mt 10,28 És ne féljetek azoktól, a kik a testet ölik meg, a lelket pedig meg nem ölhetik,. hanem attól féljetek inkább, a ki mind a lelket, mind a testet elvesztheti a gyehennában. Mt 7,13-14 Menjetek be a szoros kapun. Mert tágas az a kapu és széles az az út, a mely a veszedelemre visz, és sokan vannak, a kik azon járnak. Mert szoros az a kapu és keskeny az az út, a mely az életre visz, és kevesen vannak, a kik megtalálják azt. Mt 22,36-40 Mester, melyik a nagy parancsolat a törvényben? Jézus pedig monda néki: Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. Ez az első és nagy parancsolat. A második pedig hasonlatos ehhez: Szeresd felebarátodat, mint magadat. E két parancsolattól függ az egész törvény és a próféták. És 28,6-16 És ítéletnek lelke annak, a ki az ítélőszékben ül, és erősség azoknak, a kik visszanyomják a kapuig az ellenséget. De ezek is tántorognak a bor miatt, és szédülnek a részegítő italtól: pap és próféta tántorog részegítő ital miatt, a bor elnyelte őket, szédülnek a részegítő ital miatt, tántorognak a jövendőlátásban, és inognak az ítéletmondásban,. Mert minden asztal telve undok okádással, úgy hogy hely sincs a nélkül. Kit tanít tudományra? A tanítást kivel érteti meg? A tejtől elszakasztottakkal-é és a csecstől elválasztottakkal-é? Mivel parancsra új parancs, parancsra új parancs, szabályra új szabály, szabályra új szabály,. itt egy kicsi, ott egy kicsi. Ezért dadogó ajakkal és idegen nyelven fog szólni e néphez, Ő, a ki ezt mondá nékik: Ez a nyugalom, hogy nyugtassátok meg a megfáradottat, és ez a pihenés! És nem akarták hallani! És lőn nékik az Úr beszéde parancsra új parancs, parancsra új parancs, szabályra új szabály, szabályra új szabály,. itt egy kicsi, ott egy kicsi,. hogy járjanak és hátra essenek és összetöressenek és tőrbe jussanak és megfogassanak! Ezért halljátok az Úrnak beszédét, csúfoló férfiak, a kik uralkodtok e népen, a mely Jeruzsálemben lakik. Mert így szóltok: Frigyet kötöttünk a halállal, a sírral meg szövetséget csináltunk,. az ostorozó áradat ha jő, nem ér el minket,. mert a hazugságot választók oltalmunkul, és csalásba rejtezénk el! Ezért így szól az Úr Isten: Ímé, Sionban egy követ tettem le, egy próbakövet, drága szegletkövet, erős alappal, a ki benne hisz, az nem fut!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!