Tudomány és politika

2020. szeptember 11. 13:04

Egy tanulmány megkérdőjelezett egy alaptételt a nemzeti mítoszok közül.

2020. szeptember 11. 13:04
Berend Nóra
Népszava

„Nagy vita zajlott arról, mennyiben elfogadható a tudomány autonómiája, vagy mennyiben kellene a politikának a nemzeti érzés alá rendelnie a tudományt. Egy tanulmány megkérdőjelezett egy alaptételt a nemzeti mítoszok közül. Voltak, akik védelmére keltek.

Annál hevesebben szállottak azonban szembe állításaival az ú. n. nemzeti közvéleményre hivatkozó politikusok.

Egy tudós feltette a kérdést, vajon egy tudományos munka eredményei, ha azok ellenkeznek a laikus közfelfogással, milyen lelki akadályokra találnak, s ezek az akadályok milyen kulturális állapot következményei. Felhívta a figyelmet arra, hogy a romantika, elfordulva a felvilágosodás racionális elképzeléseitől, társadalomszerződés-teóriájától, individuális alaptónusától, világpolgári attitűdjétől, újra felfedezte az élet egységességét, organikus jellegét és a nép, a nemzeti eszme csodálatos alkotóerejét.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Flagellator1974
2020. szeptember 12. 13:30
Nye, itt van végre Berend T. baszatlan ivadéka.
VeJoLa
2020. szeptember 12. 11:13
Nagyon izzadságszagú ez a tekervényes eszmelgés, de beleillik a trendbe! Mintha minden áron igyekeznének bennünket beszorítani az antiszemitizmus zsákutcájába! Sándor Erzsi közvetlen zsidók elleni támadásnak minősíti az SZFE ügyét, Berend Nóra meg a tudományban vádol bennünket nemzetieskedéssel, vagyis burkolt zsidók elleni támadással! Hálistennyugossza Heller Ágnes szellemét látom kiáradni, aki mindenkor, mindenbe képes volt belelátni a magyarok antiszemitizmusát, és "felismeréseit" világszerte fáradhatatlanul terjesztette is. Pedig mi csak az antimagyarizmust elégeltük meg!
Dénia
2020. szeptember 12. 04:45
Most vagy ideológia, vagy tudomány. Ideológiát tudományként beállítani tipikus komcsi mentalitás.
noge
2020. szeptember 11. 22:34
Ki ez a nő? Sargentini magyar alteregója?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!