Nézzük meg néhány művész régebbi nyilatkozatait

2020. szeptember 17. 08:19

Azok, akik most a leghangosabban hergelik a gyerekeket, mennyire is voltak megelégedve az ott folyó munkával? Interjú.

2020. szeptember 17. 08:19
Kálomista Gábor
Index

Több színésze is megszólalt Színművészeti ügyében a diákok oldalán. Ezt hogy kezeli színigazgatóként?

Talán kilencedik éve igazgatom a Thália Színházat. Itt mindenkinek lehet magánvéleménye a politikáról, és bármi másról is, de az nem kerülhet fel a színpadra. A mi dolgunk az, hogy magas művészi színvonalú előadásokat hozzunk létre, aki ezt másképp gondolja, az itt nem marad meg. Nem azért, mert elküldöm, hanem mert egyszerűen kilöki magából a közeg.

Találkozott olyan színésszel, aki fontosabbnak tartotta a politikai állásfoglalását, mint a színészi munkáját?

Mindenki a saját lelkiismerete, meggyőződése szerint szólal meg, vagy nem szólal meg az SZFE ügyében is. Molnár Piroska például megszólalt – ő mindig megszólal –, aztán iszunk egy pohár bort a büfében, és megbeszéljük, hogy nem értünk egyet. Nincs egyarcúság, nincs elvárt ideológiai irány. Amíg a próbákon, az előadásokon teljes szívvel, tehetséggel, energiával vesz részt valaki, addig azt gondol, amit akar. Ez a demokrácia.

A saját intézményében tehát nem gond az ideológia különbségek és a művészi munka összeegyeztetése. Megoldható ugyanez az SZFE esetében is?

Kiindulásként talán érdemes megnézni, milyen kérdések hangzottak el az egyetemmel kapcsolatban az utóbbi évtizedekben. Nézzük meg néhány művész régebbi nyilatkozatait. Azok, akik most a leghangosabban hergelik a gyerekeket, mennyire is voltak megelégedve az ott folyó munkával? Amikor Me Too mozgalommal megjelent az első nagy rés a pajzson, nálunk Schilling Árpád és Sárosdi Lilla ugrottak neki Marton Lászlónak, aki emblematikus egyénisége volt az intézménynek.

Akkor már érezhetően nagy volt a baj. Amikor egy huszonkét éves üggyel sírba lehet kergetni egy elismert szakmai tekintélyű, jobboldalisággal nem vádolható egyetemi tanárt, már látszott, hogy valami nincs rendben. Ha valami ennyire belterjes, mint a magyar színházi élet, akkor még az ellenséget is csak befelé képes keresni. Szó sem volt olyasmiről, hogy jobbról támadták volna meg az egyetemet, hanem az látszott, hogy baj van. Vagy ott van Eszenyi Enikő története. Neki azért kellett távoznia a Vígszínház éléről, mert nem vett részt egy szakmai tüntetésen, amellyel egyébként egyetértett.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egripeti77
2020. szeptember 18. 08:14
Laikusként nekem csak az tűnt fel, hogy nincsenek már Sinkovits Imrék, Gobbi Hildák, Latinovicsok, Bitskey Tiborok, Ruttkai Évák. De akár említhetném Rudolf Pétert és Eperjest is (a maga módján). Kommersz egyenszínészeink vannak gagyi orgánummal (pl. Csányi), túltolt gesztusokkal, celeb attitűddel. Hol vannak az ösztönös tehetségek, az egyéniségek (itt nem arra gondolok, hogy raszta legyen, ballib vagy szivárványos)? Kortárs orosz, lengyel filmekben sokkal színvonalasabb játékot látni.
Mirtilla
2020. szeptember 18. 07:54
Bravó Gábor ! Kimondtad és meg is valósitottad a szinházadban azt, ami a SZFE megujulásának is első számu feltétele lenne. Csakhogy az intézményt hitbizománynak tekintő bagázs ( nagyon jól mondta Vidnyánszky !), éppen erről nem hajlandó lemondani: az általuk irányitott agymosásról, továbbá a szexuális aberrációk manipulativ ,posztmodernkedő köntösbe bujtatásának privilégiumáról.
Bajzáth Péter
2020. szeptember 17. 21:27
„Amikor egy huszonkét éves üggyel sírba lehet kergetni egy elismert szakmai tekintélyű, jobboldalisággal nem vádolható egyetemi tanárt, már látszott, hogy valami nincs rendben.” Marton Lászlóról beszél. De Gregor Bernadett, akinek az osztályfőnöke volt Marton László, nem pár nappal ezelőtt mondta el, hogy a Marton-féle közegben hogyan is érezte magát 29-24 éve? He?
Rigor_mortis
2020. szeptember 17. 19:14
Nézzük meg o1g néhány régebbi nyilatkozatát, pl. a térdre csuhásokat vagy a mi nem hallgattatunk el senkit stb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!