Tetőtől talpig

2020. augusztus 11. 11:49

Az össznépi mulatozás a várakozásokkal ellentétben elmaradt Gyöngyöspatán.

2020. augusztus 11. 11:49
Doros Judit
Népszava

„Méretes cementzsákok, feltornyozott téglák, odabent festékes vödrök. Egy cigány család készül bővíteni az otthonát Gyöngyöspatán, mert jön az első baba és szűkösen vannak. Nem hitelből építkeznek, és a kormány által favorizált falusi CSOK sem segít rajtuk. Azokban az utcákban, ahol ők élnek, kevesen büszkélkedhetnek egy éves folyamatos társadalombiztosítási jogviszonnyal, leginkább amiatt, mert nem kapnak normális munkát. Dolgoznak persze, napi bejelentéssel, a helyi szőlősgazdáknál metszenek, kapálnak, a sorok közt hajlonganak. Amit így keresnek, elmegy a megélhetésre, félretenni, gyarapodni nincs miből.

Most azonban sokan egyszerre sok pénzhez jutottak, az iskolai szegregáció miatt nekik jogosan megítélt kártérítésből. Volt, aki sírt, amikor megpillantotta a számlakivonatán a másfél millió forintot: életében nem látott még egyszerre ennyi pénzt. – Majd elverik, elmulatozzák, odaadják uzsorásnak – rosszmájúskodott a többségi társadalom, a kormánypropagandából is kellő muníciót kapva ehhez. A hatalom atyáskodva és leereszkedőn idegen nyelvi tanfolyamra küldte volna őket, csak pénzt ne kelljen nekik adni, hisz mit szólnak ahhoz az »igazságérzetükben sértett« emberek, akik ezek szerint értelemszerűen valamennyien a többségi társadalom talpig becsületes tagjai.

A pénz egy része júliusban megjött, az össznépi mulatozás viszont a várakozásokkal ellentétben elmaradt. A romák az első napokban élelmiszert vásároltak, végre nem kellett nézni, futja-e csokira a gyereknek. Aztán elmentek a Tüzépre és építőanyagot vettek.”

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2020. augusztus 12. 12:52
Azért nem semmi, hogy a ballibsiket mikkel hülyítik. A ballibsi elképzeli, hogy Gyöngyöspatán a tőle elvont milliókból a cigányok házat újítanak fel, talán még egy kis könyvtárt is összehoznak. Azokból nem lesz semmi, vagy a sitten etetjük őket, vagy segélyezettként. A szüleik miatt.
noge
2020. augusztus 12. 10:47
Azért ezt a népszarás Doros Juditot élete végéig száműzném a virágéletű kedveltjei közé. Nem egy tisztességes cigánycsaládhoz, hanem akik tanárt vernek, diákokat terrorizálnak, nyugdíjasoktól hídpénzt szednek... És hosszú életet kívánnék neki, és ki nem engedném onnét mégha a kerítést kaparja, akkor se.
makutyi
2020. augusztus 12. 08:06
Tehát ha jól értem, akkor a rengeteg negatív példa alapján nem szabad általánosítani és megítélni őket, de az egyetlen (mondjuk pozitív) kivétel alapján kötelező is elhinni... Ilyenkor mindig azon töprengek, hogy ezek ennyire hülyék, vagy minket néznek annak.
Zsolt75
2020. augusztus 12. 07:08
Látod bazmeg, ostoba népszarás picsa: ha nem iskola mellé járt volna, most nem kellene napszámban szőlőt metszenie. Nem érted az összefüggést, mi?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!