Nyelv

2020. augusztus 07. 18:16

Sikerült rekonstruálniuk, miképpen alakultak ki a magyar szavak a Káma és a Volga folyó vidékén halászó finnugor törzsek között.

2020. augusztus 07. 18:16
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt
Demokrata

„A magyar nyelv eredete körüli viták megoldásában sokat segíthet a Magyar Tudományos Akadémiának az alábbiakban (kizárólag a Jobbszélben) ismertetett projektje. Sikerült rekonstruálniuk, miképpen alakultak ki a magyar szavak a Káma és a Volga folyó vidékén halászó finnugor törzsek között.

Joutti, Ahti és Kullervo állnak a patak partján, háttérben rénszarvasok. Joutti térdig begázol a jeges vízbe.

Né, hú, amott egy kala, azaz újmagyarul hal. Ahti, vesd a szigonyt!

Jó kis szerszám – bólogat Kullervo a hegy végén fickándozó zsákmány láttán. – Erről jut eszembe. Minden, ami a világban van, szerves anyag, szerveződés, ugyanazt a „szer” gyököt őrzi, mint a szeretet, szerelem, szerződés, amit ember és Isten köt. Mert Isten belső lényege a szeretet, külső megnyilvánulása pedig minden szervezet.

No, akkor tedd be a kalát abba a patába, ami későbben fazék lesz a finnugrász világban.

Hja, tényleg, hívjuk ezentúl világnak a létező mindenséget, amiképpen világnak hívjuk a fényt is. Mert Isten maga a fényesség, a világosság, ami a belső szellemi lényege, és ugyanakkor a teremtett világ ennek anyagi megvalósulása.”

(MTI)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
patkánynak sem nevezhető férgek
2020. augusztus 09. 11:27
Amúgy bírom az itteni sok prolit... :D Egy hülye fasz leírja, hogy a sumér nyelv az tkp. a magyar, meg ehhez hasonló faszságokat, erre felhívom a figyelmet, és jön a sok dislike. Ennyire hisztek a mesékben, barmok?
I.E.D.
2020. augusztus 08. 20:20
"Két medve megy az erdőben. Az egyik jobbra, a másik balra." Ősi finnugor vicc, 40 ezer éves, rovásírást sajnos nem enged a mandi. :)
patkánynak sem nevezhető férgek
2020. augusztus 08. 12:13
Ez a szánalmas paródiakísérlet úgy látom, hogy bejön a proliknak.
istvanpeter
2020. augusztus 08. 11:06
Nos, úgy jó negyvenezer évvel ezelőtt a magyar nép a Kárpát-medencében jött létre és formálódott törzsi csoportokká. Egyes csoportok és törzsek aztán innen rajzottak ki a világba, főleg keletre és délre. Önálló formációk képződtek belőlük és gyakorlatilag az egész eurázsiai kultúra kialakulásában aktív szerepet játszottak. Éppen a finnugor népek is vehettek át magyar szavakat és kifejezéseket. A sumerek gyakorlatilag egy magyar csoportból alakultak meg, tisztán magyarul is beszéltek. Érdekesség, hogy a magyarok a Behring-szoroson ár még Amerikába is átmentek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!