Mi köze a hidegháborúnak és a dekolonizációnak az emlékezetpolitikához?

2020. augusztus 20. 12:35

A politika nyugaton a hetvenes évektől visszaszorult a moralitásba és az identitáspolitika nárcizmusába.

2020. augusztus 20. 12:35
Zombory Máté
Mérce.hu

„A háborús és emberiség elleni bűnök elévülhetetlenségéről szóló ENSZ határozatot 1968-ban fogadták el nagyarányú tartózkodás mellett afrikai, ázsiai és kelet-európai országok szavazati koalíciója révén. Az évekig tartó, nemzetközi jog felett vívott politikai küzdelem nyugaton »jogi puritanizmushoz« vezetett, azaz ahhoz a törekvéshez, hogy a jogot megtisztítsák, illetve távol tartsák az ún. politikai szennyeződésektől. Az 1968-as ENSZ-határozat nemzetközi hatása korlátozott maradt, majd csak a posztszocialista országokban veszik újra elő a kommunizmus bűneinek kriminalizálása érdekében.

Válaszul a globális erőviszonyok hidegháborús és dekolonizációs átalakulására, a politika nyugaton a hetvenes évektől visszaszorult a moralitásba és az identitáspolitika nárcizmusába. Immár nem a jövőre, hanem a múltra, nem a társadalomra, hanem az énre irányul. Mindez nem csak a kommunizmus vagy a létező »emberarcú szocializmus« eszméinek megtagadását jelentette, hanem minden olyan emancipációs politikai programét, amely utópikus referenciákon nyugodott. Ahogy Enzo Traverso fogalmaz: »Magának a forradalomnak az eszméje is kriminalizálódik, automatikusan besorolódva a „kommunizmus” kategóriájába, és így a huszadik század történetének „totalitarizmusról” szóló fejezetében végzi. Azonosítják a terrorral, melynek jelentése egy bűnöző ideológia következetes végrehajtására redukálódik« (88. oldal).

A forradalmi átalakulás eszméje hiteltelenedik, és átadja a helyét az újjáalakított emberi jogi diskurzusnak, amelyet a jövő-orientált, utópikus referenciák helyett az »abszolút gonosz« emlékezetére történő morális hivatkozások igazolnak. A neoliberális emberi jogi diskurzus eközben összekapcsolódik a holokauszt-emlékezet újonnan kialakuló kozmopolita konstrukciójával, amely egyúttal morális alapját is képezi.

Összefoglalva tehát a hetvenes évektől a történeti tudatosság új formája alakult ki, amely gyökeresen formálta át a politikát. Ez a nyugati világban, elsősorban az észak-amerikai kontinensen végbemenő változás a múltbeli (emlékezeti) irányultsággal, a politikától a morálba való meneküléssel, a szakrális holokauszt-eszme morális mérceként való használatával, az emberi jogi nyelvezettel, és az antikommunista-neoliberális ideológiával jellemezhető. A kommunizmus problémája két évtizeddel később e politikai diskurzus részeként merül majd fel újra európai emlékezeti problémaként, méghozzá a politikai térnek a hidegháború végét követő mélyreható átstrukturálódása következményeként.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nemeth55
2020. augusztus 21. 21:58
"létező ,,emberarcú szocializmus,,'" A szerző itt két különböző fogalmat kutyul össze. Az ún. emberarcú szocializmus fogalma a prágai tavasz terméke volt, míg a létező szocializmus kifejezést a brezsnyevi korszak ideológusai fundálták ki, jórészt az előbbi semlegesítésére illetve kiiktatására.
mr.Marcang
2020. augusztus 21. 06:58
Meglehetősen új-béndekül hangzott a fenti rizsa. A politikától a moralitásba menekülésről vagy általában a nyugat moralitásáról pedig egyenesen doktor-doktori disszertációt is képes lenne írni ez a fószer.
kiss.istvan770
2020. augusztus 20. 22:52
" a forradalomnak az eszméje is kriminalizálódik, automatikusan besorolódva a "kommunizmus" kategóriájába, és így a huszadik század történetének "totalitarizmusról" szóló fejezetében végzi. Azonosítják a terrorral, melynek jelentése egy bűnöző ideológia következetes végrehajtására redukálódik" Egyrészt minden "világmegváltó" ideológia "bűnöző ideológia", lásd náci, fasiszta, kommunista. Csak a gyakorlati megvalósítással járó népirtás mértékében különböznek. A több mint 100 millió embert legyilkoló és még többet megnyomorító kommunista diktatúra viszi a "pálmát". A forradalmak a csak az uralkodó réteget cserélték le, tömeggyilkosságokkal fűszerezve. Az alárendelt nép a helyzete pedig csak jelképesen változott. Például Oroszországban a Nagy Októberi Kommunista Puccs után a cári családot a Rockefellerek utasítására kivégezték, az új cárt pedig ezután pártfőtitkárnak titulálták.
Libraman
2020. augusztus 20. 20:10
Aki a Mércének ír, és azt akarja, hogy befogadják a "publikációit" (nem véletlen az idézőjel), annak biztosan ki kell tölteni, egy életidegen, gonosz-kretén, három millió szavazóval szembenmenő, aljas, bolsilibsi tesztet! Aki ennek megfelel, az megjelenhet! De, ha mégse menne, akkor ott van még, a legaljadékabb fórum, az "Élet és Irodalom"!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!