Kormánybuktatási dilemmák

2020. augusztus 29. 10:41

A büdös szájú magyarellenesség dacára a bukaresti politikában is érvényes, hogy nincsenek örökös ellenségek, csupán örökös érdekek.

2020. augusztus 29. 10:41
Balogh Levente
Krónika.ro

„Aligha csodálkozhatunk azon, hogy az RMDSZ egyelőre nem kíván állást foglalni a két legnagyobb román alakulat közötti adok-kapokban, és csak a szavazás napján dönt arról, támogatja-e az ellenzéki, de a legtöbb parlamenti mandátumot birtokló Szociáldemokrata Párt (PSD) által a kisebbségi, nemzeti liberális párti (PNL) kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt.

Hiszen a jelek szerint egy ideig még maga a PSD sem volt teljesen biztos benne, mit is akar a kormánybuktató indítvánnyal kezdeni.

Az RMDSZ részéről persze vélhetően nem az az egyetlen ok a kivárásra, hogy – amint azt Kelemen Hunor szövetségi elnök mondta – nem akarják, hogy a szövetséget tegyék felelőssé, ha a kormány tényleg megbukik, és a továbbiakban a korlátozott jogkörű kabinet kormányzása alatt rosszabbra fordul a járványhelyzet. Ezek a vádak ugyanis attól függetlenül megfogalmazódnak majd, hogy a szövetség most vagy csak a szavazás előtti órában dönt a kormánybuktató indítvány támogatásáról.

Az is benne lehet ugyanakkor a pakliban, hogy a szövetség mindkét érdekelt féllel háttéregyeztetésekre készül, felmérendő, melyiktől kaphat többet viszonzásként, ha mellé áll.

Bár Kelemen arról beszélt, ezer okot tud a kormány megbuktatására, és a PNL az elmúlt években a liberális kormányt magáénak valló Klaus Iohannis államfővel együtt hangsúlyosan kijátszotta a magyarellenes sovinizmus kártyáját, azért cserébe, hogy ne buktassák meg a kabinetet egy év alatt másodszor is, talán kicsikarható belőlük néhány, a magyar közösség számára kedvező tervezet, intézkedés támogatása. Ráadásul Kelemen azt sem zárta ki egyértelműen, hogy a decemberi parlamenti választások után koalícióra lépjenek a liberálisokkal és a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR). Ennek megalapozásához pedig nem ártanak a barátságos gesztusok, mivel a jelek szerint a büdös szájú magyarellenesség dacára a bukaresti politikában is érvényes, hogy nincsenek örökös ellenségek, csupán örökös érdekek. A PSD viszont a jelenlegi parlamenti pozícióit kihasználva ígérhet már a közeljövőre vonatkozóan támogatást a magyar érdekeltségű tervezetek keresztülviteléhez. Igaz, ez esetben borítékolható, hogy Iohannis ismét »ionapot chivánna« a szociáldemokratáknak, azt hörögve jellegzetesen jellegtelen robothangján, hogy íme az újabb bizonyíték arra, miszerint a PSD magyarbérenc, és el akarja kótyavetyélni az országot az ősellenségnek.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
56október
2020. augusztus 29. 12:32
De, sajnos vannak örökös ellenségek. A románok és a magyarok azok, és emberi számítás szerint azok is maradnak, mert SOHA NEM ALAKULHAT ÚGY A POLITIKAI/TÖRTÉNELMI HELYZET, HOGY MINDKETTŐ MEG LEGYEN ELÉGEDVE. És itt jön az érdek, ebben mondjuk igazad van. DE csak másodsorban.
Menhetten
2020. augusztus 29. 12:08
Kormányváltás esetén megint egy hatalmas kupac csődöt hagynak maguk után és majd ők az úgynevezett ellenzékben ostorozni fogják az új kormányt. Legjobb példa erre kicsiben a Budapesti főpolgár-mesteri váltás jelenlegi maffiakormány szerkesztette komédia. Kirabolták az országot, a népet, aztán majd lelépnek a milliárdokkal. A szarból épitsen várat az ellenzék!?
Karvaly
2020. augusztus 29. 11:29
De jó lenne, ha az erdélyi magyaroknak nem kellene a bukaresti hátbaszúrós politikát számításba venniük...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!