A meggyilkolt költők éjszakája

2020. augusztus 12. 08:44

De vajon honnan eredt Sztálin antiszemitizmusa?

2020. augusztus 12. 08:44
B. Molnár László
Moszkva tér

„Noha sokan még ma is az orosz álom egyik megvalósítóját látják benne, és népszerűsége sem csökken, az tagadhatatlan, hogy Joszip Visszarionovics Sztálin a kom­munista totalitárius állam fejeként bőven követett el emberiség elleni bűnöket. Paranoid terrorjának célpontjai közé tartozott a zsidóság is. Ennek egyik leghírhedtebb esete jiddis értelmiségek kivégzése az 1952. augusztus 12-ről 13-ra virradó hajnalban.

Moszkva, 1952. augusztus 12., éjjel. A hírhedt Lubjanka börtön pincéjében a hóhér ezen az éjszakán keményen dolgozott. Sztálin parancsára 13 prominens zsidó származású író, költő, zenész, színész és más művész kivégzése zajlott, melynek az utókor a meggyilkolt költők éjszakája nevet adta. Ugyanezen az éjszakán a Sztálin autógyár tíz szintén zsidó»szabotőr mérnökét« is kivégezték.

Ugyanis a jiddis kultúra nem tűnt el, ahogy azt Leninhez hasonlóan Sztálin is remélte. Álljon itt azon áldozatok neve, akik nem élték meg a Lubjankában augusztus 13-a reggelét: Perec Markis, David Bergelszon, Iszaak Fefer, Lejb Kvitko, David Gofstejn, Venyiamin Zuszkin, Szolomon Lozovszkij, Borisz Simeliovics, Leon Talmi, Ilja Vatyenberg, Csajka Osztrovszkaja, Emilija Tyeumin és Szolomon Bregman.

De vajon honnan eredt Sztálin antiszemitizmusa? Miért gyűlölte a zsidóságot, miközben elévülhetetlen és elvitathatatlan érdemeket szerzett annak a nácizmusnak a legyőzésében, amely szisztematikusan akart népeket kiirtani a származásuk miatt? Hiszen 1931-ben még így beszélt az antiszemitizmusról a generalisszimusz.

»Az antiszemitizmus a faji sovinizmus legszélsőségesebb formája, a kannibalizmus csökevénye. Az antiszemitizmus veszélyes a munkásokra, téves ösvény, amely letéríti őket a helyes útról és a dzsungelbe vezeti ő­ket. Az antiszemitizmus a Szovjetunióban a törvény teljes szigorával büntethető, mint a szovjet rendszerrel szemben mélyen ellenséges jelenség« – mondta többek között Sztálin, aki ekkor bejelentette, az antiszemitákra a Szovjetunióban halálbüntetés vár.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. augusztus 13. 05:41
Na vajon? Bizonyára előítéletes volt. :-) Akinek vannak már élettapasztalatai ő vajon szemita lesz vagy antiszemita?
Box Hill
2020. augusztus 12. 16:32
Sztálin a nemzetek gyilkosaként is túltett Hitleren, amint az Robert Conquest könyvéből kiderül: The Nation Killers, Sphere Books Ltd., 1972. A lengyel vezetőréteg kezükbe esett 25,000 tagján kívül (Katyn), ukránok, kozákok, görögök, koreaiak, zsidók, észtek, lettek, litvánok, moldávok, mesketek, kalmükök, karacsájok, ingusok, csecsenek, balkárok, krími tatárok, stb. érdemelték ki a nemzetgyilkos kommunisták figyelmét. Végül ne feledkezzünk meg a zsidókról, akiknek sztálinék a Birobidzsán nevű szovjet szocialista köztársaságot készítették elő végső megoldásként.
Box Hill
2020. augusztus 12. 16:14
Talán itt van a válasz: Winston Churchill vezércikket írt Cionizmus kontra bolsevizmus címmel, amely az Illustrated Sunday Herald-ban jelent meg (1920. február 8). Ebben az írásban, amely nyomatékosította, hogy a cionizmus és a bolsevizmus harcban áll a zsidó nép lelkéért, felszólította a zsidókat, hogy tagadják meg a bolsevik konspirációt és tegyék világossá, hogy a bolsevik mozgalom nem zsidó mozgalom. Ugyanakkor kifejtette: (A bolsevizmus) a zsidók között semmi esetre sem új. Már Spartacus-Weishaupt-tól kezdve, Karl Marx-on át egészen Trockíjig (Oroszország), Kun Béláig (Magyarország), Rosa Luxemburgig (Németország), Emma Goldmanig (USA), ez a világraszóló összeesküvés a civilizáció megdöntésére és a társadalom átépítésére, a korlátozott fejlődés, a rosszindulatú irigység és a lehetetlen egyenlőség alapján, folyamatosan nő.
balbako_
2020. augusztus 12. 16:04
A forradalom felfalja gyermekeit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!