A liberalizmus, amikor már rombol

2020. augusztus 30. 09:11

A XXI. századi liberalizmus már abból indul ki, hogy egyéni döntés kérdése, hogy valaki betartja-e a járvány elleni védekezés szabályait.

2020. augusztus 30. 09:11
Fricz Tamás
Fricz Tamás
Magyar Nemzet

„Augusztus elsején Berlinben, a Brandenburgi kapunál gyülekeztek több tízezren, de azóta is folytatódnak a demonstrá­ciók, nemcsak Berlinben, hanem számos európai városban. Az elsősorban baloldali és liberális körök által szervezett tüntetéseken azt skandálják, hogy a kormány a járvány elleni intézkedéseivel az emberek alapvető jogait korlátozza, többek között éppen a gyülekezési jogot és a többit. Jelszavaik között szerepel, hogy »Elloptátok a szabadságunkat«, de számomra különösen megdöbbentő volt egy tábla vagy molinó, amelyen az állt: »Die Verteidigung ist meine Entscheidung«, vagyis: a védekezés saját döntésem.

Ezek szerint a mai, önmagából kifordult, XXI. századi liberalizmus már abból indul ki, hogy egyéni döntés kérdése, hogy valaki betartja-e a járvány elleni védekezés szükséges szabályait, avagy sem. És ez az a pillanat, amikor a liberalizmus ön- és közveszélyessé válik, mert az egyén szabadságát minden és mindenki fölé emeli. A liberalizmus a klasszikus időszakában az államhatalommal, a valóban önkényes abszolút monarchiával szemben próbálta megvédeni az egyén jogait. Arra törekedett, hogy a jog, a törvénykezés vagy az állami erőszakszervezetek önkényesen ne avatkozhassanak be az állampolgárok személyes szférájába, ne korlátozhassák azt a fajta szabadságát, amellyel mások szabadságát nem korlátozza.

Isaiah Berlin filozófus óta tudjuk azt is, hogy a szabadságnak kétféle vonulata van. Az egyik a negatív szabadság, vagyis az, hogy az egyén megvédi magát valamitől, külső beavatkozásoktól, amelyek a szabadságát korlátozni akarják, vagyis az önkénnyel, az erőszakkal, az intim szférájába való beavatkozással stb. szemben. A másik a pozitív szabadság, a szabadság valamire, vagyis arra, hogy valamit megtegyünk, kezdeményezzünk, részt vegyünk eseményekben, alakítsuk a körülöttünk lévő világot. De mind a negatív, mind a pozitív szabadságjogok esetében alapszabály maradt, hogy az egyén szabadsága addig terjed, amíg az a mások szabadságát nem korlátozza. És ez igaz az élethez, az egészséges élethez való jogra is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2020. szeptember 01. 01:24
A Makra c. film (és regény) is bemutatja, hogy voltak olyan emberek, akik megtalálták a számításukat az adott rendszerben (Koncz Gábor karaktere: "Gyere hozzánk, jobb dolgod lesz, mint az anyád hasában"). Voltak olyan karakterek, akik lázadtak az igazságtalanságok ellen (Vali), voltak, akik elvoltak, mint a befőtt (Magdus), voltak, akik sodródtak, bár közben folyton rosszul érezték magukat (Makra). Teljesen mindegy, milyen lett volna a rendszer, ha a Horthy-korszak folytatódik tovább, vagy ha a mostani korba helyezzük át a cselekményt, ezek a szereplők akkor is pontosan ugyanígy reagálnának az őket körülvevő valóságra. Koncz karaktere ügyeskedne, Vali lázadna, Magdus elvolna, Makra sodródna és közben szenvedne. Fricz Tamás pontosan ugyanígy élne, pontosan ugyanezt írná, ha a Kádár-rendszer valamilyen okból tovább folytatódott volna. A legdurvább különbség, hogy most épp Magyar nemzetnek hívják azt a sajtóterméket, ahová ír, és nem Ifjúkommunistának. De most is ugyanúgy az államnak a diktatúrához való jogát magyarázza meg, mint évtizedekkel ezelőtt. akkor a munkásosztály és az imprlzmus harca volt az alap, amire hivatkozott (a munkásosztály helyett! amiből az utóbbi nem kért!) Most meg a vírustól akarná KÉRETLENÜL megvédeni az állami diktatúrával azokat az embertömegeket, akik ebből az állami, diktatorikus védelemből NEM KÉRNEK, pont ezért tüntetnek világszerte (Nem csak Berlinben).
kaltran
2020. augusztus 31. 07:13
Íme a kilengő inga. A liberalizmus, kibányászta a lehető legtöbbet "lehetőségei" közül. De mi lesz ha ellenkező irányba tér vissza, hasonlóan messzi pontra?
Csacsicska Tamás
2020. augusztus 31. 06:51
Én leginkább érvelni szeretek és nem minősíteni. Sajna, meg kell tagadjam magam. Ez a pali sík hülye.
Zokni
2020. augusztus 30. 20:36
..Ezek szerint a mai, önmagából kifordult, XXI. századi liberalizmus már abból indul ki...- hazudik a kliens. Ugyanis a liberalizmus abból indul ki, h mindenki szabadon kifejtheti a véleményét. Vagy nem tudta? Nem baj, majd az egyetemen...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!