Szocializmusok, ha találkoznak

2020. július 01. 15:21

Nem lehet tagadni, nemzeti és nemzetközi szocializmusnak közös a gyökere.

2020. július 01. 15:21
Szánthó Miklós
Szánthó Miklós
Magyar Nemzet

„»Csókolom, ez már a kommunizmus vagy lesz még rosszabb is?« – szólt a vicc az ötvenes években, és ma már tudjuk, hogy lett. Pontosabban már előtte is tudtuk, tudták, hogy van rosszabb: az, amikor a szocialisztikus irányzatok összeérnek, amikor a szélsőjobb és a szélsőbal össze- és egymásba csimpaszkodik. Nemcsak akkor, amikor személyi állományukban találkoznak – gondoljunk csak a Molotov–Ribbentrop-paktumra, a szovjet és náci katonák ölelkezésére lengyel városokban vagy a nyilas keretlegényekből lett ÁVH-s verőemberekre –, hanem amikor politikai céljaikban, ideológiailag is megegyeznek.

Nem hiába nevezték jobb körökben már a harmincas évektől kezdve Magyarországon a nyilaskeresztes mozgalmat „zöld bolsevizmusnak” (a csalatkozás elkerülése végett: nem környezetvédelemről, hanem a hungarista egyenruha színéről volt szó) és nem hiába írta a ’86-os német történészvitát kirobbantó Ernst Nolte A fasizmus korszaka című könyvében, hogy »marxizmus nélkül nincs fasizmus«.

Valóban nem lehet tagadni, nemzeti és nemzetközi szocializmusnak közös a gyökere, közösek a vonásai: istentagadás; a polgári status quo ledöntése valamiféle utópisztikus »testvériségben« megvalósuló világ kimérnökösködéséért; birodalmi gondolat; faji vagy osztályalapon szervezett harccal fűszerezett egyenlőségelvűsdi; kollektivista materializmus és végtelenül teleolo­gikus történelemszemlélet – a világ folyása egy adott irányba halad, abba kell hogy haladjon, mégpedig a kijelölt forradalmi élcsapat vezetésével.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2020. július 02. 10:20
Ma már a "Nemzeti" és "Nemzetközi" se ugyanaz ami régebben volt. Idöközben sokkal kisebb lett a Föld és jóval szorosabbak az összefonódások. Ma már az is köztudott, hogy majd minden függhet össze és, hogy az is lehet veszélyes amit se nem látunk, se nem hallunk se nem szagolunk. Ami nem változott, az a pénz- és hatalom-vágy, szerte a Földön, de még azontúl is. Ez igy van akkor is, ha mindig csak másokat vádolunk ilyesmivel...
duzur
2020. július 02. 10:08
Ráadásúl már Jézus se volt híve a kizsákmányolásnak...
pemete jakab
2020. július 01. 21:35
"Nem lehet tagadni, nemzeti és nemzetközi szocializmusnak közös a gyökere." Valószínűleg ezért is merít mindkettőből a Fidesz.
zöldalma
2020. július 01. 17:21
Az a baj, hogy nyilas és komcsi szellemiségű embereket futtat a közmédia és a Fidesz. Amikor Szakács-Raffay kör elkezdi gyalázni a konzervatív történészeket, akkor már nincs kérdés, hogy nem konzervatív a Fidesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!