Krisztus – a fehér elnyomás legújabb jelképe

2020. július 04. 07:14

Nem igazán érthető, hogy mit vár a nyugat-európai egyházi elit attól, ha maga ellen hergeli az amúgy is dühödt, romboló tömegeket.

2020. július 04. 07:14
Deme Dániel
Deme Dániel
Magyar Hírlap

„Aki követi az anglikán egyház feje, Justin Welby tevékenységét, egy cseppet sem lepődik meg egy minap elhangzott rádióinterjú tartalmán, amelyben azt állítja, hogy a Fekete életek számítanak (Balck Lives Matter) mozgalom célkitűzései mentén újra kell értékelnünk azt a felfogást, miszerint Isten fehér, emellett maga Jézus fehér emberként való megjelenítését is meg kell fontolnunk.

A canterbury érsek azt is megígérte, hogy a közeljövőben megvizsgálják, milyen szobrokat távolítsanak majd el a canterbury katedrálisból, elegánsan csak »kontextusba helyezésnek« titulálva a folyamatot. A múltat semmi képen nem kell eltávolítani, állítja, inkább Jézus egyetemességét szükséges kihangsúlyozni egy »lekerekítettebb« megjelenítéssel. »A világot utazva az ember nem lát fehér Jézust. Fekete Jézust látunk, látunk még kínai vagy közel-keleti Jézust, ami a legpontosabb [ábrázolás], vagy fidzsi Jézust«, mondja Welby.

Ott lehettem 2012 szeptemberé­ben azon az összejövetelen a londoni Lambeth Palace-ban, ahol az akkor megválasztott új érsek családjával bemutatkozott a sajtónak és a nyilvánosságnak. A nagyterembe lépésemkor megláttam régi barátomat, a baloldali anglikán értelmiségiek pátyolgatott kedvencét, Giles Fraser lelkészt, a liberális Guardian napilap szerzőjét. Kézfogás után viccesen megjegyeztem, ómennek tartom jelenlétét ezen a jelképes alkalmon, amin mindketten mosolyogtunk, de az utalást azért értette: a volt olajipari menedzserből lett érsek az anglikán egyház liberális szárnyának elkötelezett képviselője volt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. július 04. 22:02
"Nem igazán érthető, hogy mit vár a nyugat-európai egyházi elit attól, ha maga ellen hergeli az amúgy is dühödt, romboló tömegeket." De érthető. Az igaz hit terjedését várja. Allah meg fogja jutalmazni őket a mennyországban. Na persze csak ha előbb áttérnek.
Crusader
2020. július 04. 14:24
Jézust a zsidók ölték meg azzal, hogy a gyilkos és eröszaktevö Barabást választották, amikor Pilátus megkérdezte a zsidó csöcseléket: Ki bocsátassék szabadon ? A zsidó papok által bolondnak és szemfényvesztönek tartott Jézus vagy A gyilkos és eröszaktevö barabás.
abcdef
2020. július 04. 14:08
Amelyik anglikánnak még fontos a kereszténység az katolizál, mint például Gavin Ashenden anglikán püspök, akinek akkor lett végképp elege, amikor a Koránt olvasták föl a St. Mary katedrálisban. Anglican bishop and Queens chaplain converts to catholicism https://www.churchmilitant.com/news/article/anglican-bishop-and-queens-chaplain-converts-to-catholicism
abcdef
2020. július 04. 13:55
Nemrég egy anglikán érsek kijelentette, hogy a sharia törvény bevezetése Angliában elősegítené a társadalmi kohéziót. Azóta már semmilyen megnyilvánulásukon sem csodálkozom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!