Blitzkrieg, vérvád és holokauszt

2020. július 21. 09:17

Alapvető problémák maradtak tisztázatlanok, homályosak.

2020. július 21. 09:17
Pelle János
Neokohn

„Mitől vált olyan hatékonnyá a zsidók elleni uszítás 1944 áprilisában, májusában és júniusában, éppen akkor, amikor napi két szerelvénnyel deportálták a vidéki gettókból Auschwitzba a magyar zsidókat?

A huszadik századi magyar történelem legtragikusabb esztendejéről, 1944-ről temérdek forrás maradt fenn, elsősorban visszaemlékezések formájában. Könyvtárnyi terjedelmű magyarázat született az eseményekről, az értük viselt felelősségről, ugyanakkor alapvető problémák maradtak tisztázatlanok, homályosak.

Ismeretes, hogy március 18-án este, 10 órakor kezdődött a Margaréta-terv végrehajtása, miközben Horthy kormányzót Klessheimben fogva tartották. Magyarország megszállása az utolsó német »villámháború« volt. A Wehrmacht egységei három irányból (délről, nyugatról és északról) lépték át a határokat, s jutottak el a Tisza vonaláig. Ugyanakkor német légideszant egységek megszállták Debrecent is.

Ilyen »Blitzkrieg«-et utoljára 1940-ben, Nyugat-Európában hajtott végre Hitler, és hadműveleteinek sikere valósággal sokkolta a holland, a belga, a dán, illetve a norvég közvéleményt.

De ezekben az országokban nem állt rendelkezésére a nácik számára egy egész politikai garnitúra, és nem voltak kidolgozott terveik a »zsidókérdés« megoldására sem.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2020. július 21. 20:10
Kellett-e bármiféle uszítás? "Amikor a zsidók rendszerszerű üldözése elkezdődött, azt nem a németek, nem a magyar kiszolgálóik hajtották végre, hanem - a legmeglepőbben - maguk a zsidók." (Tivadar Soros: Masquerade, Arcade Publishing, 2001, 16, old.) Az apa emlékirataiból.
catalina9
2020. július 21. 15:25
Blitzkrieg, vérvád és holokauszt" helyesen: zsidó Tanácsköztársaság, Blitzkrieg, vérvád, holokauszt, Rákosi, ÁVH, Recsk...
Rasdi
2020. július 21. 14:11
Nagyon sok dolgot érint a cikk, érdemben komment méretben nem nagyon lehet vele foglalkozni. Érdembeni cikket pedig óvakodnék írni, mert azonnal rámsütnék az "antiszemita" jelzőt. (Többek között nem érintette a Károlyi kormány és a Tanácsköztársaság vezetőségében a zsidó részvételt, a haláltáborokkal kapcsolatban ő sem említ olyan összefüggést, hogy a Joint valamikor 40-41-ben hadat üzent Németországnak, vagy a japán gyűjtőtáborok kérdése Amerikában párosulva a német-amerikai életszínvonalbeli különbséggel - utalnék az amerikai filmre, ha jól emlékszem A halál 50 órája volt a címe.)
olajfa1
2020. július 21. 13:00
Lépjetek már túl ezen! Nem csak a zsidókat üldözték a világban! A németek bocsánatot kértek már tőletek vagy ezerszer! A világ népeinek meg elege van a ti sirálmaitokból. A magyarokat is üldözték nemegyszer... és munkatáborba is küldték őket meg ki is végezték őket, mégsem csinálhattunk belőle "magyarkausztot"...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!