Antiliberális kultúrharc: Amerika végveszélyben

2020. július 08. 12:32

Egyértelmű hasonlóságot fedezhetünk fel a BLM és a történelem más totalitárius mozgalmai között.

2020. július 08. 12:32
Gyenge Dániel
Neokohn

„Talán nem túlzok, hogyha az Egyesült Államokat egy kaotikus állapotba került lángoló építményhez hasonlítom, mely az összeomlás határmezsgyéjén várja a végső megsemmisülés bekövetkeztetét. Ezt a monumentális, lenyűgöző, és pompás építményt hosszú évek áldozatos munkájával sikerült először papíron megtervezni széles tömegek bevonásával, majd véráztatta csatamezőkön elhunyt ezrek árán érvényt szerezni a nyilatkozatokban foglaltaknak, példát statuálva a világ számára, hogy ehhez hasonló csodálatos épületeket igenis létre lehet hozni. Csak akarat, hit és elkötelezettség kell hozzá.

Ez a monumentális épület azonban kezd egyre instabilabbá válni, már csak idő kérdése, mikor roskad össze, ugyanis a BLM fémjelezte utcai agresszióba és nyílt terrorba átcsapó tüntetéshullámok, a kialakult káosznak legitimációs alapot adó markánsan fehér-ellenes és a történelmi múlt eltörlésére irányuló kultúrharc, mely már az oktatást, művészetet, és médiát is áthatja, olyan veszélyes folyamatokat indított útjára, melyek hosszú távon az amerikai nemzeteszme – s az abban megtestesült értékek – eltűnéséhez vezethetnek.

A megmozdulások hevében egyre nagyobb teret nyer a baloldali radikalizmus. Hogyha a BLM kiharcolt dominanciája következtében megindult kultúrharcot, a szobordöntögetéseket, az agresszív barbarizmust elemezzük, akkor akár egyértelmű hasonlóságot fedezhetünk fel a BLM és a történelem más totalitárius mozgalmai, pártjai, politikusai között. Ilyen árulkodó jel például a meggyilkolt áldozat mitizálása, saját hősi halottként való beállítása, kultuszépítés a mozgalom körein belül a személye körül, lényegében egy torz kép alkotása a vértanúnak kikiáltott személyről és ezáltal az általuk elkövetett erőszakos bűncselekmények relativizálása vagy a múlt eltörlésének szándéka, a nemzet történelmi örökségének meggyalázása, eltorzult, progresszív identitást léptetve a helyébe.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polnemkor
2020. július 09. 09:49
A neokohnnal kapcsolatban természetesen erősen ambivalens érzéseim vannak, de gyakran írnak olyat, amivel nem tudok nem egyetérteni. Ez az írásuk is ezek közé tartozik.
Teréz A Piréz
2020. július 08. 17:49
Mikor is szabadították fel a rabszolgákat, és most milyen évet írunk? Engem ez a BLM cirkusz jellegében élénken emlékeztet a néhány évvel ezelőtti Metoo-hadjáratra, amikor hirtelen minden nőnek eszébe jutott, hogy gimis korában letapizták egy házibuliban, és ez vért kíván. Most.
Zsaturnuzs
2020. július 08. 17:26
Akár egyévnyi börtönt is kaphatnak a Black Lives Matter-felirat megrongálói: https://index.hu/kulfold/2020/07/08/gyuloletkeltes_black_lives_matter/ Margaret Atwood, Salman Rushdie és J.K. Rowling is károsnak tartja az elnémítás kultúráját: https://index.hu/kultur/2020/07/08/cancel_culture_margaret_atwood_salman_rushdie_jk_rowling/ Már a "kultúra" szó használata is félrevezető, hazug a "cancel culture" esetében. És amit művelnek, az nem liberalizmus, mert a szólásszabadság régi és nagyon fontos jog, az erőszakos korlátozása egyszerűen csoportosan elkövetett zsarnoki elnyomás. Megdöbbentő, hogy bíróságon nem kényszerítik ki a szólásszabadság védelmét. Még egyszer: EZ NEM LIBERALIZMUS, HANEM PONT ELLENTÉTES A LIBERÁLIS ALAPÉRTÉKEKKEL.
balsors
2020. július 08. 16:45
A mostani Amerika fajvédelme az 1930-as évek Németországát idézi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!