A mi normalitásunk

2020. június 23. 07:05

Az új normalitás harcosainak rossz hír, hogy Közép-Európa, benne a visegrádi négyek megkerülhetetlen tényezők, a nyugatiak számára is vonzó, biztonságos országok lettek.

2020. június 23. 07:05
Őry Mariann
Őry Mariann
Magyar Hírlap

„Az új normalitás harcosainak rossz hír, hogy Közép-Európa, benne a visegrádi négyek megkerülhetetlen tényezők, a nyugatiak számára is vonzó, biztonságos országok lettek. »Erőszakhullám söpör végig, szobrokat döntögetnek, áldatlan állapotok vannak, bandaháborúk zajlanak civilizált nyugat-európai országok gyönyörű szép kisvárosainak az utcáin. Ránézek azoknak az országaira, akik ide üzengetnek nekünk, hogy hogyan kell helyesen élni, meg jól kormányozni, meg jól működtetni a demokráciát, és nem tudom, hogy sírjak, vagy nevessek« – így fogalmazott legutóbb a Kossuth rádióban Orbán Viktor miniszterelnök.

Másnap az angliai Readingben terrortámadás történt, Stuttgart belvárosában pedig egy droggal kapcsolatos rendőrségi igazoltatás után zavargások törtek ki, bandákba verődve verték szét az üzleteket, rátámadtak a rendőrökre, fosztogattak, köveket dobáltak.

Amikor a koronavírus-járványkor kialakult új normalitásról beszélünk, érdemes felidézni, hogy Nyugat-Európában már régóta kialakult egy »új normalitás«: párhuzamos társadalmak, gettók, no-go zónák, terrortámadások, fosztogatások. Erre mondjuk itt Közép-Európában, hogy köszönjük, de ebből az új normalitásból mi nem kérünk.

A jobboldali, bevándorlásellenes pártok sikeréből látszik, hogy Nyugaton is egyre többen érzik úgy, hogy
a sok évtizedes társadalmi kísérletük véglegesen megbukott. A problémákra a válasz a félrenézés, az elhallgatás. A svédek például sérülékeny területekről beszélnek, olyan negyedek esetében, ahová a mentő és a tűzoltó csak felfegyverzett rendőr kíséretében mer bemenni, de inkább úgy sem. A döntéshozók makacsul hisznek abban, hogy amiről nem beszélnek, az nem is létezik, a problémák pedig megoldódnak, ha a csúnya nevek helyett szebbeket találnak ki. Kent Ekerothot, a bevándorlásellenes Svéd Demokraták politikusát idézve: bár a balliberális erők ezt akarják elhitetni, Svédország nem Fatima és Mohamed országa.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mr Diener Mann
2020. június 25. 17:19
Nem tudja, hogy sírjon-e vagy nevessen Orbán Viktor, amikor az állítólagos demokráciában évek óta monológokat ad elő a közrádióban, újságokkal, ellenzékkel nem áll szóba, közpénzen hazug kampányokat tart, a választásokat elcsalja? Hát sírjon, de legjobb lenne ha elhúzná a belét és csöndben maradna.
zoz
2020. június 23. 15:20
Mo.: Vannak "cigány telepek" ahova már csak rendőri kísérettel mernek bemenni a mentősök.
Emmanuel Goldstein
2020. június 23. 10:38
Azt aligha lehet normalitásnak nevezni, hogy az Orbán-kormány olyan embereknek emel szobrot, akik antiszemiták voltak, önkényuralmi rendszert működtettek és részt vettek a magyar holokauszt lebonyolításában...
pollip
2020. június 23. 08:40
Ha nyeu-ba begyűrűzik az, ami az usa-ban van, komolyan el kell gondolkodni.... A németek lesznek a soros elnökök. Dolgozzanak ki tervet a rendőrök védelmére.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!