A baloldalnak a matek sem megy

2020. június 11. 15:24

Az ellenzék megint azt hajtogatja, pórul járnak az önkormányzatok.

2020. június 11. 15:24
Putsay Gábor
Magyar Hírlap

„Megkezdődött tegnap az Országgyűlésben a jövő évi költségvetés általános vitája, és mi is történhetett volna más, mint hogy ismét egymásnak estek a képviselők az ország javadalmainak védelmében. Míg a kormányoldal vezérgondolata továbbra is az, hogy a jövő évi büdzsé középpontjában a koronavírus-járvány elleni védekezés és a gazdaság újraindítása áll, ezen belül Magyarország eddigi legnagyobb gazdaságvédelmi programja, az ellenzék megint azt hajtogatja, pórul járnak az önkormányzatok, mert szerintük a kormány súlyos pénzeket készül elvonni tőlük. Volt, aki tegnap odáig ment, hogy a kormány politikai alapon folytatja az önkormányzatok megbüntetését.

Bár az ellenzékieket ez láthatóan nem érdekli, de a tények makacs dolgok, amikkel nehéz vitába szállni, úgyhogy nem árt megismerni némi adalékot a költségvetés tervezetéből, ami az önkormányzatok támogatására, illetve pénzellátására vonatkozik.

Jövőre több mint 857 milliárd forint központi forrás jut az önkormányzatoknak, ami tizenhat százalékkal, 118 milliárddal több, mint az idén. Hitelforrás nélkül az önkormányzatok 2021-ben közel háromezermilliárd forinttal gazdálkodhatnak. De ha elvonatkoztatunk a központi támogatástól, érdemes azzal is foglalkozni, hogy a települések iparűzésiadó-bevételei az elmúlt öt évben ötven, 2014 óta hatvan százalékkal emelkedtek, és bízhatnak abban, hogy ez a jövőben is növekszik. Már csak azért is, mert a gazdaságvédelmi akcióterv keretében számos beruházást és munkahelyteremtő fejlesztést indít a kormány 2021-ben, ami szintén növeli a bevételeket, és nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy ismét csaknem öt százalékkal növekszik a gazdaság.

Jövőre az állam kétszázmilliárd forint hitelkeretet is biztosít az önkormányzatok számára beruházásokhoz, valamint folytatódik a Modern Városok és a Magyar Falu Program, de uniós programokból is fordítanak a helyhatóságok beruházásokra. Utóbbiak összértéke megközelítheti a négyszázmilliárd forintot. Ezeket a tételeket összeadva azért szép summa jön ki, ami erre a területre jut.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2020. június 12. 19:10
Ja,és még a kuka-pénzért is kujcsorognak,felháborító...:)
Secnir
2020. június 11. 19:41
"Megkezdődött tegnap az Országgyűlésben a jövő évi költségvetés általános vitája, és mi is történhetett volna más, mint hogy ismét egymásnak estek a képviselők " meghazudtolja dömötör csabát, aki szerint nem is voltak ellenzékiek tegnap bent? ejnye, no, ilyen tökönlövést is rég láttam...
amaurote
2020. június 11. 19:06
semmi se megy nekik, teljesen értéktelen emberek. illetve most nem tudom, mi a hivatalos sugallás bulvárviktortól, emberek még?
BőröndÖdön
2020. június 11. 18:24
Bértollnok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!