Nemzet vagy Európa?

2020. május 16. 09:23

Ha nemzeti érdeket emlegetnek, ez a nemzeti tőkésosztály érdekét jelenti. Ha közös Európáról beszélnek, ez az európai nagytőke közös intézménye.

2020. május 16. 09:23
Thürmer Gyula
A Szabadság

„Merre megy most Európa? Nos, mindkét fél úgy gondolja, hogy most van lehetőség a világ megváltoztatására. Az egységes Európa hívei szerint csak közös erővel, közös intézményekkel lehet annyi pénzt felhajtani, amennyi a válság kezeléséhez szükséges. Európa dolgozóinak lázadását csak egységes fellépéssel lehet megakadályozni. Fontos érvük az, hogy Kína és Oroszország ellen csak együtt vagy sehogy lehet fellépni. A legfontosabb azonban, hogy az európai tőkéscsoportok érdekeit csak így lehet egyeztetni, azaz alárendelni a német és francia érdekeknek.

A nemzetállamok fontossága mellett leghatározottabban a négy visegrádi állam áll ki, köztük Magyarország. Tény, hogy a négy ország ellenőrzés alatt tudta tartani a járványt, döntően nemzeti lépésekkel. Tény az is, hogy sem az EU, sem a NATO nem úgy működött, mint ahogyan az európai állam hívei hirdetik.

A nemzetállami vonalat több dolog gyengíti. Elsősorban az, hogy maguk is érdekeltek az EU létében, mert az EU a tőkés rend alappillére és pénzt is kapnak az érintett országok. A másik korlátjuk az, hogy nem mernek másban gondolkodni, mint az EU. A keleti nyitás számukra kiegészítő megoldás, és nem a főcsapás iránya.

Változhat-e Európa? A mai rendszerben alapvetően nem. Miért? Azért, mert mind az »európai állam«, mind a »nemzetállam« megoldás a kapitalizmusra, a pénz uralmára épül. Ha nemzeti érdeket emlegetnek, ez a nemzeti tőkésosztály érdekét jelenti, és nem minden magyar emberét. Ha közös Európáról beszélnek, ez nem a dolgozók, nem a népek közös Európája, hanem az európai nagytőke közös intézménye. Mindkét variációban a dolgozók a vesztesek.

Európa akkor lesz más, ha az a népek igényeit elégíti ki. Ha a népek azt adják az együttműködésbe, amiben a legjobbak. Ha nem a profitérdek dönti el, hogy mi a jó és mi a rossz. Ha nem jól fizetett politikai elit dönt a sorsunkról, hanem mi, dolgozó emberek. Ha nem kapitalizmus lesz, hanem egy új közösségi társadalom. Akkor és csak akkor kerül egyensúlyba a nemzet és Európa.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senki Alfonz
2020. május 16. 19:57
Akár tetszik, akár nem, amit mond, ez az ember tisztességesen kiáll a nézetei mellett, amik ráadásul sok tíz éve ugyanazok!!!!! Fényévnyi magasságú erkölcsökben van a megélhetési seggnyaló és köpönyegforgató pártkatonák felett!!! Hajrá Gyula, hajrá tisztesség!!!!!
DrPepper
2020. május 16. 15:22
Thürmer és Gyurcsány között az a különbség, hogy Thürmer ezt nem gondolja komolyan, pontosabban amit gondol, az utópia szintjén fogalmazza meg, Gyurcsány ezt a maszlagot érvényesíteni is akarja. Amúgy mivel a gazdaságot a "nemzeti és nemzetközi tőkésosztály" mozgatja, ezért az ő érdekük nem feltétlenül ellenkezik a "munkásosztály" érdekeivel.
Akitlosz
2020. május 16. 14:37
Az a nagy gond az érvelésben, hogy a "munkáshatalom" kommunizmus még olyan színvonalú életet sem képes biztosítani az alkalmazottaknak, mint a "kizsákmányoló" kapitalizmus a jóval alacsonyabb hatékonysága miatt. Ezért aztán még a dolgozó munkásosztálynak sem érdemes a kapitalizmust kommunizmusra visszacserélnie.
kaltran
2020. május 16. 13:42
gyula bá ne rongáld renomédat (azt a keveset amid még van) Most akkor hát ezt hogy? Vársz újra az auróra ágyúbelövésire?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!