Miért nem csalódtam Iohannisban?

2020. május 02. 08:42

Milyen alapon várhatnám el egy román politikustól, hogy ne az általános román politikai nívón nyilvánuljon meg.

2020. május 02. 08:42
Pengő Zoltán
Maszol.ro

„Attól kezdve, hogy kilépett az országos politika színpadára, Klaus Iohannis általános népszerűségnek örvendett az erdélyi magyarság körében, ami az elnökválasztási eredmények megyei bontásában is hűen tükröződött. Nem csupán európaibb stílusú politizálást várt tőle az erdélyi magyar közvélemény, hanem pozitív fordulatot a kisebbségi politika tekintetében. Ez a remény kizárólag abból táplálkozott, hogy Iohannis szász, tehát maga is egy kisebbségben élő erdélyi nemzeti közösség tagja.

A szász államelnök személyéhez fűzött reményeket az első pillanattól fogva teljességgel megalapozatlannak, elképesztően naivnak találtam. Pszichológiailag roppant valószínűtlen, hogy egy önmagát nemzetállamként meghatározó ország élére kerülő kisebbségi politikus nyisson a nemzetiségek felé. Az összes korábbi román államelnök neve escu-ban végződött, ezért aztán ők nem kellett különösebben demonstrálják a románságukat.

Ha azonban Iohannisnak hívnak, egyértelmű, hogy nem tudod a családfádat Decebalig és Traianusig visszavezetni, s állandó késztetést fogsz érezni annak bizonyítására, hogy te is vagy legalább annyira román, mint bárki, aki annak született. Nagyváradi zsidó ismerősöm mesélte, hogy a családjukban a legnagyobb cionista egy erdélyi keresztény magyar nő, aki beházasodott a famíliába. Ez egy teljesen általános lélektani mechanizmus, hogyan várhatjuk el, hogy pont Iohannis legyen a kivétel?

Milyen alapon várhatnám el egy román politikustól, hogy ne az általános román politikai nívón nyilvánuljon meg, hogy ne játssza ki a magyar kártyát a fő politikai rivális ellenében? Mert Klaus Iohannisnak hívják, s a német nyelv szász dialektusa az anyanyelve? Színtiszta naivitás volna. A naivitás pedig nem szégyen és nem is tilos, ellenben van egy ára: a csalódás.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zskoncz
2020. május 04. 01:19
Ma, vasárnap estig kb. 500.000 aláírás gyűlt össze. Ehhez jön 300.000 aláírás, ami összesen kb. 800.000 aláírás. De 1 millió aláírásra lenne szükség! Már csak 3 napunk van! Terjeszteni kellene minél szélesebb körben: támogassuk a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezését! Aláírni itt lehet elektronikus úton: Pesty László - látván, hogy nem szaporodnak az aláírások - indított egy honlapot: irdala.hu Rákattintást követően követően az Aláírom szóra kell kattintani, s értelemszerűen kitölteni. Arra kell figyelni, hogy mindent bejelöljünk, amit kér az űrlap, s hogy visszaigazolást kapjunk. Ez rögtön ott az oldalon jelenik meg, a jobb felső sarokban. https://www.promenad.hu/2020/02/24/izsak-balazs-szekelyfold-az-egesz-magyarsag-tamogatasat-megerdemli/ Izsák Balázs interjú: https://www.maszol.ro/index.php/belfold/122354-izsak-balazs-fel-kell-lepni-szekelyfold-mesterseges-elszegenyitese-ellen Izsák Balázs interjú: https://www.maszol.ro/index.php/belfold/122354-izsak-balazs-fel-kell-lepni-szekelyfold-mesterseges-elszegenyitese-ellen https://www.bama.hu/orszag-vilag/szekely-nemzeti-tanacs-bo-egy-hetunk-van-az-egymillio-szigno-osszegyujtesere-2439471/ https://erdelyinaplo.ro/interju/sznt-eddig-az-alairasok-egynegyede-gyult-ossze
rajgy
2020. május 03. 09:20
A németek idén a Karlspreis-szal tűntetik ki a Johannist, mert nagy európai és ellenpolust nyújt Orbán és a lengyel PIS-szel szemben. Vagyis a magyargyűlöletért kitűntetnek egy NÉMET NÁCIT! https://www.karlspreis.de/de/aktuelles/karlspreis-2020 MANDINER!! MIT Jelent ez a baromság?? "Csak latin karakterek, számok és írásjelek engedélyezettek."
toef36
2020. május 02. 18:27
Valószínűleg, az új neve: Iohannescu lesz... Nem kell rá mérget venni, de megtörténhet...
Hattori
2020. május 02. 12:15
szóval kiderült iohannisról, hogy iohannescu... :S
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!