Felzárkózás

2020. május 22. 15:30

Na most mondom tegnap a Robinak, dik má’, há ki járt jobban?

2020. május 22. 15:30
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt
Demokrata

„Na, hát megint nekem lett igazam, hogy mégis kell a pulyákat iskolába járatni. Mondtátok, hogy ne má’, mi lóvé lesz abból, pedig már csak a családi pótlékér’ is megérné, naná, de az igazándiból zsebpénz, he, csak a cigimre elmegy az egész. Meg hát mit tanul ott, mire viszi, így nyavalyogtál, mi? No de hát itt volt nekünk a rossz példa a szomszédban, he?

A Robiéktól mind kijárta a sulát, oszt mire vitte egyik is? Gürizhet egész nap, megy mán dolgozni, mikor én épp az oldalamra fordulok, és egy év alatt se keres annyit, mint amennyi most lepottyan nekünk, igaz-e. De hát a Robi nagy franc volt, a rák húzza szét a száját, bejáratta a városba a kis csávókat, merhogy itt nem bír rendesen tanulni, merhogy nagy a rumli meg az izé. Na most mondom tegnap a Robinak, dik má’, há ki járt jobban? Az én Krisztoferem-e, aki köpőcsővel célozta telibe az Andi néni fenekét, óránként negyvenezer forintért, vagy a te Rolandod, aki nyolcszáz forintos órabérér’ izzad a Mekibe’?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2020. május 23. 13:16
Ne hagyjuk a bíróságot és az iskolát! A templom, ahogy Reményik írta, már amúgy sincs.
brekker
2020. május 23. 13:09
turáni sólyom 2020. május 20. 11:39 "Második véleményem, elpuhultunk! Ez még az U19-ig nem nagyon látszik, de létezik! A délszlávok, sőt még a szlovákok is agresszívebbek! Miért? Mert ott nem fogják vissza a nevelésben a gyerekeket. Hány szülő küldi úgy az iskolába a gyerekét, hogy " ne hagyd magad, ha bántanak üsd vissza!" Mert a pedagógusok is tiltják ezt. Adj egy szerbnek, egy pofont, rögtön visszaadja! Sajnos ez sok-sok évtizedes hátrányunk... 1954-ben Bernben az uruguayi játékosok verekedtek. Azt még viszonozták , Grosicsék, Lantosék, Lóránték.... Mert őket még úgy nevelték, a magyar ne hagyja magát! Ők még leventék voltak a Horthy-rendszerben! (szerintem az áldott emlékű Bozsik nem ütött vissza...) Azóta csak puhultunk-puhultunk .....'56 után tudatosan... Nem nevelünk Zlatan Ibrahimovic-okat! Sajnos!"
brekker
2020. május 23. 12:48
Klebelsberg idején a magyar parasztság volt hasonló színvonalon. Akkoriban terjedt el, hogy késelés nélkül nem is igazi a búcsú vagy a lakodalom. A recept adott, csendőrök mentek a szülőkhöz már aznap, ha nem ment a gyerek iskolába. Nem mostani 20 gyerekes osztálytermeket tudott rendben tartani egy tanító, hanem 50-60 gyerekeseket is. Az is igaz, hogy a törvény akkoriban az ő oldalán állt, nem ő volt a hibás, hogy nem elég "szórakoztatóan" oktat, ha néhány rendbontót meg kellett fegyelmezni. A Rákosi korszak, és a magyar sport az akkor felnevelkedett emberekből élt. Aztán jött Kádár gulyáskommunizmusa, és kinevelte nekünk a szociológusokat.
BőröndÖdön
2020. május 22. 18:46
Ez egy jó nagy paraszt.Igazi demokratás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!