Bíróság-párt Izraelben

2020. május 27. 07:52

Avagy az elit hatalma a demokrácia felett.

2020. május 27. 07:52
Amichay Mihály Éva
Neokohn

„Elit körökben közkeletű felfogás, hogy a választópolgárok többsége tudatlan, engedelmes nyájként követi Netanjahut, ezért születnek a kellemetlen választási eredmények, amelyeket az okos értelmiségieknek más eszközökkel kell megtorpedózni. A legalkalmasabb eszköz a Legfelsőbb Bírósághoz intézett beadvány, amelytől a demokratikus választásokban csalódott elit reméli a »világ megjobbítását«.

Tavaly jelent meg Simcha Rottman könyve, pontos fordításban a Legfelsőbb Bíróság Párt, amelynek alcíme: Hogy ejtették rabul a jogászok az izraeli kormányt?

A kérdés jó ideje aktuális, ám a legutóbbi kormányalakítási hercehurcák (a Legfelsőbb Bíróság döntötte el, ki lehet miniszterelnök) minden eddiginél jobban rávilágítottak arra, hogy a hatalom három ágazatának (parlament, kormány, bíróság) egyensúlya megbomlott, az izraeli Legfelsőbb Bíróság a maga hatalmát nemcsak a kormány, hanem a parlament fölé is helyezte, ezzel nemhogy a demokrácia védelmezője, sokkal inkább az elit diktatúrájának megteremtőjévé válhat.

Bár ez a fajta bírói hatalomtúltengés az izraeli társadalom aktuális problémája, aminek kezdetét Aharon Barak, a Legfelsőbb Bíróság elnökének a múlt század kilencvenes éveiben kifejtett munkásságához kötik, oka egy sokkal általánosabb jelenségre enged következtetni, mégpedig a tömegek körében a baloldali eszmék nemzetközi térvesztésével összefüggésben.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MayorAnna
2020. május 28. 11:14
Kóser élelmiszer-szállítmányt juttatott el a magyar kormány a belgrádi zsidó közösségnek A belgrádi Chábád Lubavics közösség a koronavírus-válsághelyzet hónapjai folyamán napjainkra kóser élelmiszer nélkül maradt, és ez jelentősen megnehezítette a zsidó hitélet gyakorlását a szerb fővárosban - írták, hozzátéve: a magyar külügyi tárca és a belgrádi nagykövetség munkatársai "lehetetlent nem ismerve, hatalmas erőfeszítések árán" lehetővé tették, hogy az elmúlt héten kóser élelmiszer-szállítmány jusson el Magyarországról Szerbiába. Reményeik szerint ezzel a segítséggel a közösség már át tudja vészelni a soron következő nehéz heteket. "Szívmelengető volt megtapasztalni az önzetlen segítő szándékot, a megértést, az összefogást. Büszkék vagyunk rá, hogy a magyar nemzet elválaszthatatlan részeként az ország döntéshozóival közösen segíteni tudtunk rászoruló belgrádi hitsorsosainkon" - fogalmaztak a levélben. További országépítő munkájához szeretnénk jó egészséget, sok erőt kívánni - zárták soraikat a zsidó vezetők. Gondolom, nem csak az én szemem homályosodott el a meghatottságtól...
MayorAnna
2020. május 27. 22:08
Amichay Mihály Éva...honnan a vérből szereznek ilyen nevet, hogy Amichay?!
zseboszkiraly
2020. május 27. 20:17
Nagyon érdemes elolvasni a teljes változatot. Általános kórrajz a humán (jogász)értelmiségi (egy kis de fontos) hamis messianizmusáról ami má r-már pózzá merevedve egy állam normális működését ellehetkeníti, nem csak Izraelben. Jól írja a cikk: Az Izraeli Legfelsőbb Bíróság bármely tagja sokkal közelebb állónak érzi harvardi vagy oxfordi kollégáját mint egy kis vidéki zsidó piacozót, akinek az életét megkeserítik a rendelkezései. Az ország ill népnév bármely más országnévre kicserélhető és a tétel érvényes marad. Igen kialakulóban van egy globális "jurisztokrácia" amely egy vékony de befolyásospénzügyi/ szellemi elit (?) erőszakos hatalmi aspirációinak trójai falova.
Biivisz
2020. május 27. 19:17
Az valahogy kimaradt az - egyébként nagyon jó - írásból, hogy azért Dzsordzsibá'-nak nem kevés "érzékenyítő" munkája van abban - és nem csak Izraelben - hogy a fake-ek és ellensúlyok egyike - a bírák - ezt az eszement logikát kövessék egyre inkább, a régóta felvásárolt másik fake-kel és ellensúllyal, a sajtóval karöltve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!