Tusk nácizásáról és nagyszüleim emlékéről

2020. április 17. 16:00

Tusk mondata azért végtelenül fájdalmas, mert megalázza, semmisé teszi mindazoknak a halálát, szenvedését, akik a SOÁ áldozatai voltak.

2020. április 17. 16:00
Petri Lukács Ádám
Vendégszerző

„Carl Schmitt nagyon büszke lenne Orbán Viktorra” – ezt mondta Donald Tusk a magyarországi holokauszt áldozataira emlékező emléknapon.

A hitleri jogrend kialakításához is hozzájáruló tudóssal egy mondatban említeni valakit, az nem túl kódolt nácizás.

A kisebbik baj ezzel, hogy a valósággal köszönő viszonyban sincs, Orbánnak – az ember már unja leírni századszor – soha semminemű afféle megnyilvánulása nem volt, ami ilyen állítást megalapozottá tehetne, ellenben sokszor jelezte, hogy „zéró toleranciát” tanúsít minden antiszemita megnyilvánulással szemben, a magyarországi zsidó élet a reneszánszát éli, és ezt hozzám hasonlóan sok büszke magyar zsidó tanúsíthatja.

Tusk mondata valójában azért végtelenül fájdalmas, mert megalázza, semmisé teszi mindazoknak a halálát, szenvedését, akik a SOÁ áldozatai voltak.

Ha Carl Schmitt büszke lenne Orbánra, akkor eszerint a két világ között hasonlóság van.

Azaz Auschwitzot megjárt nagymamám, Budapesten megölt nagyapám, nagyapám Szabadkán felakasztott testvére, Szabadkáról Bor felé agyonvert dédnagyapám – mind- mind a SOÁ áldozatai, a haláltábort túlélő nagymamám is – valami a mai magyarországi viszonyokhoz hasonlítható rendszerben éltek volna?

Ha esetleg arra célozna Donald Tusk, hogy a népirtás előtti német korszakkal lát párhuzamot, ajánlom, olvassa el Sebastian Haffner Egy német története című zseniális könyvét, majd számoljon be arról, hogy milyen párhuzamokat fedezett fel.

Azért élhetek, mert csodálatos módon a nagymamám azon kevesek közé tartozott, aki hazajött Auschwitzból, mert apám már megfogant, mielőtt apai nagyapámat megölték volna. A kisfiam egy nagyszerű világi zsidó iskolába jár, a magyar állam pedig ezerféleképpen támogatja az önszerveződő zsidó kulturális életet is, miként amúgy is az elmúlt tíz évben annyi forrást bizosítottak kultúrára, amennyit a millenium óta soha.

Orbánt (vagy bárkit) annyiféle mód lehet kritizálni úgy is, hogy nem sértjük meg azok emlékét, s a túlélők leszármazottait, akiket megöltek a nácik vagy a velük kollaboráló magyar honfitársaink. 

Radnóti Miklós, pár hónappal a halála előtt még így reménykedett:

„s nyárvégi csönd napozna      az álmos kerteken,
a lomb között gyümölcsök      ringnának meztelen,
és Fanni várna szőkén      a rőt sövény előtt,
s árnyékot írna lassan      a lassú délelőtt, -
de hisz lehet talán még!      a hold ma oly kerek!
Ne menj tovább, barátom,      kiálts rám! s fölkelek!”

Nem sikerült az újratalálkozás a hitvessel, agyonlőtték.

Ma Magyarországon sok minden van – virágoznak a fák, gyönyörű a tavasz, tombol a koronavírus, izgalmas múzeumi és színházi programokat nézünk otthonról, online, dolgozik a  parlament, intézkedéseket hoz a kormány, amely majd 2022-ben újraválasztható vagy leváltható, a választópolgárok akarata szerint –  s van egy miniszterelnök, aki se nem antiszemita, se nem mutat semminemű rokonságot a harmadik birodalom egyetlen támogatójával sem.

Emlékszem, amikor 1986-ban a Papámmal, aki ekkor a DAAD ösztöndíjasa volt, mentünk át a friedrichstrassei határátkelőn, és engem levetkőztettek a kelet-német határőrök. Rettegtem, amíg „Berlin - Haupstadt der DDR”-ben voltunk, és lassan nyugodtam csak meg, ahogy mentünk a Horn Strassén található lakás felé.

Valaha azt írta Kertész Imre, hogy „a kelet-európai élet a halálra nevel”.

Most túl vagyunk már a fasizmuson és túl a kommunista diktatúrán.

Derűs, normális életre, sok kihívással rendezkedhetnek be az élők, s immár sajnos Donald Tusk jóvoltából most némi kegyeletsértéssel, relativizálással is terhelt világra.

Összesen 279 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szabóP
2020. április 20. 04:33
Petri Lukács Adám! Hazug vagy. Tusk mondata semmit nem tesz abból, amit idebigyóztál. A SOÁ egyetlen áldozata nem lesz kevesebb Tusk kijelentésétől, és egyetlen áldozat emlékét sem gyalázza meg. Miért is tenné? Azért, mert te jól érzed magad ebben a "reneszánszban"? És minden szép és jó? Mert a fiad világi zsidó suliba jár? És mindennek mi a frász köze van a nagyszüleidhez? Az én családom minden odaveszett tagja mélyen egyetértene a két rendszer közötti párhuzam vonásával. Olvastad Umberto Eco fasizmus definícióját? Tudod, amelyet az általad "jótékonynak" és "nagyvonalúnak" (haha) titulált banda olyan jól kielégít. Emlékszel még az emlékműállításra? Radnótit idézel? Gondolod ettől hitelesebb leszel? Frászt. Épeszű, becsületes zsidó nem véd fasiszta politikusokat. Nem dobálózik a SOÁ-val, és nem próbál dísz-zsidót játszani. Mennyit fizettek ezért a kampányszövegért amúgy? Még szerencse, hogy nem írtad bele, hogy már a megfogantatásodnál a drága miniszterelnök úr segített. Még hogy lehet kritizálni! Dehogy lehet. Az olyanok mint te, szaladtok és gyorsan tereltek. Szégyelld magad!
retsag
2020. április 18. 22:06
Egy valamit tényleg nem értek: ha valakinek náci TISZT volt a nagyapja, annak hogy jut eszébe bárkit is összefüggésbe hozni a nácizmussal? Ez a Tusk ennyire primitív lenne?
yndi
2020. április 18. 18:03
A fenti iromány szerzője nyilván korábban még soha nem hallott Carl Schmittről, és nyilván halovány fogalma sincsen Schmitt szuverenitáselméletéről. Műveltségi hiányossága magyarázhatja ugyan, hogy miért próbál a sírjukban alighanem forgolódó nagyszüleit emlegetve az Orbán-rezsim önjelölt(?) apologétájaként fellépni. Azt azonban nehezen teszi menthetővé, hogy meg sem próbált utánanézni annak, amiről beszél, és megérteni a kijelentést, amelyet kritizál. Orbán rezsimjének és a náci rezsimnek éppen az az egyik legnyilvánvalóbb hasonlósága, ami Carl Schmitt nevéhez köthető: a rendkívüli állapot természetesnek tartása, hosszú távú bevezetése, mindennapivá tétele.
piscsik
2020. április 18. 15:18
Aldjon meg az Isten kedves fiam!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!