Szóval ez így nehéz lesz

2020. április 02. 16:26

Kés, villa, demokrácia nem gyerek kezébe való, és én szeretnék nem hinni abban, hogy ez a helyzet.

2020. április 02. 16:26
Hont András
Hont András
Facebook

„(Néhány megjegyzés, miután többszörösen átrágtam magam a tegnap kirakott, az eddigi járvánnyal szembeni lépéseket kritizáló cikkekre adott reakciókat.)

Igen, van felelőssége az újságírónak és mindenféle rendű és rangú megmondónak (és amúgy azok közé tartozom, akik szerint a járvány idején az európai sajtó nem állt a helyzet magaslatán), de a felelősség vonatkozik a kommentelőre is. Ez leginkább abban nyilvánul meg, hogy megpróbálja fölfogni a bejegyzést, cikket, tudományos előadást, pantomimműsort, amelyhez hozzászól. Amennyiben meg ehhez nincs kedve, akkor hagyja a többieket, hogy megvitassák a témát.

Ha egyszer az a kurva állítás, hogy a járvány miatt sebtében meghozott intézkedések kára (emberéletekben is, illetve emberi életévekben is) meghaladHATja, amit a vírus magától okozna, akkor ezt vitathatom, leállhatok érvelni, hogy szerintem meg nem, rámutathatok a kijelentés vélelmezett gyenge pontjaira, de nem kérdezem meg, hogy neked van nagymamád.

Ez nem érvelés, hanem agresszió. A tőle idegen nézet kilökése a morálisan vállalhatóak köréből. Pontosan úgy, ahogy a tegnapi posztban hivatkozott »társas fertőzés« szerint történik, azaz egyetlen álláspont normává szilárdul, a többi nézőpont pedig elenyészik, a kritika elhalkul. És pont úgy, ahogy a kormány eljár – amely grémium egyébként csak rámintázza működését a közhangulatra –, amikor azt szajkózza, hogy ez most nem a politikai viták ideje. Azon túl, hogy ez – bár én is szoktam élni a fordulattal – önmagában redundancia, hiszen mi a politika közélet, és a közélet meg többek közt vita. Megfordítva: vita nélkül nincs közélet, nincs politika. És nincsenek értelmes emberi döntések sem, csak pillanatnyi benyomások és ösztönök szerinti cselekvés. (Ahogy most a járvány alatt történik.) Az ember viszont attól ember, hogy tud modellezni jelen nem lévő dolgokat is.

Amennyiben az a szájbalökött mondás, hogy a gazdasági hatások (emberéleteket is beleértve) nem itt és nem most jelentkeznek, hanem például távoli kontinenseken, és a most megtört életek esetében egy-két évtized múlva, amikor kiderül, hogy egyes emberek élettartama nem 1-2-3 évvel rövidült meg, hanem 10-20-szal, akkor nem kezdek el a jelenleg látható veszteségekkel példálózni. Ez körülbelül annyit tesz hozzá a megvitatáshoz, mint verőfényes délben a kikapcsolt napelemre zseblámpával rávilágítani.

Játszhatjuk persze azt, hogy értelmes párbeszédet értelmes emberek között folytatunk, és elitista módon elköszönünk mindenkitől, aki nem hajlandó erőfeszítést tenni egy övétől eltérő vélemény megértése érdekében, de ez odavezet, hogy kés, villa, demokrácia nem gyerek kezébe való, és én szeretnék nem hinni abban, hogy ez a helyzet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egynick
2020. április 03. 16:57
A villa valóban nem gyerek kezébe való. De Orbán felnőhetne már és megtanulhatna késsel-villával enni.
Libraman
2020. április 03. 09:32
Csipás szemű, mélynövésű , biboldó szarjankó!
Vakfolt
2020. április 03. 08:04
"és amúgy azok közé tartozom, akik szerint a járvány idején az európai sajtó nem állt a helyzet magaslatán" Én meg azok közé, aki azt gondolja hogy az index a 444 meg a többi fos nemhogy a helyzet magaslatán nem áll, de tökéletesen kisiklott akkor, mikor a béna ellenzék helyett átvette a politikacsinálást, de csak szánalmas hangulatkeltésre futotta. A politikus legfőbb kincse és egyben értékmérője a hitelessége, a rulettasztalra ezt teszi fel és igencsak óvatosan játszik vele. Ti azt hittétek, hogy lehet úgy politikusokkal szórakoznotok, hogy a ti hitelességeteket nem fogja a dolog befolyásolni. Hát nem lehet, a hitelesség teljesen elúszott, de a szakmaiság látszata még hamarabb. És akkor keseregj a vitakultúrán. Kit érdekelsz?
Selamat
2020. április 02. 23:44
Úgy el tudom képzelni, mikor az egyik palancsnok a demoklácia nevében megkeresi a másik körlet palancsnokát, hogy tezsvíl, vitassuk már meg mi legyen, mert már a katonáim felét kilőtték. A demoklatikusok meg azt követelik, hogy vitát nyissak arról, ilyenkor mi a tlendi demoklatikus válaszlépés... Na szóval, Honttal együtt az összes demoklata húzzon el a csába. Itt most eset van, és piszok kemény! Ezért nem vitaesteket kell tartani, hanem az az egyetlen felelős személy, akit erre az ország szavazassal megbízott, az a felelős az egész országért. Ilyenkor az összes többinek kuss van, és csak egyetlen dolgot tehet. Azt segíti a munkájában, aki az ország felelős vezetője. Ennyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!