Sem érdemi támogatás, sem valóságismeret – így irányítja Maruzsa Zoltán az oktatást

2020. április 15. 09:29

Maruzsa Zoltán levelet írt az iskolaigazgatóknak. A levél hangneme megértő – talán a korábbi felháborodás hatására. A szemlélet azonban nem változott.

2020. április 15. 09:29
Juhász Ágnes
Mérce

„Mi van a levélben?

Öröm kifejezése amiatt, hogy már nincs gond az adminisztrációval, és a számonkérés rendszere is kialakult, ugyanannyi érdemjegy jelenik meg a Krétában, mint korábban. Együttérzés a pedagógusokkal,  akiknek most a tavaszi szünetben lehetőségük lesz pihenni: csak ne felejtsék el ehhez kiírni a szabadságokat. Nyugtató szavak arról, hogy ugyan a rendeleteknek megfelelően át kell dolgozni a pedagógiai programokat a NAT bevezetéséhez kapcsolódóan, de április végéig nem kell ezt végleges formára hozni, elég, ha szeptemberre kész. És mi hiányzik fájóan a levélből?

Egy kérdés arról, hogy mik a tanárok tapasztalatai az új rendszerben. Hogyan boldogulnak, milyen segítséget várnak el diákjaik érdekében? Vannak-e olyan pozitív tapasztalataik, amelyeket érdemes lenne megosztani másokkal? Milyen visszajelzéseket kaptak a szülőktől, a diákoktól?

És hiányzik egy felsorolás: annak a felsorolása – vagy legalább ígérete –, hogy milyen módszertani segítséget, útmutatókat, mentorálási, kérdezési, együttműködési lehetőségeket, online műhelyeket biztosít a tanévből hátralevő két hónap könnyebb, sikeresebb megvalósítása érdekében az oktatási kormányzat, az Oktatási Hivatal, a Digitális Pedagógiai Módszertani Központ, a szakmai segítéségért felelős Pedagógiai Módszertani Központok.
A levél – mint ahogy a mindennapi gyakorlat is – azt mutatja, hogy az oktatásirányítás nem alkalmazkodik a rendkívüli helyzethez.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hakos
2020. április 15. 15:11
Pontosan tudod te bunkó, melyik a bandád, amelyik folyton Orbán kinézetén csúfolódik. Egy szót nem írtam a nő külsejéről, mégis nekem címezted. Nem írom le harmadszor, ha kétszer képtelen voltál felfogni, olvasd vissza és esetleg arra reagálj.
hakos
2020. április 15. 14:14
Mondtam valamit a külsejére te seggfej? Ha van tapasztalata, vagy kérdése, akkor írja meg a minisztériumnak. De ő inkább egy levél kapcsán is uszogat járvány idején, ahelyett, hogy segítene. Egyébként olvass bele, hogy a ti bandátok miket irogat Orbán külseje kapcsán, mielőtt más szemében keresnéd a szálkát.
toef36
2020. április 15. 13:20
És Ön J. Ágnes mihez ért? Mi köze Önnek a pedagógiához? Csak hogy iskolába járt? Persze az is valami...
westend
2020. április 15. 12:40
meg van azért valahol annak a bája, amikor a jércéből próbálnak 'valóságismeretet' oktatni :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!