Mi lesz, ha nem tehetjük, amit eddig sem tehettünk volna?

2020. április 01. 19:34

Lehet, hogy a helyzet éppen olyan életmódváltásra kényszerít, amire magunkat nem tudtuk volna korlátozni. Kell-e a világ másik feléről egzotikus gyümölcsöket importálnunk?

2020. április 01. 19:34
Bedő Imre
Facebook

„Sokan az »ellenség« feletti gyors győzelemben látják a megoldást, aztán folytatni akarják, amit eddig. Fogjunk össze világszinten ellene, mondják! Osszuk meg a nemzetközi információkat, legyen vakcina, gyorsan, oszt éljünk tovább, ahogy megszoktuk. Igen, kell a nemzetközi együttműködés – habár szerintem most is komoly összefogás van, a nehéz helyzet összehozza a népeket, van információ- és tapasztalatmegosztás. De sajnos a győzelem nem olyan egyszerű. Ez is olyan vírus, mint a többi. Az influenza kórokozó is állandóan változik kicsit, évente újra, meg újra meg tud betegíteni... Más, sokkal nagyobb intelligenciát igénylő szinteken kell a megoldásokat keresni, hogy ne jöjjön a következő.

Lehet, hogy a helyzet éppen olyan életmódváltásra kényszerít, amire magunkat nem tudtuk volna korlátozni. Például, kell-e a legegyszerűbb vagy akár legegzotikusabb gyümölcsöket, zöldségeket másik kontinensről ide szállítani mindenki kényelmére, hogy minden legyen télen-nyáron? Hová tűnt a helyi és az egészséges, keveset szállított, marketingráfordítást nem igénylő idénytermék fogalma? Tényleg százmillióknak kell-e távoli tengerpartokra utaznia, na nem tapasztalatszerzésért, idegen kultúrák megismerésének vágyából, hanem azért, hogy ott alkoholmámorban mulassanak egy 200 méteres partszakaszon? Kell-e tényleg százmillióknak fesztiválról fesztiválra járni a nagyvilágban, melyeken százmillió dolláros fellépési költségeket kell „kitermelni” fesztiválonként? Kell-e tömegeknek Európa-szerte „elugrani” focimeccsekre, gyertyafényes vacsorákra? Tudom, kedves olvasó, ha neked erre nincs lehetőséged, akkor megdöbbensz, de ez a valóság. A nagyvárosokban százezer vagy milliószámra összezárt emberek tekintélyes része folyton a világ összes tájára járkál oda-vissza. De az fel sem merül közben, vajon képes-e az emberi szervezet ilyen zsúfolt helyeken alkalmazkodni ahhoz, hogy a világ minden szegletében megjelenő összes kórokozót kvázi egyszerre behurcoljuk, és mindenkit kiteszünk annak, hogy azonnal találkozzanak minddel? Miközben az információs túlterheltségtől és a nagyvárosi stressztől legyengült, gyógyszeripar által aládúcolt immunrendszere alig létezik...

A természeti környezetünket is veszélyezteti a túlfogyasztás. A thaiföldi piálás, a Debrecenben fogyasztott argentin-steak és a minden idényben kapható banán óriási kerozinköltségéről és ökológiai lábnyomáról már volt szó. De biztos progresszió-e, hogy minden egyszerű kertes ház udvarába olyan egzotikus növény-kavalkádot telepít(het)ünk bármelyik kertészetből, aminek felelőtlen (karanténmentes!) importjával csak az utóbbi években is nálunk soha nem látott, pusztító kórokozókat hordtunk be, tudatlan nyereségvágyból. Az örökzöldemet egy pár éve még itt nem létező, kiírathatatlan hernyó folyton(!) tövig rágta – kénytelen voltam többévnyi, egyre költségesebb(!) védekezés után kivágni. Most a diófák vannak a soron, amit harmadik éve tesz tönkre az ugyanígy behurcolt dióburok-fúrólégy. Azt mondják, hogy az embereknek eddig ingyen diót termő falusi diófáknak befellegzett, csakis az ültetvényes, nagyipari termelés tud vegyszeresen védekezni ellene. Azaz kizárólag pénzért lesz kapható az évezredekig ingyen egészséget termő dió, kivághatom mindhárom fámat. És sorolhatnám. Értjük ezt? Kérdés, az emberi szervezet, a természet és a zsebünk bírja-e kezelni az exponenciálisan növekvő kockázatot, ami ezzel a minden jövőt most és azonnal felzabáló életmóddal jár? 

És ez csak pár kérdés, amit az új világ felé vezető nehéz úton meg kell válaszolnunk. És helyes választ kell adnunk, még ha fel is háborít, netán nyüszítünk is fájdalmunkban. Komolyabb és beláthatatlanabb mélységei vannak ennek a küzdelemnek, mint a vírus átmeneti legyőzése még a nyaralási szezon előtt és aztán uccu neki régi élet...

Vegyük észre, amikor arról beszélünk, hogy győzzük le a vírust, akkor arról beszél az emberiség – és abban én, meg Te, kedves olvasó, személyesen is – hogy miként győzzük le önmagunkat. Hogyan vegyünk vissza! Tőlünk nyugatabbra az eszement túlfogyasztásból, tőlünk keletebbre vagy Afrikában pedig az eziránti kínzó vágyakozásból. Hogyan szabaduljanak meg a mindent táncoltató gazdasági szereplők a csillagászati profitok és az emberiséget kiégető folyamatos növekedés káprázatának függő hajszolásától. És hogy helyére tegyük mindezt, itt megint nem valami nagy, emberfeletti célról van szó. Egyszerűen úgy is fogalmazhatnánk, tudunk-e, akarunk-e ismét normálisan élni, azaz az emberi tűréshatáron és a természet korlátain belül? Ma már az emberséges életért kell emberpróbáló erőfeszítést tenni pusztán azért, mert ennek a gyűjtőneve a lemondás. És amikor felháborodunk, hogy miért kellene lemondani olyan dologokról, amit végre megtehettünk, „mert az emberiség megfejlődte”, akkor jusson eszünkbe, hogy eddig is gyermekeink jövőjének felélése árán tettük! Az a katasztrófa, ha ezután nem csináljuk, amit eddig sem lehetett volna, vagy az, ha tovább visszük? Ideje volna felébredni!

Az a katasztrófa, ha ezután nem csináljuk, amit eddig sem lehetett volna, vagy az, ha tovább tesszük? Ideje felébredni!

Ehhez új közgazdasági és politikai paradigma is kell! Mert a tegnap már elavult kőkorszakká mállott és holnap új világ lesz. Ezt az újjászületést egyenként és rendszerszinten is csak teljes egészében és együtt érdemes átszenvedni. Mert ha majd kiszabadulva ismét a 2019-es appok vezérelte kőszekercéinkkel ugrunk neki a világnak, az kíméletlenül kivet majd magából. Vegyük észre, hogy most a karanténban bebábozódtunk. Nem önszántunkból, de esélyt kaptunk a nagy átalakulásra. Most kell nemcsak új önuralmi, de új társadalomvezetési és gazdaságvezérlési elveket is szülni, hogy amikor a bábjainkat levetve, a születés minden fájdalmát megszenvedve pompás új lényként előbújunk, olyan világot kezdjünk el építeni, ahol átlényegült emberként végre igazán teljes életet élhetünk. Egyenként és együtt is!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2020. április 03. 05:25
"Pszichésen közvetített hatások Fontos kiemelni, hogy az, amit az immunrendszerünk a kórokozóknál is rosszabban tolerál, az a szorongás, egész pontosan a tehetetlenül elviselt stressz, ezt szakirodalmi adatok sokasága támasztja alá. Ezért is lép fel traumatikus élethelyzeteket követően annyi megbetegedés, gyakran diagnosztizálatlan krónikus infekció (Lassan romló egészségi állapot), vagy akut vírusos vagy bakteriális fertőzés. A pánikkeltő kommunikáció, ill. a kialakuló szorongás vagy pánik azt is eredményezheti, hogy az emberek immunvédekezése csökken és így egyes fertőzöttek valóban meg is betegszenek, ill. olyan emberek tünetei is súlyosbodnak, akik nem, vagy nem koronavírus által fertőzöttek, és ezzel az egészségügy egyébként is kritikusnak tűnő kapacitása csökken. Ezért kiemelten fontosnak tartanám a fegyelmezett, kifejezetten pánikcsökkentő kommunikációra való figyelmeztetéseket, tekintettel arra, hogy pl. a szociális médiában ennek az ellenkezője történik." https://www.healways.hu/post/koronavirus
annamanna
2020. április 03. 05:02
A koronavírus pánik-járvány is: Karantén intézkedések és következményeik https://www.healways.hu/post/koronavirus-panik
annamanna
2020. április 03. 03:12
Egy nővér levele: "Őszinte levél egy magyar koronavírusos nővértől: "Évente 100-szor többen halnak és fognak is belehalni másba az idősek, mint most a 'divatos' koronába" (...) Nem degradálni akarom ezt a vírust, ami nem, nem olyan mint egy influenza, de nem, nem kerültem lélegeztetőgépre, az ismerősöm se, aki 67 éves, és még jó páran nem" - kezdte a levelét az ápoló, aki azt írja, igen gyakori példa, hogy egy sima megbetegedést is átad az unoka nagyszülőnek, aki attól tüdőgyulladást kap, és hasonló állapotba kerül, mint most. "Csak azt nem úgy dokumentáljuk le a patológián, ahogy kéne, pedig évente 100-szor többen halnak és fognak is belehalni másba az idősek, mint most a 'divatos' koronába. Személy szerint én jobban féltem az Ebolától, de ez csak én vagyok" - írta. Persze, azt azért hangsúlyozza, hogy a koronavírus komoly dolog, épp ezért jó, hogy az emberek ilyen elővigyázatosak, hiszen csak így lehet lassítani a járvány terjedését, de sok téveszme él a fejekben. "Magyarország a 10 millió orvos országa lett, nem vehetem fel a harcot velük (...). Manapság egy olyan nő, aki 10 éve a 3. gyerekével ül otthon, a gép előtt, jobban tudja, hogy Olaszországban miért olyan a helyzet, amilyen, holott még az országból se lépett ki soha életében. Aki járt már ott, kábé sejtheti, milyen kaliberű az ország (én már kórházban is voltam ott). Félünk egy olyan vírustól, amit a médiából ismerünk, még a Wikipédiát se bírtuk felcsapni. Meg kell állítani a vírust, de a pánikot és az emberi butaságot is meg kellene" - fejtette ki. (...) Azok, akik néha ész nélkül osztják az észt, le merem fogadni, azoknak a fele már elkapta, csak nem tudnak róla. Villamoson, boltban, bulikban" - mondta. (...) Pozitív lettem, hát Istenem" - vallotta be a nővér, aki sejtette, hogy megfertőződött, hiszen kezdetben enyhe tüneteket mutatott, hasmenés, légszomj, pici hőemelkedés, de ezek már elmúltak rajta, mire kiderült az igazság. Jelenleg otthon lábadozik, csak azt sajnálja, hogy egyedül kell lennie. "Pedig van férjem. Akin, tudom, szintén át fog menni a koronavírus, vagy már át is ment, csak nem tudja. Utóbbit majdnem 100% bizonyossággal mondom. Aki fiatalabb, és nincs komoly betegsége, lehet, észre se veszi a dolgot. (...) A hivatalos kormány honlapján látott számokat bátran be lehet szorozni 10-zel. Komolyan" - jelentette ki. "A nagyon idős beteg, akit ápoltam, és egyébként nagyon cuki néni volt, sajnos elhunyt. Szomorú, de ez ilyen. Egy mezei influenza is bármikor megölheti ezt a korosztályt, ha tüdőgyulladást okoz. Ne azok pánikoljanak a legjobban, akik 30 évesek, semmi bajuk, és 200 km-re laknak anyóstól/apóstól. Kell félni, de módjával" - zárta sorait az ápoló, aki újra hangsúlyozta, nyilván vannak, akik nem lesznek olyan szerencsések, mint ő vagy társai az enyhe lefolyással, de nem azzal terjed a vírus, hogy begépeli, hogy koronavírus, így felesleges állandóan rettegni." https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/koronavirus-oszinte-level-magyar-nover/ll2xjpr
Robur
2020. április 02. 15:13
Pffff. Megint egy próféta, aki megmondja az embereknek, hogyan kéne élni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!