„Élj úgy, mintha már másodszor élnél”

2020. április 09. 10:13

Viktor Frankl tanácsai karantén idejére.

2020. április 09. 10:13
Pelle János
Neokohn

„Ebben a helyzetben, melyről sokan úgy érzik, hogy rosszabb már nem is lehet, érdemes felidézni egy olyan zseniális ember példáját és tanítását, aki pszichiáterként megélte a koncentrációs tábort, s sokakban képes volt tartani a lelket a legszörnyűbb viszonyok között, ami mindeddig előfordult a világtörténelem folyamán.

A koronavírus-járvány példátlan kihívást jelent a »fejlett világ« számára is, olyan megpróbáltatás elviselésére kényszerít bennünket, melyekről néhány hónappal ezelőtt még csak nem is álmodtunk. A kijárási korlátozásokkal sújtott, otthonukba zárkózott emberek Európában és Amerikában egyaránt felhagytak megszokott életmódjukkal, közegészségügyi okokból felszámolták társadalmi életüket.

Milliók veszítették el hetek alatt a munkahelyüket, ami nemcsak gazdasági szempontból katasztrofális: az a kapcsolatrendszer, ami a dolgozó embert a kollégáihoz fűzi, bár sok tekintetben felületes, mégis létfontosságú, nehezen pótolható. Társaságnak marad a lakás fala között a legszűkebb család, már persze akiknek van.

Az idősebb korosztályokhoz tartozó özvegyek és elváltan egyedül élők óriási tömeget tesznek ki a nyugati társadalmakban, de a fiatalabbak körében is széles körben elterjedt a »szingli« életmód, különösen az olyan nagyvárosokban, mint London vagy New York. Márpedig a »szinglik« életének legfőbb célja eddig az volt, hogy a munkahelyi sikereket érjenek el, kikapcsolódásként utazzanak, váltogassák a partnereiket és nyilvános helyeken szórakozzanak.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
még fokozza
2020. április 09. 10:50
A sportszövetségeket meg az egyházakat sikerült megmenteni. Ugyanolyan jól élnek csak unatkoznak, mert most már pláne nem kell csinálniuk semmit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!