A Mol és a Richter részvényeinek 10 százalékának hozamával gazdálkodhat az MCC

2020. április 16. 15:30

Alapvető célunk, hogy jelentősen növeljük a Fiatal Tehetség Központoknak nevezett intézményeink számát. Interjú.

2020. április 16. 15:30
Szalai Zoltán
Portfolio.hu

24 éve működik a Mathias Corvinus Collegium, ami Magyarország egyik legnagyobb multidiszciplináris, azaz több szakterületet, tudományágat érintő oktatási intézménye. De mivel foglalkoznak pontosan, és hogy működik a kollégium?

A Mathias Corvinus Collegium 1996 óta működik, 10 éves kortól az egyetem végéig foglalkozunk tehetséges fiatalokkal, támogatjuk fejlődésüket és képezzük őket. A felső tagozatos diákok számára működik a Fiatal Tehetség Programunk, amelynek keretében hét helyszínen 625 fiatal tanul, ők az általános iskolai tanulmányaik mellett nálunk pluszképzésekben, tehetséggondozó programokban vesznek részt. Középiskolás Programunk 14-18 éves korig tart, ebben 1400 fiatallal foglalkozunk a teljes Kárpát-medencéből, köztük sok a külhoni diákunk.

Mind a két programban arra koncentrálunk, hogy ne a közoktatás tananyagát ismételjük, hanem az interdiszciplináris témákat – mint például a zene és a matematika összefüggése, a robotika, a személyes pénzügyek kezelése, vagy akár a XX. század történelmének részletes oktatása – erősítsük, pótoljuk. Egyetemistáknak szóló programunkban pedig Budapesten és Kolozsváron tanul 200 fiatal, akik az egyetem mellett Budapesten bentlakásos formában pluszképzéseken vesznek részt.

Ezeken kívül foglalkozunk kutatással, konferenciákat, nyilvános workshopokat szervezünk, amikre várjuk az egyetemisták, fiatalok jelentkezését. Van egy könyvkiadónk is, ahol kifejezetten képzéseinket segítendő köteteket, tanulmányokat jelentetünk meg. Rengeteg külföldi intézménnyel állunk kapcsolatban, diákjainknak neves professzorokkal és szakértőkkel áll módjukban találkozni. Az egyetemi, tömegoktatásnak tekinthető képzéssel szemben mi kiscsoportos, személyre szabott, tutoriális oktatással dolgozunk.

Egy, a múlt héten beadott törvénymódosítással jelentősen átalakul az MCC finanszírozása. Eddig hogyan működött a kollégium gazdasági háttere, miért volt most szükség erre az átalakításra?

Finanszírozásunk eddig is állami és magántámogatásból állt össze, ezenkívül számos pályázaton indultunk, például a Nemzeti Tehetség Programban, de említhetném a német Konrad Adenauer Stiftungot is, amely több programunkat is támogatta. Az elmúlt években 0,6-1,1 milliárd forint között volt a teljes alapítványi működés költsége évente. Az új finanszírozási modellben ezt fogjuk tudni bővíteni: alapvető célunk, hogy jelentősen növeljük a Fiatal Tehetség Központoknak nevezett intézményeink számát, kiszélesítsük a képzést a teljes Kárpát-medencére.

Jelenleg hét Fiatal Tehetség Központunk működik: hat Magyarországon, illetve egy Kárpátalján, Beregszászon. A következő években az ilyen központok számát 35-re tervezzük emelni, hogy minden magyar megyeszékhelyen elérhető legyen ez a programunk. Ezeken kívül Erdélyben hét, a Felvidéken, Kárpátalján és a Vajdaságban 3-3 ilyen intézményt tervezünk indítani. A középiskolás programunk e-learning oktatásból és személyes készségfejlesztő hétvégékből áll, ezt tervezzük jelentősen kibővíteni, terveink szerint néhány éven belül mintegy 4000 fő vesz majd részt ezen programunkban. Ehhez rengeteg új oktatási anyagot, a jelenleginél komplexebb rendszereket kell fejleszteni.

Budapesti, bentlakásos kollégiumunk mellett szeretnénk Szegeden, Pécsen, Győrben, Debrecenben, Miskolcon, Bécsben és Kolozsváron is bentlakásos kollégiumot létrehozni, összesen nyolcat, és a jelenlegi 200-ról több mint ezerre növelni a férőhelyek számát. Fejleszteni szeretnénk tehetséges roma fiatalokat támogató programunkat is.Távlati terveinkben szerepelnek a posztgraduális képzések, amikkel jelenleg korlátoltan foglalkozunk. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy PhD szintre is szeretnénk felemelni a képzéseinket, tehetséges PhD-hallgatóknak is szeretnénk minél több lehetőséget, külföldi ösztöndíjakat, konferenciákra való eljutást lehetővé tenni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2020. április 16. 16:46
Úgy látom,a tombor-féle Mandi jól teljesít...:(
Django
2020. április 16. 15:48
jelen helyzetben mennyi osztalékot fog fizetni a mol? valószínű, hogy semmit. indulás előtt megbukott ez a finanszírozási modell.
billwilson
2020. április 16. 15:41
ilyen pofátlanul hazavinni a közvagyont még senkinek nem volt mersze
billwilson
2020. április 16. 15:41
ki a faszom mondta h oda lehet adni egy magán alapítványnak ekkora nemzeti vagyont?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!