A 36 ezer kórházi ágy lett az új kerítés

2020. április 17. 12:58

Magyarországon jól felépített rettegéskampány folyik.

2020. április 17. 12:58
Lantos Gabriella
24.hu

„Amikor nagy terhelés alatt leszünk, 7500-8000 intenzív ágy és lélegeztetőkészülék kellhet majd – mondta Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteken a közrádiónak adott interjúban. Hozzátette, békeidőben 2000 ilyen készülék van, a többit elő kell teremteni, biztosítani kell hozzájuk személyzetet is.

Érdemes utánaszámolni a 8000 lélegeztetőgépnek, hogy kiderüljön, ez nem más, mint egy jól felépített rettegéskampány. Nem állít, hanem sugall, így bármikor csökkenthető a fenyegetettség. Számolgassunk egy kicsit, vessük össze a magyar és európai fertőzés adatait azon információk alapján, amelyekhez egyáltalán hozzáférhetünk. A minél pontosabb összehasonlítás érdekében érdemes két nagyobb országcsoportot megvizsgálni: a Magyarországhoz hasonló nagyságú és érintettségű államokat és a legnagyobb, egyben legfertőzöttebbek országokat. Ezek alapján könnyen levonható néhány egyszerű következtetés.

Magyarországon tesztelnek a legkevesebbet, még Svédországnál is kevesebbet (pedig ők a nyájimmunitás elérésére törekedtek, ezért a tesztelést nagyon korán feladták: 3604 magyar teszt versus 5416 svéd teszt/1 millió fő). Az alacsony tesztszám miatt az összes esetszám (1 458) annyira megbízhatatlan, hogy semmilyen érdemi információt nem hordoz, nem is érdemes vele foglalkozni. Értelemszerűen ez vonatkozik az új (48) és az aktív (1 229) esetszámra is. Sokkal többet mond az ország érintettségéről a halottak száma, amely kevésbé manipulálható adat: ez alapján Magyarország a kevéssé érintett európai országok közt van Csehországgal és Norvégiával együtt (109, illetve 139 és 128 haláleset). Ugyanez a helyzet az 1 millió főre jutó halottak száma alapján is: nálunk 11, Csehországban 13, Norvégiában 24.

Ha a halottak számát összevetjük az összes eset számával, akkor még nyilvánvalóbbá válik az, hogy a jelentett összes esetek száma mennyire irreális. Nálunk ugyanis e számok szerint a fertőzöttek közül ötször annyian halnak meg, mint Norvégiában vagy Csehországban. Ez még akkor sem hihető, ha tudjuk, mennyivel rosszabb a magyarok egészségi állapota. Sokkal valószínűbb az, hogy az összes eset nagyjából a cseh és norvég számok környékén van, körülbelül hatezer beteggel. De elégséges tesztelés nélkül ezt soha nem fogjuk megtudni. (Nemcsak mi, hanem a védekezést szervező kormány is tudatlan marad.)

Van viszont egy eléggé fontos adat: ez a kritikus esetek, azaz az intenzív osztályon beazonosított COVID-19-fertőzöttként kezeltek száma. Nálunk 58 ilyen beteg van, Norvégiában 59, Csehországban 87. Ez a szám megerősíti azt, amit már az összes halott száma alapján is sejtettünk, a legfontosabb jellemzők alapján ezt a három országot egy csoportnak lehet tekinteni. Ausztria és Németország egymáshoz nagyon hasonló számokat mutat. Sokat tesztelnek, ezért elég magas az esetszámuk. Viszont nagyon alacsony a halottak száma, egyebek mellett azért is, mert a kritikus esetekkel az intenzív osztályok elboldogulnak.

Belgium a nála sokkal népesebb, de nagyon komoly veszteségeket elszenvedő nagy országok közzé tartozik, mind a kritikus esetek száma (Belgium 1234, Franciaország 6845, Olaszország 3343, Spanyolország 7371), mind az 1 millió főre jutó halottak száma alapján: Belgium 337, Franciaország 221, Olaszország 329, Spanyolország 374. Ha ezekkel az alapadatokkal tisztában vagyunk, akkor feltehetjük a kérdést: miről beszél a miniszterelnök, amikor nyolcezres intenzívágy- és lélegeztetőgép-igényt vizionál?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zoliqa
2020. április 18. 16:19
Teljesen korrektül levezetett cikk. Nincs értelme ilyen magas lélegeztető gép számnak. Ugyanakkor azt mondom ám. legyen ha van rá lehetőség, de azt a pénzt lehetne másra is fordítani.
gonterl
2020. április 17. 20:14
A vallások alapját, szerintem, a túlvilágtól való félelmek (rettegések) motiválják. Sokan kételkednek már a túlvilág létezésében, ezért kereshetnek evilági rettegni valót. Az én felfogásom szerint, a globalizmusnak van egy gazdasági, és egy ideológiai ága. Úgy vélem, hogy gazdasági vonalon, a szükségesnél jobban globalizálódott a gazdaság, de ez nem jelenti a globalizáció szükségtelenségét. A korona vírus megjelenésével olyan világméretű félelem jelent meg az egész világon ami mindenütt a túlvilági eseményektől való félelmeket pótolja. Ezért, feltételezem, hogy az ideológiai globalizmus erősödni fog. Bizonyára ennek a világvallásnak, ugyanúgy lesznek helyi "prófétái", mint bármelyik másik vallásnak. Akik most valamilyen vezető pozícióban vannak, feltehetően az új vallásnak is képviselői lesznek.
puszika
2020. április 17. 18:49
Egyre jobban megerősödik bennem egy gondolat.A magyar balfirkászok kétségbeesve keresik a témát. Ugyanis járvány idején nem lehet CSAK ÚGY a húrok közé csapni mint béke időben. Itt és most bizony valamilyen előképzettséggel vagy legalább némi ismerettel kellene rendelkezniük a járvány természetét illetően. Na ez HIÁNYZIK. Lantos Gabika is azt hitte/pláne ha még biztatták is/ csak leül a klaviatúra elé és koptatja.....már ez is elég. Nem elvtársnő ez édes kevés!! TESSÉK MÉG KUPÁLÓDNI!! NAGYON RÁD FÉR!!!!
HSalex
2020. április 17. 18:12
Idióta! Aljas újságírás! A járvány nem egyszerű matek! Amúgy a cikk, pl. Időben össze nem hasonlítható számok halmaza. Talán a járvány végén sem lehet csak matekkal hasonlítgatni!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!