Túléli-e a független sajtó a koronavírust?

2020. március 26. 08:49

Az embereknek több idejük van olvasni, és a híréhség minden eddiginél nagyobb.

2020. március 26. 08:49
Bogatin Bence
Mérce

„A kormánytól független sajtónak járványügyi vészhelyzet esetén is létfontosságú szerepe van abban, hogy ellenőrizze a hatalmat és informálja az állampolgárokat, sőt ha lehet, ez a funkciója még inkább felértékelődik egy ilyen szituációban.

Kezdve onnan, hogy feltárja a járvány elleni egészségügyi védekezés rendszerszintű problémáit, egészen odáig, hogy beszámol arról, hol válnak meg először a dolgozóktól a gazdasági válság első szelére, és hogyan fosztják meg őket maradék jogaiktól. A közéleti újságírásnak azonban a következő időszakban nemcsak a köz tájékoztatásáért kell dolgoznia, hanem a saját túléléséért is komoly küzdelmet kell folytatnia.

Bár a 2008-as pénzügyi válságot már jócskán magunk mögött hagytuk, csak úgy, mint más ágazatok, a magyar sajtópiac is magán viseli annak nyomait a mai napig. Az akkori recessziónak, amely súlyosan meggyengítette a magyar hirdetői piacot, ugyanis komoly szerepe volt abban, hogy a magyar médialátkép úgy néz ki, ahogy: a nyugati befektetők számára már nem volt kellően jövedelmező a hazai médiapiac, és az itteni érdekeltségeiktől részben vagy teljesen megváló cégek, mint a ProSiebenSat.1 vagy a Deutsche Telekom helyére Fidesz-közeli vállalkozók léptek.

Így lett médiatulajdonos Andy Vajna, Mészáros Lőrinc vagy éppen Matolcsy Ádám, a Magyar Nemzeti Bank elnökének fia. Itt külön is érdemes kitérni arra,hogy az egykori  Népszabadság kiszolgáltatottá válása és strómanok kezére játszása, majd bezárása is a korábbi recesszióban gyökerezik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 153 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Biivisz
2020. március 26. 20:41
"A kormánytól független sajtónak ... vészhelyzet esetén is létfontosságú szerepe ..., hogy feltárja a járvány elleni egészségügyi védekezés rendszerszintű problémáit" Na idefigyelj, üde zöld(fülű) ifjú médiaharcos! Rögtön a cikked elején kiderül, hogy vagy a sajtó szerepével nem vagy tisztában, vagy fogalmad nincs egyes kifejezések jelentéséről. Amit írtál, az olyan, mintha egy sofőr, akinek 100-nál kidurran a kereke, azzal kezdene el foglalkozni, hogyan lehetne nem kidurranó abroncsokat gyártani. Vészhelyzetben az ember az akut problémákat (próbálja) kezelni, azzal (a "rendszerrel", ha hibás, ha nem) amije van! Aki ilyenkor "RENDSZERSZINTŰ" hibákat tár fel, az nem segíti, hanem "AKADÁLYOZZA A BAJ ELHÁRÍTÁSÁT" !!! (Utólag, békeidőben. Akkor van helye és ideje a "rendszerszintű" hibák elhárításának.) Most vagy fogalmad sincs, mi az hogy "rendszerszintű", vagy freudi elszólás volt, és ti - ballibbant sajtósok - tényleg azt csináljátok - ami egyébként annak is néz ki -, hogy - folytonos kekeckedésetekkel, csak - öntitek az olajat a tűzre.
puszika
2020. március 26. 18:38
Mi van kisfiam elfogyott a 2002-2010 között összeharácsolt lóvé? Amúgy semmi más nem történt minthogy a hirdetők rájöttek , BELÉTEK KÁR BÁRMIT BEFEKTETNI, PLÁNE PÉNZT! Ugyanis ha csökken az olvasók,netezők....stb száma , nyilván a hirdetéseketis kevesebben olvassák. Márpedig a rátok kíváncsiak száma drasztikusan csökkent.Aztán verd csak fejbe magad még egyszer és NE FELEJTSD EL HOGY SIMICSKA LAJOS MENNYIT RONTOTT RAJTATOK. Ez valahogy kiesett a fejedből? Mert ott van az eb elhantolva!!
zsanett-kúnrum
2020. március 26. 18:00
Akkor ez most beismerés, hogy a külföldienek tett szolgáltatás a kormanytól való függetlenség?
Zsusztina
2020. március 26. 15:10
2008-ban kormányon volt az ellenzék nagy része, azaz a kormánypárti sajtót hagyták el a befektetők. Most meg ellenzékben vagytok, de megint attól kell félnetek, hogy senki nem olvassa az ellenzéki sajtót, és a maradék befektető is kivonul. Mikor veszitek észre, hogy változtatni kéne az átkos-nosztalgiás marxista-leninista álliberalizmuson.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!