#shetoo

2020. március 19. 13:58

A Vígszínházban kirobbant botrány tartalmát tekintve lényegében semmiben sem különbözik a metoo-botrányoktól.

2020. március 19. 13:58
Sebestény Attila
Népszava

„Az elsők kirobbanása után, a mozgalom hatására számos nő jelentkezett, és sokszor több éve, évtizede történt zaklatásokról számolt be. Akkor sok helyről elhangzott a vád, miért nem ez események megtörténtekor szóltak, miért csak most nyilatkoznak, sőt sokszor még meg is kérdőjelezték a tanúk vallomásainak igazságtartalmát. Ezek a megnyilvánulások – érthetően – elsöprő felháborodást váltottak ki a közvélemény részéről, az érintett rendezők futó darabjainak leállítását, a munkásságuk utólagos kétségbe vonását, díjaik visszavételét követelték.

A minap a Vígszínházban kirobbant botrány véleményem szerint tartalmát tekintve lényegében semmiben sem különbözik a fenti esetektől. A zaklatás, megalázás, legyen akár fizikai, akár lelki, akár szexuális indíttatású, minden formájában üldözendő. Ha igaz, amiket az érintett színészek állítanak, akkor kérdezem: a szóban forgó színházigazgató nemétől függetlenül nem ugyanazt az elbírálást, elbánást érdemli-e, mint férfi kollégái? Az ő tettei, különös rendezői instrukció is kimerítik a zaklatás fogalmát.

És amikor az érintett igazgatói pályázatát támogató kollégák némelyike azt veti fel, miért éppen most szólnak, miért nem korábban, akkor miért nem tapasztalható ugyanolyan felháborodás és elhatárolódás, mint a #metoo áldozatai kapcsán feltett hasonló kérdések után? Azt már fel sem vetem, hogy vajon milyen reakciókat tapasztalnánk, ha az érintett pályázó férfi lenne.
A történetnek megvannak a maga tanulságai.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2020. március 19. 21:06
"Az a típusú ember, aki ha megérzi a gyengeséget, először szépen finoman elkezdve, aztán egyre inkább magát felhergelve, a végén totálisan széttépi a másikat. Egy kopó, aki kiszagolja a félelmet. Az az ember, aki minden neki nem tetsző helyzetben visszaél a hatalmával. Durván móresre tanítja azt, aki hibázik, főleg akkor, ha az a másik bocsánatot kér érte. Az volt a gomb, amit ha a gyanútlan hülye benyomott, vége lett, széttiporta" - kezdi beszámolóját." https://index.hu/kultur/2020/03/17/eszenyi_eniko_titkarnoje_muller_zsofia_vigszinhaz_eszenyi_eniko_reakcio/ Ezt vesd össze: Karinthy Arankáról: "Ragadozó típusú nő. Vérszemet kap, ha panaszkodik vagy kiált a sebesült (lelki), ráveti magát: dührohamot kap a szenvedés láttán a _szenvedő ellen_. Legjobb, ha halottnak tetteti magát az ember." http://epa.oszk.hu/00000/00003/00049/pdf/189473748.pdf (12. oldalon) "A család jó barátja, Kosztolányi Dezsőné Karinthy Frigyesről írt könyvében párduchoz hasonlítja a feleséget, aki karmaival tép, mancsával csap, fogával szaggat, "aki senkit sem tisztel. Orvul beledöf bárkibe, de szemtől-szembe is."" "Egyszer egy kritikus megkérdezte Karinthyt, mi köti Arankához? "A kíváncsiság" - mondta az író. - "Az, hogy kiszámíthatatlan és sohasem unalmas. Hogy nem tudható, mi lesz a következő lépése. Mint amikor egy vadász párducra vadászik, és ráfogja fegyverét, de az csütörtököt mond. És a vadász utána ugrik egy késsel a kezében. Ott harcolnak életre-halálra, menekülés nincs. Az egyiknek bele kell döglenie, különben nem érdekes a játék."" http://www.strassertibordr.hu/index.php/eletut-mas-kep-pen/3-archivum/archivum/apro/414-bohm-aranka
puszika
2020. március 19. 18:28
Mi a magyarázat? A GYÁVASÁG,kedves Sebestyén, a kuss!! A színész is élni akar még ha elvtelen akkor is. Ez most kristálytisztán lejött. De a virtuális ballibsi kivégzőosztag végrehajtotta a parancsot. MA EZ A HELYZET A BALOLDALON.
mokány
2020. március 19. 18:05
Az elvtársak példát statuálnak. Így jár aki nem üvölt együtt a falkával.
T. Péter
2020. március 19. 17:30
De végül is mindegy, mivel ő is rájött, hogy nem lehet szinte az egész társulat ellenében, úgyhogy visszalépett. Kábé ez volt az egyetlen értelmes, elfogadható lépése.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!