NAT-ra húzott frusztrációk

2020. március 09. 16:23

Sokkal komolyabb problémák gyűrűznek a mélyben, mint a Nemzeti alaptanterv kérdése.

2020. március 09. 16:23
Kincses Krisztina
Vasarnap.hu

„A 21. századi gyerekek jelentős része túlféltett, határtalanul elkényeztetett, s a legtöbben amellett, hogy alapvető illemszabályokkal és viselkedési normákkal sincsenek tisztában, lenézik saját tanáraikat, és kikérik maguknak a döntéseit. Kár, hogy eredményeik általában közel sincsenek arányban saját elvárásaikkal. 

Ez az alaphelyzet, és lassan meglepődéssel konstatáljuk, ha némi tiszteletfélét vélünk felfedezni egy fiatal magatartásában. Totális tévedésben létezik a szülő, a gyerek és az iskola hármasa, és persze vagy a tanár, vagy az oktatás, vagy a kormány a hibás mindenért.

Elképzelhetetlennek tartom, hogy egy esetleges kormányváltás esetén ez a rengeteg szülő, tanár és mindenki, aki a társadalomra ontja negatív véleményét, hirtelen megkönnyebbült sóhajjal, mindennel elégedetten dől majd hátra. Akkor majd ki lesz a hibás, kit fogunk okolni azért, hogy a Janika egyest kapott, vagy hogy szegény gyerek nem tud játszani, mert bizony házit kell csinálni, hogy délután háromig tanórákon kell ülni, és hogy igen, sajnos vannak bizonyos alapvető elvárások a diákokkal szemben?

Sebaj, addig is ott van az elkorcsosult magyar oktatási rendszer, a gonosz, gyerekgyűlölő Takaró Mihály, meg a »sok hülye«, akinél mi persze mindent jobban tudunk. Az igazság az, hogy sokkal komolyabb problémák gyűrűznek a mélyben, mint a Nemzeti alaptanterv kérdése.

Személyes és politikai frusztrációk kerülnek felszínre egy-egy konstruktív vitát igénylő kérdésben, szétfeszítve és ellehetetlenítve ezzel az érdemi diskurzus kereteit és lehetőségét.

Legyünk egy kicsit józanabbak, mert végül tényleg nem marad az égvilágon semmink sem – s akkor leszünk majd csak igazán frusztráltak!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
basisolder
2020. március 10. 19:58
Hogy lehet konstruktív vita egy eldöntött tényről! Hajnal Gabriella megmondta a NAT ba már nem lesz változás, a kerettantervről meg esetleg a használat után! Vicces egyébként a kerettanterv: szerintük tengelyesen szimmetrikus alakzatra a paralelogramma a példa. 6-ba Pitagorasz tétel, a hatványozás nélkül! Értelmetlen az egész vita! Egy elavult, ócska '74-es tanterv felturbózva új kifejezésekkel!
KM61
2020. március 10. 10:17
Fantasztikus Írás! MINDEN szavaddal egyetértek !!!!!!!!
sztd
2020. március 10. 00:56
1. A szerzőnek teljesen igaza van, de ki akar itt vitatkozni? Verekedni akarunk, csak azt nem szabad. :) 2. Adott egy rakás véleményvezér, akikről nagyjából tudni lehet, hogy a) a kommunikáción kívül (ami a mesterségük) semmihez sem értenek, b) annak idején, ha tehették, lógásra használták az iskolát
zsanett-kúnrum
2020. március 09. 19:20
Tisztelet, ősi bolsi trükk, ja nem
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!