„Hat hónap múlva másként nézünk a világra” – húsz nemzet gyermekei a koronavírusról II.

2020. március 19. 07:52

Észtországban úgy viszik a vodkát, mint a cukrot, Portugáliában nincs fertőtlenítő a boltokban, egy francia fiatal szerint pedig fel fogjuk ismerni a globalizmus hibáit. Costa Ricától Szingapúrig húsz ország lakosait kérdeztük a koronavírus által felforgatott életről. Körképünk második része!

2020. március 19. 07:52
Heincz Barnabás

Világkörkép a Mandineren a koronavírusról, szubjektív, egyéni nézőpontokon keresztül: milyen a helyzet az adott országban? Van tészta és WC-papír a boltokban? Pánikba estek az emberek? Mit vársz a kormánytól és a közeljövőtől? Ezeket kérdeztük 20 ország lakosaitól, erasmusos diákokat és nemzetközi ismerősöket kérdezve a koronavírus-helyzetről.

Körképünk első része után itt a második rész!

***

Maria, Bogota, Kolumbia és San José, Costa Rica: „Szerintem a helyzet jelenleg mindkét országban nagyon hasonló. Nem mondanám, hogy nagy a pánik, inkább csak felkészülnek az emberek. A hatóságok megtesznek bizonyos intézkedéseket az alaptermékek biztosítása érdekében, például egyes termékek esetében korlátozzák, hogy hány darabot vehetünk fejenként. Az éttermek szintén fél kapacitással dolgoznak. A bárok és klubok zárva vannak. A multik otthoni munkát írnak elő. Mindenki igyekszik otthon maradni. Az emberek összességében együttműködőek a kormánnyal.”

Márton, Padova, Olaszország: „Az utcák teljesen kihaltak, néha egy-két futó, de ennyi. A szupermarketek előtt várakozni kell, mert szabályozva van, hogy hányan mehetnek be egyszerre. Egyébként néhány árucikk hiányzik csupán a polcokról. WC-papír, tojás, gyümölcs, ezekből nincs olyan sok.

Az biztos, hogy a híres olasz vidámság nem tükröződik az arcokon.”

Sarah, Vitarbo, Olaszország: „Sokan félnek, féltik a saját és szeretteik életét, különösen az idősekét. Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy micsoda károkat okoz ez a vírus. Rengetegen betegedtek meg, és a gazdaságban is beláthatatlan károkat okoz majd a pandémia. Mi pedig tehetetlenül nézzük végig. Csak otthon maradhatunk, ha vásárolni megyünk, sokan csúnyán néznek ránk. Mi, olaszok, alapesetben szeretetteljes, társasági emberek vagyunk. Szeretünk nagy lakomákat rendezni az olasz kultúra és barátság jegyében. Most ezt nem tehetjük. Hálásak vagyunk, hogy sokan segítenek bennünket külföldről is.”

Sidhant, Bengaluru, India és Hongkong, Kína: „Az emberek nem igazán pánikolnak, mivel az esetek száma alacsony, azonban a kormány drasztikus intézkedéseket hozott. Korlátozza a gyógyszerek, és tiltja a maszkok kivitelét az országból. Tilos száz főnél nagyobb létszámú rendezvényt tartani. Bezárják az uszodákat, a nagyobb templomokat, turisztikai helyeket, bárokat és rekreációs intézményeket. Amelyik cég csak teheti, otthoni munkát ír elő. Az iskolákat bezárták, távoktatás lépett életbe. Várható, hogy hamarosan kitör a járvány. Hongkongban nagy volt a pánik az első időszakban, különösen a 2003-as SARS vírus emléke miatt, hiszen háromszáz ember vesztette életét akkor. Mindenki elkezdett pánikszerűen maszkokat vásárolni, mindenki maszkban van, de mostanra helyreállt az utánpótlás. A kormány naponta közzéteszi azoknak az épületeknek a listáját, ahol potenciális fertőzöttek járhattak vagy élnek. A legtöbb edzőtermet és közszolgáltatást bezárták. Kezdetben az egész város otthonról dolgozott, mostanra kezdenek normalizálódni a dolgok. Mindenki arra számít, hogy lassan rend lesz, de azért még óvatosnak kell lennünk."

Műanyag játékokat fertőtlenít egy óvónő a győri Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvodában.

 

Amandine, Strasbourg, Franciaország: „A régiómban sok a fertőzött. Macron egyik este tévébeszédet tartott. és ugyanolyan intézkedéseket vezetett be, mint Olaszországban: a hadsereg fogja felügyelni a karanténokat, mindenkinek otthon kell maradnia, elvileg 45 napos kijárási tilalom lesz.

Én nagyon nem szeretném, hogy fegyveres egységek őrizzék a rendet – ijesztő és egyben szokatlan.

Nekem könnyű lesz, hiszen egyedül élek, de nagyon sokan nevelnek gyermekeket elváltként, és ilyenkor egyedül őket terheli a felelősség. Úgy érzem, a kormány sok információt hallgat el az emberek elől. Feminista aktivistaként hallottam, hogy Kínában a karantén sújtotta területeken megnövekedett a családon belüli erőszak mértéke – egy barátnőm már elvált, de új helye még nincs, és most a volt élettársával kell együtt élnie. Aggódom érte, a rendőrségnek pedig nincs ideje vigyázni ezekre az emberekre. Eddig gócpontok voltak az országban, azonban most már szabadon terjed a vírus, azt is hallottam, hogy a népesség 60%-a meg fog fertőződni. A boltokat szombaton bezárták, csak az élelmiszerboltok, a benzinkutak és a gyógyszertárak vannak nyitva. A vásárlók száma limitálva van, amikor ma boltba mentem, nem voltak sokan, mindent lehetett kapni. Az ellátással nem lesznek gondok, sokan csináltak pánikvásárlást, de hogy mi értelme?

Volt olyan, aki 20 zsugor ásványvizet vett – minek, amikor a csapból is az folyik?

Az emberek nem estek pánikba, a lélegeztetőgépek azonban fogynak. Az egyik orvos barátom azt mondta, hogy idővel el kell dönteni, ki kap kezelést, szerinte pedig 75 év felett nem sok esély lesz az intenzív ellátásra. Azt is tudjuk, hogy nem tesztelnek mindenkit a kórházak, tehát a jelenlegi számok nem adnak valós képet. Sok hülye van, aki elment bulizni, még egy utolsó éttermi vacsora, még egy utolsó buli – sajnos ez az élet. Az mondjuk vicces volt, amikor Macron az elesettek és a veszélyeztetettek megsegítéséről beszélt úgy, hogy csak a cégeket és bankokat akarja menteni a kapitalizmusával, ami minket elpusztít.

Hat hónap múlva teljesen másképp fogjuk a világot szemlélni.

Felismerjük a globalizmus hibáit, a szociális háló és ellátás fontosságát, a világunk égető problémáit – radikális változások elé nézünk.”

Kristyna, Prága, Csehország: „A helyzetünk folyamatosan változik. A kormány kijárási tilalmat rendelt el, csak munkába, kórházba és élelmiszerboltba lehet menni. A maszkokat sok ember hordja, egyesek nyerészkednek rajta. A boltok kifogytak a tartós élelmiszerből, az online piacterek túlterheltek. Ma az egyik bank hitelezési programot indított a kisvállalkozásoknak, a kormány adózási kedvezményeket vezetett be. Az iskolák bezártak, a tananyagot pedig a köztévén keresztül közvetítik az iskolások felé. A jövő sok érdekességet tartogat számunkra: talán megtanuljuk értékelni a családunkat, egyesek megtalálhatják magukat az online térben, a vállalkozások pedig fejlődhetnek a modern technika segítségével – meglátjuk!” 

Ivo, Porto, Portugália: „Múlt péntek óta inkább otthon maradunk. Én önkéntes karanténba vonultam, az első haláleset pedig hétfőn következett be.

Az emberek nagy része önző, WC-papír és alkoholos fertőtlenítő nincs a boltokban.

A kormánytól azt várom, hogy a veszélyeztetett zónákban kötelező karantént vezessen be. A vírus remélem hamar lecseng, addig is az emberek megtanulják értékelni a család és a barátok közösségét. Egy társadalomban élni sosem volt ilyen disztópia…” 

Beka, Tbiliszi, Grúzia: „Grúziában nem rossz a helyzet, a terjedés lassú, az állam pedig karanténba utalja a gyanús eseteket. Megtesszük, ami tőlünk telik. A boltokban minden rendben, a nagyobb piacokat azonban megostromolták. A légiközlekedés korlátozott, egyes országokból pedig tilos a beutazás. A közeljövőben szerintem minden rendbe fog jönni az egész világon. Grúzia a fővárosában, Tbilisziben egyébként ortodox papok áldják az utcákat a vírus ellen.”

Védőmaszkot és kesztyűt viselő vásárló egy berlini ABC-áruházban 2020. március 17-én.

 

Jorgosz, Szaloniki, Görögország: „Nálunk mindenki elhitte a média manipulatív cikkeit és pánikkeltését.

Senki sem gondolt át semmit, csak elrohant a boltba WC-papírért,

fertőtlenítőért, lisztért, cukorért, rizsért. Van pár előírás, aminek látom értelmét, például távolságot tartani vagy elkerülni a tömeget, lemondani a felesleges rendezvényeket. Az emberek egy része tényleg aggódik és még az utcában is maszkban sétál… Mások az idősek védelmére hívják fel a figyelmet. Jelenleg nem vagyok túl pozitív, mert nekem is veszélyeztetett, idős emberekre kell vigyáznom, abban pedig biztos vagyok, hogy ez a nyár lesz az egyetlen lehetőségünk, hogy megnyerjük a harcot a vírus ellen.” 

Arina, Tallinn, Észtország: „Az iskolák, óvodák és templomok zárva. A mozikat és éttermeket korlátozzák. Én megértem, hogy az észtek nem hívők, de én ortodox vagyok, és a vasárnapi misét illene megtartani… A boltok nyitva, a tömegközlekedés megy, de másfél méter távolságot kell tartani – szerintem ez hülyeség! Az online oktatás jól működik. Én a tallinni reptéren dolgozom. és sosem láttam ilyennek; alig vannak emberek. Keddtől pedig lezárták a határokat. A városban kijárási tilalmat szeretnének,

az alkoholos italok eladását korlátoznák – eddig úgy vitték a vodkát, mint a cukrot.

Tészta és WC-papír nincs a boltokban. Néhány száz betegünk van, akiknek nagyrészt nincsenek tüneteik… Nem tudom mit gondoljak.” 

Észtországi bevásárlókocsik tele alkohollal. A kormány belengette a szeszes italok eladásának korlátozását, a lakosok megrohamozták a boltokat. (Észt ismerős fényképei.) 

 

Shermaine, Szingapúr: „Hm, szerintem Szingapúr elég jól kezeli a helyzetet. A vasútállomások körül, a bevásárlóközpontokban, szó szerint mindenütt kézmosó adagolók vannak, a lázmérést is komolyan veszik. A fertőzött betegekre, illetve azokra, akik érintkeztek velük, karantén vár. Azt hallottam, hogy

aki elhagyja a házi karantént, azt ki is rúghatják a munkahelyéről,

szóval komolyan veszik. Mi az elsők között voltunk, akiket a koronavírus sújtott, de azt mondanám, hogy elég jól kezeltük az ügyet!”

***

Nyitókép: Védőmaszkot adtak a menyasszonyi ruhákat bemutató kirakati babákra Zágrábban.

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemecsekerno_007
2020. március 19. 10:09
Észtek viszik a vodkát :))))))
Emmanuel Goldstein
2020. március 19. 09:08
Az összes mostanában világjárvány (h1n1, h5n9, sars, mers, covid-19) állattartó telepekről vagy húspiacokról származik. Ha nem teszünk valami a túlnépesedéssel és a mikrobagyárként működő húsiparral, akkor a mostaninál is súlyosabb szcenáriókra kell felkészülnünk.
nick89
2020. március 19. 08:43
Igen, már le sem lehet tagadni, hogy kitört a III. viágháború. Kína meg vissza fogja kapni a biológiai fegyverét egy másik, számukra ismeretlen vírusban. Hogy velünk mi lesz, azt még nem tudom.
bagira
2020. március 19. 08:36
Felvásárlásról halmozásról annyit ,az emberekben él még a kommunista korszak nincstelensége nyomora , 50s 60s években élelmiszer boltok elé állás 1kg fekete kenyérért 1liter petlóreumért , tüzépekhez 50 kg semmire se jó ligniért éjfélkor sorban állás a bolt nyitásig. Hazug ballibsiktől félnek az emberek visszatérnek egész országból gulágot csinálnak Brüsszel segítségével. Úgy tűnik még sincs mélyszegénység , a lakosság többszörösen kitudja vásárolni az üzleteket. .Bezzeg 2002 2010 gyurcsány klikk idejében a nép éhezett fagyoskodott gyógyszereit nem tudta kiváltani nem volt pénze rá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!