Hibernált gazdaság

2020. március 30. 08:44

A járvány lefolyására az alaptendenciát a kínai adatok mutatják, azokból igyekszem megérteni a járvány más országokban való lefolyását.

2020. március 30. 08:44
Lóránt Károly
Magyar Hírlap

„Minden reggel izgatottan nézem a koronavírusra vonatkozó adatokat, részben azért, mert két kategóriában is a veszélyeztetettek közé tartozom, no meg azért is, mert mint közgazdász a meglévő és az újabb és újabb adatok alapján előrejelzéseket készítek a járvány alakulásáról és figyelem, hogy a koronavírus engedelmeskedik-e az én görbéimnek. Az első ilyen előrejelzésem a hazai esetekre március 26-ára vonatkozott, ekkorra a modellem háromszázöt fertőzöttet jelzett előre, a tény háromszáz volt, amit elég jó egyezésnek tartok. Az alkalmazott módszer egyszerű, azt nézem, hogy az egymást követő napok aktív (tehát akkor éppen a fertőzöttnek tekinthető) betegeinek egymáshoz való aránya hogyan alakul. Amíg ez az arány egy felett van, az azt jelenti, hogy az aktív betegek száma nő, ha a csökkenő tendencia eléri az egyet, akkor lesz a csúcspont, és ezt követően, ha egy alá esik a mutató, akkor már enyhül a járvány.

A járvány lefolyására az alaptendenciát a kínai adatok mutatják, azokból igyekszem megérteni a járvány más országokban való lefolyását. Ha a járvány beindulását az első napnak vesszük, ami Kína esetében ötszáz, Magyarország esetében tíz és a szintén figyelt Olaszország esetében száz beteget jelent, akkor az látható, hogy Kínában a járvány négy hét alatt érte el maximumát, majd öt hét alatt csökkent le arra a minimumra, amikor már kijelenthető, hogy a járványt lényegében sikerült megfékezni. Mint tudjuk, ehhez drasztikus intézkedésekre volt szükség.

Ha Kínát és Olaszországot a járvány beindulásától kezdve összehasonlítjuk, akkor világosan látszik, hogy Olaszországban a drasztikus intézkedések megkéstek, és ha minden jól megy, akkor a beindulástól számított két hónap alatt, valamikor április harmadik hetében érik el a maximumot mintegy kétszázezer aktív beteggel és csak június végére, július közepére sikerül majd lényegében megfékezni a kórt. Magyarország esetében – hasonlóképpen szigorú korlátozásokat feltételezve – április közepére várható a maximum, mintegy 1600 aktív beteggel és május végére sikerül megfékezni a kórt (a korlátozó intézkedések betartása mellett). Kína esetében egymillió lakosra 58 megbetegedett jutott, Magyarország esetében ez az adat 250–300 körül várható. Természetesen én is és a modell is tévedhet, ez az oka annak, hogy komoly szakemberek nem nyilatkoznak a kór végéről, de egy közgazdász ezt megteheti. Ami viszont már nem a járványügyi szakemberek, hanem a közgazdászok feladata a várható gazdasági hatások megítélése.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2020. március 30. 09:47
Kínában 58, Magyarországon a 300, ez kifejtve lenne érdekes. Bár az előzőkből le lehet vezetni, de jobb lenne olvasni. A GÉP MEGINT SZARAKODIK A LATIN KARAKTEREKKEL...
Starlord
2020. március 30. 09:29
"A járvány lefolyására az alaptendenciát a kínai adatok mutatják azokból igyekszem megérteni a járvány más országokban való lefolyását." Nagy hiba, ugyanis azok az adatok hamis kozmetikázott adatok! Ahogy Gyurcsánynak, úgy gyurcsány kinai elvtársainak sem kéne elhinni amit mondanak, hazudnak reggel délben meg este, ahogy origó is írja biztos nem véletlen utazgatott az mszp-s Tóth Bertalan kinába az elvtársaihoz... https://www.origo.hu/itthon/20190508-toth-bertalan-kina-ut-titok.html?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_202003
olajfa1
2020. március 30. 09:14
Úgy látszik hogy a XXI. században sincs más megoldás néha mint a félezer évvel ezelött bevezetett karantén!... Az emberi tudásnak is vannak határai! Mondjuk ezt a liberálisok elég nyíltan tagadták, -főleg a nemiség. és a nemi identitás váltásnál- de most megmutatta a természet és a biológia végességét. Remélem hamar túl leszünk rajta.
zolizolizoltan
2020. március 30. 09:11
Tisztelem Lóránt Károlyt a mértéktartó írásai miatt. A közgazdásszal a világért sem vitatkoznék, azonban az egészségügyi becsléseivel már igen. Azzal egyetértek, hogy az idősebb korosztály jó nagy részének a munkájával nem lehet majd számítani. Azonban a járvány hosszú lesz, legalább két év, amíg lesz oltóanyag. Ezidő alatt az immunissá vált fiatal nemzedék hordja majd hátán a gazdaságot. Feltéve, ha nem fertőződhet meg többször az ember gyors egymás után. Tehát azzal vitatkoznék, hogy két-három hónap alatt túl lennénk a járványon. Úgy tűnik, Kínában is jön a második hullám, a külföldről visszatérők fertőzik meg azokat, akiket még nem ért el a járvány. Európában is így lesz, nem lehet kivédeni a második, harmadik stb hullámot. Javaslom Károlynak, hogy ezek alapján gondolja át újra az okos gazdasági számolásait.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!