Belső karantén

2020. március 25. 07:31

„Tintánk egyre fogy, betűink dülöngélnek, Irén!”

2020. március 25. 07:31
Szabó Zoltán Attila
168 Óra

„A mobiljától fényt kapó szőke a mellette ücsörgő hímneművel csetel. Két szót váltanak közben, így talán fölöslegesnek érzik a maszkot, viszont konstatálják, hogy mindketten ismerik a kódot. Élmény applikálva. (Ebből szerelem lesz?!) A bakfis ébredezik. Pihepuha kesztyűjével megérinti a leszállásjelzőt. Menni fog. Az alkesz utánaszól: „kicsicica…” A bakfis vállat von. Alászáll. Angyali látomás. Remélem, nem az utolsó.

Késő van. Az eső szitál. A szél erőtlen, noha tombolni vágyna. Az utcán a lázadó kamaszok kötelességből hangoskodnak. Nincsenek punkok, sehol a jólfésült utcazenészek. Nincsenek prostik sem. Lee van Cleef is elköltözött. Elvették rég a pisztolyát – zengené most Cseh Tamás. »Rocky meg kisimíttatta a pofáját. Talán a heréjét is kivasaltatta« – harsogja közben egy fáradhatatlan álhíroldal.

S közben mindenki ráncolja, egyre csak ráncolja. A homlokredőkben még mindig ledpacák, fénygerezdek. Rendben a trend, trendben a rend. A rendőrök, ha már végeztek a tévelygőkkel, keresnek maguknak egy nyugodt sarkot, ahol elüldögélnek a következő parancsig.

Március van, rideg tavasz.

A színházak bezártak. A mozik úgyszintén. A kocsmák olyanok, mint a gyógyszertárak: sürgősségi jelleggel fogadnak. A jelzőlámpák sárgára váltanak, a járókelők – hivatalos tiltás nélkül is – kerülik a párbeszédet, s már nem csoportosulnak. A kézfogás betiltva. Csók se csattan. Tartunk a légszomjtól, tartunk a karanténtól. Tartunk egymástól. Tartunk az éjszakától.

»Tintánk egyre fogy, betűink dülöngélnek, Irén!«”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
wthomas
2020. március 26. 20:41
Tőzsér Árpád, a Nemzet művésze szerint: a jó olvasó nem az írót keresi a műben, hanem saját magát. Drágáim, ne kommenteket firkáljatok szitkozódva, hanem olvassatok többet!
wthomas
2020. március 26. 20:32
Tintánk egyre fogy, betűink dülöngélnek, Irén! ez bizony Bereményi-idézet, drága, silenceCZ! Magam jobbközép szavazó vagyok, ezért is szégyenkezem azok helyett, akik minimális irodalmi ismerettel sem rendelkeznek. Ugye, antigoné? Szó sincs itt szófosásról, ez egy korrekt publicisztika. Ha a mandinerben jelenik meg, imádnátok...
wthomas
2020. március 26. 18:16
Hogy lehet ennyi hülyeséget összeírni, ennyire műveletlennek lenni, drága kommentelők? Az istenített Márait idézem elsőként: Az igazi kocsma más volt. Kegyhely volt az… Másodszor az istenített Bereményit: Felismer tanár úr, vagy tán elfelejtett már / Kérdésem volna, pálinkát mérnek-e már… Az istenített Temesi tavaly adta ki: Az utca legjobb kocsmája című kötetét! Krúdy szerint: Most már hozhatsz egy pohár sert, de fülespohárban és hanzli nélkül (Az írás címe: Isten veletek, ti boldog Vendelinek!) Az istenített Szabó T. Anna egyik versének címe: Ne fészbukozz részegen! Még egy sor Máraitól: sok régi lump jár ide, de újak is, közönséges kocsma, van benne családi asztal… Egyébként a szerző írásának semmi köze a piáláshoz, kocsmasiratáshoz! A koronavírus miatt hirtelenjében elveszített, biztonságos, élhető környezetet gyászolja. Lehet, hogy csak az a baj, hogy a 168 Óra hozta a művet?
jucidom
2020. március 26. 16:49
Cseh Tamás Utóirat https://youtu.be/YKjEFsqwksY
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!