Az online iskolában elfelejthetjük a számonkérés szót

2020. március 23. 12:39

A szülőnek figyelnie kell arra, hogy a frusztrációját ne otthon élje ki. Kik a legfrusztráltabbak? Az anyák. Interjú.

2020. március 23. 12:39
Csépe Valéria
index.hu

Mit gondol, lesz érettségi május 4-én?

Ne tegyen fel nekem olyan kérdést, amelynek én nem lehetek a címzettje. A véleményemet mint szakember el szoktam mondani baráti társaságban, de ott is csak olyan dolgokról, amikhez értek. Az érettségik szervezése nem ide tartozik. A digitális módszerekkel támogatott oktatás lehetőségeivel viszont igencsak sokat foglalkoztam, és látjuk, hogy most erre van igazán nagy szükség.

Akkor először hadd kérdezzem úgy, mint pszichológust. Milyen új kihívásokat jelent az, hogy a diákok most kiszakadtak az iskolai környezetből, otthon kell tanulniuk, a szülők nagy részének pedig otthonról kell dolgoznia?

Egy Bruno Bettelheim nevű pszichológus vezette be az „elég jó” család fogalmát, mert tökéletes család ugye nincs. Az elég jó család elég jól meg tudja oldani az ilyen helyzeteket is. A koronavírus-veszély olyan különleges helyzet, amelyhez mindannyiunknak alkalmazkodnunk kell. Gondoljon bele, hogy az életünkben a kicsi változások is milyen frusztrációval járnak, hát még a mostaniak. Most mindenkinek megvan a maga feladata. A szülőé például az, hogy állandó támogatást adjon a gyermekének. Az otthon tanuló gyermeke mellett a szülőnek persze most egy olyan világban is jelen kell lennie, amihez nem ért, mert amúgy nem az ő dolga lenne. Bármi is történjen, tudatosítani kell: a tanítás most is a pedagógusok feladata.

Mi van, ha a szülő is feszült a helyzettől?

A szülőnek figyelnie kell arra, hogy a frusztrációját ne otthon élje ki. Kik a legfrusztráltabbak? Az anyák. Különösen, ha home office-üzemmódban dolgoznak, de közben naponta ötször gondoskodnak a gyermekek étkezéséről, és emellett még az otthoni tanulásban is segíteniük kell. Ebben a helyzetben a pedagógusok és a szülők is gyakran erejükön felül teljesítenek. Sok szülővel beszéltem az elmúlt napokban. Nagyon sokan örültek az iskolák bezárásáról szóló bejelentésnek, mert szorongtak a várható helyzettől és féltek a fertőzéstől. Az iskolákat bezárták, a szorongás és félelem helyébe most a frusztráció lépett. Pszichológusként azt mondom, ez még mindig a jobbik eset, mert a frusztrációval könnyebb megküzdeni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
formaegy
2020. március 23. 16:36
"Az online iskolában elfelejthetjük a számonkérés szót" Ha ezzel a tanuló felkészültségére utal, a "felelésre" már ebben sem mond igazat! Létezik a számonkérés! Ugyanis nagyon szépen megoldják a tanárok. Tudják, hogy az adott feladatra kb. mennyi idő szükséges, és amikor feladta a feladatot megadja az időt is, hogy mikorra kell elkészíteni. Mondjuk pl. kitölteni a feladatlapot amit ő berak. A tanulókban ott van a felelősségtudat, hogy tanulni kell, mert igenis így is tudnak felelni. Arról nem beszélve, hogy online kamerával hanggal is mennek az órák, és a tanár kérdez.
formaegy
2020. március 23. 16:18
" Az iskolákat bezárták" Hazudsz! Az iskolákat nem zárták be! A tanítás folyik, az iskolák minden nap nyitva vannak, és azok a szülők akik dolgoznak, az iskolába vihetik gyerekeiket ahol 5 fős csoportokban foglalkoznak velük a tanárok, teljes ellátás mellett!!!!!!! A többi tanulónak pedig digitálisan folyik a tanítás! Ha nem tudja hogyan működik a rendszer, akkor vallja be, ne hazudozzon össze-vissza!
Antigoné
2020. március 23. 14:44
jav. kommentelők
Antigoné
2020. március 23. 14:43
Úgy látom, a fenti komentelők egyike sem olvasta el a teljes interjút. Nem kellene zsigerből kommentelni, mert félrevisz. Ez a nő szakemberként részt vett a NAT kidolgozásában, itt meg (szélső)liberalizmussal vádolják. Vicces.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!