A beletörődés alaptanterve

2020. március 17. 09:35

A miniszterelnök kijelentése, miszerint esze ágában sincs visszavonni a NAT-ot, elfogadhatatlan.

2020. március 17. 09:35
Sifter József
Népszava

„Az alaptanterv a 2012-ben bevezetetthez képes valóban új, a Csépe Valéria vezette munkacsoport által a kormány asztalára letett törvénytervezethez képest pedig csak annyiban, hogy abba a hazafiasság jegyében belepiszkáltak. Ennek a tervezetnek a totális módosítására nem került sor, még ha erre következtethettünk is a kormányzati megszólalásokból. Az új Nemzeti Alaptanterv törvényerőre emelkedése óta a bírálatoktól és a koncepció védelmétől volt hangos a közélet - legfeljebb az az új helyzet tudja lecsendesíteni, amelyet a koronavírus és a digitális oktatás előzmény nélküli beindítása teremtett.

Aki figyelemmel kísérte a vitát, az érzékelhette, hogy egy a NAT előkészítésében résztvevő kormánypárti kisebbség áll szemben az előkészítésbe nem bevont többséggel. Ez azt is igazolja, hogy a valódi társadalmi párbeszéd (társadalmi vita) ezúttal is elmaradt. Így a szakmai - és egyben ideológiai - szembenállás csak erősödik, annak ellenére, hogy a magyar irodalom tantárgy kerettantervébe például becsempésztek néhány írók azok közül is, akiket a szakma az alaptantervből hiányolt.

A vitát persze okafogyottá tette időközben, hogy a miniszterelnök már kimondta: esze ágában sincs azt visszavonni. Mivel egy stratégiai ágazatról szóló, mégis a szükségesnél jóval kisebb körben előkészített dokumentumról beszélünk, a kijelentése elfogadhatatlan. Olyan dokumentumról van szó, amely hosszútávon meghatározza (meghatározhatja) társadalmunk jövőjét. Nagy a felelősségük mindazoknak, akik részt vettek a NAT kidolgozásában, habár túlnyomó többségük arccal és névvel két éven keresztül nem vállalta föl ezt a felelősséget. Néhányuk nevét - abszurd módon csak egy országgyűlési képviselő hivatalos tudakozódása nyomán - mára megismerhettük, de az is jellemző, kiket "adtak ki", és kiket nem neveztek meg.”
 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. március 17. 22:14
Kár, hogy a közoktatásban a politikának fontos, agymosásra alkalmas tantárgyak is vannak. Így a politikai erők a saját ideológiájukkal összhangban lévő tantervet erőltetik. Az egyik a hazafiast a másik az internacionalistát a harmadik vagy az első meg a keresztényt és a többi. Ez nyilván nem a gyermekek érdeke. A matematika és a kémia tananyagokon valahogyan kevesebbet vitatkoznak, mint az irodalom és a történelem tananyagokon. Nem furcsa?
u.cserkész
2020. március 17. 19:41
Sittes, mi az, hogy a NAT elfogadhatatlan? Ez nem olyan, mint az ajándék, végre kell hajtani, ez a dolgod. Koronavírusos időben ez a legnagyobb problémád, kocsog.
gyurcsyg
2020. március 17. 19:14
Nem kérte senki, hogy fogadd el.
puszika
2020. március 17. 19:14
Az lehet Józsikám,hogy neked meg tettestársaidnak elfogadhatatlan,de te is csak egy ellendrukker vagy. Mert azt mondták ANNAK KELL LENNED HA ÉLNI AKARSZ! Mert különben a virtuális kivégzőosztag végez veled. TANULÉKONY VAGY!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!