Willy óta a legjobb

2020. február 17. 20:36

Naná, hogy ezt is, és minden mást is megoldunk. Csak Angela Merkel nélkül nem lesz könnyebb.

2020. február 17. 20:36
Deniz Yücel
Welt.de

„De Merkel menekültpolitikája megérdemli, hogy ne csak az AfD fényében vizsgáljuk. »Aki szükség, háború és politikai üldöztetés elől menekül, annak a genfi menekültegyezmény, a menedékjogunk és az Alaptörvényünk első cikke alapján segítséget vagyunk kötelesek nyújtani – függetlenül attól, hogy tetszik-e vagy sem« – mondta 2015 szeptember 4-én este egy CDU-rendezvényen, Kölnben. A vendégek tapsban törtek ki, nem sokkal később pedig eldöntötte a szövetségi kormány, hogy nem tartóztatják fel a menekülteket a határon. 

Lehet arról veszekedni, hogy Németországnak és Európának mit kellett volna tennie azelőtt, vagy hogy miért hagyta cserben majd' minden EU-tagállam Németországot ebben a szituációban. Merkel döntése nem volt alternatíva nélküli. De ez volt a lehető legjobb. A nagylelkűség aktusa volt a német történelem és az NDK tapasztalataival fűszerezve, részvéttel meghatározva.

Néhány nappal azelőtt mondta el Merkel azt a híres mondatot, amivel egy csapásra hazugsággá nyilvánította a régi kritikát, ami szerint ötlettelen és tétovázó lenne: »Németország egy erős ország. Amikor ezekkel a dolgokkal foglalkozunk, az lebegjen a szemünk előtt: annyi mindent megoldottunk már – ezt is megoldjuk!« Ez a legszebb háromszavas mondat, ami Willy Brandt »Több demokráciát akarni«-ja óta német kancellár szájából elhangzott – Helmut Kohl »Így tovább, Németország«-jának optimista önbizalmával behálózva. Ez Merkel hagyatéka.

És: naná, hogy ezt is, és minden mást is megoldunk. Csak Angela Merkel nélkül nem lesz könnyebb.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2020. február 18. 17:26
Jó arc, azt mondja cserbenhagytuk Németországot. Mikor, hogy?
puszika
2020. február 18. 15:57
Kedves Yücel! Amióta megszületett az a a német döntés,hogy Illegális vagy legális a migráció,hogy ellenőrizzük vagy sem..........jöhetnek,NYUGAT EURÓPA A NAGYLELKŰ/?/ NÉMETEKKEL EGYETEMBEN MEGINGOTT!! Azóta is inog.Lehet mentegetni,szép szavakkal hatástalanítani a történteket, a helyzet az,hogy a nagy varázsszó a SZOLIDARITÁS/ami most éppen hiánycikk/ elszállt,megbukott. Ami most Európába folyik az nem a szolidaritás hiánya hanem a gyeplő lovak közé dobásának esete.Ahogy lesz úgy lesz. Az ,hogy az események idáig jutottak Merkelnek meghatározó szerepe volt,van és sajnos lesz is.
Rugo
2020. február 18. 11:48
Takarodnál haza Törökországba, tisztességet és hazaszeretetet tanulni!
civis72
2020. február 18. 10:38
" nagylelkűség aktusa " lenne ha kitaszított ebola vírust fecskendeznél a vénádba
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!