Fordított Széchenyi

2020. február 07. 22:53

Széchenyinek a szabad polgár eszmény és érték, a polgári Magyarország elérendő cél, addig Orbán álgrófjainak – ahogy azt ideológusuk, G. Fodor Gábor kikottyantotta – csak „politikai termék" volt.

2020. február 07. 22:53
Csillag István
Csillag István
Népszava

„Ennek az önkényesen elbeszélt történeti múltban élő és bennünket is a múltba kényszerítő kormánynak kedvenc hőse gróf Széchenyi István, aki nemcsak az osztogatás rokonértelmű fogalmává vált Széchenyi tervnek, a sárba tiport magyar tudós társaságnak: az Akadémiának, vagy a Széchenyi tervet útjára indító miniszter kedvenc fürdőjének a névadója volt, hanem a személyes példamutatás, a haza sorsáért, lakóinak felemelkedéséért való kiállás erkölcsi parancsának a megtestesítője is. Egyszóval Széchenyi gróf mindannak épp a fordítottja, az ellentéte volt, mint amit Orbánék eddig tettek, ma cselekednek és amit maguk után hátra hagynak.

Aki szinte semmit sem tud Széchenyiről az is hallott már harangozni arról, hogy a gróf birtokai egy évi jövedelmét ajánlotta föl egy »Magyar Tudós Társaság« létrehozásának a céljára 1825 novemberében, a pozsonyi országgyűlésen. Ebben a nemeslelkű felajánlásban is csak a családi hagyományt folytatta, hiszen édesapja, gróf Széchényi Ferenc volt a Magyar Nemzeti Múzeum létrehozója 1802 novemberében. A valódi grófok tudták, hogy vetni ősszel kell, talán ezért választották a novembert a nemes célra való felajánlásaik idejének. Aki pedig más javára még semmit sem ajánlott, mindig csak a más javait használta, az pontosan tudja, hogy lopni nyáron kell, amikor a száraz port a szél ráfújja a tolvaj lábnyomára, és már beérett a vetés. Ezt az egyszerű, zsigeri felismerést követte az akadémiai tagsággal megáldott mostani miniszter és gazdája is, amikor a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatától és a kutatóhálózat minden vagyonától és jövedelemétől éppen 2019 júliusában fosztották meg a magyar tudós társaságot.

Adja magát az összehasonlítás, hogy amíg a gróf egy évi jövedelmét áldozta közcélra, addig a miniszter akadémikus, a főnöke és annak tudományos pontossággal a haza javainak birtokbavételén dolgozó családi köre a köz vagyonából nem egy esztendeig, de nemzedékeken át szeretnének megélni. Piti összegekért épp olyan lelkesen hajolnak le, mint az igazán nagy milliárdokért. Így a közhasznú Oltalom Karitatív Egyesület részére járó támogatás, vagy a kisegyházaknak szánt közpénzek éppúgy részét képezik a pénzvarázslatnak, mint a stadionépítésbe vándorló, vagy fociakadémiák pénztárába – onnét aztán ki tudja, hová - ömlő TAO milliárdok.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wendriner
2020. február 09. 11:27
Ez is bejelentkezett Karigeri istállójába!
Krupp Skya
2020. február 09. 07:30
Látod csillagom, ha nem végeztétek volna ki Szálasi Ferencet és Rajk Lászlót, akkor most meglehetne teremteni a baloldali egységfrontot így csak kétségfront lettetek.
írmag
2020. február 08. 18:52
De csillag, ráadásul te még vörös is vagy! Jól sejtem, hogy te általad hozta helyzetbe a Gyurcsányit a Medgyessy veled való csőbehúzásával. Most is tollászkodik a mókus örs?
toef36
2020. február 08. 16:48
A filozófiához nem tetszik érteni, kedves Csiilag István... Ez a mondanivalójából tisztán kiderül... A világ nem marxista politikai közgazdaságtani alapon működik... A gazdasági törvények tudományos alapjait egyre jobban újra kell gondolni... Széchenyi nevét nem kellene a szájára vennie...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!