Boszorkányüldözés – Daniel Kawczynski esete

2020. február 12. 16:48

Ahogy elbántak vele, és ahogy képviselőtársai restek voltak a védelmére kelni, sok mindenkinek elveszi a kedvét attól, hogy dacoljon a karanténnal, és nyíltan hangot adjon nézeteinek.

2020. február 12. 16:48
Frank Füredi
Frank Füredi
Látószög blog

„Ha valaki nem tudta volna, mekkora ereje van a nyugat-európai közéletet átjáró intoleráns és illiberális elhallgattatási kultúrának, gondoljon arra, milyen könnyen sikerült Daniel Kawczynski konzervatív párti képviselőt elszigetelni és bocsánatkérésre felszólítani, holott nem követett el semmit, ami bocsánatkérésre adott volna alapot. A média vezérletével valóságos karanténba kerülnek az olyan emberek és szervezetek, akik konzervatív, vallásos vagy hazafias eszményeket képviselnek. A politikai karantén szorgalmazói valótlanságokra, rágalmakra támaszkodva igyekeznek lejáratni ellenfeleiket. E becsmérlő kampány hírneves áldozatai közé tartozott Roger Scruton, a tekintélyes konzervatív filozófus, akit tavaly rasszista, szélsőjobboldali antiszemitának bélyegeztek. A múlt héten Daniel Kawczynskin volt a sor: a média azt főzte ki róla, hogy a szélsőjobboldal római konferenciájának lelkes résztvevője volt. Nemcsak hogy megszegte az efféle emberekre kimondott karantént, hanem kifejezetten magáévá tette a résztvevők rasszista, antiszemita és homofób nézeteit. A konzervatív szuverenista nézetekre kimondott karantén-projekt mindeddig kifejezetten sikeresnek bizonyult. Igaz, Roger Scrutont végül tisztázták a vádak alól, de előzőleg a tory-kormány leváltotta az építészeti tanácsadó testület elnöki posztjáról, és annak tudata, hogy pártja cserbenhagyta és elárulta őt, alighanem szorongást keltett benne és fájdalmat okozott neki. Akárcsak Scrutont, Kawczynskit is cserbenhagyták az övéi. A pártja ultimátumot intézett hozzá: »kérjen bocsánatot, vagy ha nem, hát...«. Kawczynski nem akarta, hogy kizárják a pártjából, bocsánatot kért tehát.

Amikor a Konzervatív Párt nem hajlandó az övéi védelmére kelni, újabb bizonyságát szolgáltatja annak, hogy napjaink kultúrharcában védekező pozíciót vett fel. Legutóbb nagy választási győzelmet aratott ugyan, mégsem adja semmi jelét, hogy szembeszállna a hagyományos konzervatív szuverenista eszmék elszigetelését célzó cordon sanitaire gyakorlatával.

Kawczynskit  végül majd nyilván tisztázzák a hamis vádak alól. Bárhogyan alakuljon is azonban az ő személyes sorsa, a kár már bekövetkezett. Ahogy elbántak vele, és ahogy képviselőtársai restek voltak a védelmére kelni, sok mindenkinek elveszi a kedvét attól, hogy dacoljon a karanténnal, és nyíltan hangot adjon nézeteinek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sztd
2020. február 13. 11:09
Simán megírhatta volna, hogy kik szólaltak fel a konferencián, tehát nem volt antiszemita, azt is megíthatta volna, hogy az elveket megszavazták, tehát ezt várják tőlük. Egy politikusnak nem kell bocsánatot kérnie a sajtótól sem, ha demokratikus felhatalmazás szellemében cselekszik, és ezt, választási győzelem után a sajtó szemébe is mondhatja. Az ellenoldali sajtónak pedig meg is üzenheti, hogy tehet egy szívességet, ugyanis a szavazó a főnök, ők döntenek a sorsáról. A lényeg, hogy a Toryk nem szorultak rá, hogy bocsánatot kérjenek, és az ember sem szorult rá, hogy bocsánatot kérjen. Ezek után szimpla gyengeség (de komoly gyengeség), hogy nem állt ki magáért, és persze az is, hogy nem álltak ki mellette.
tölgy
2020. február 13. 08:34
A történelem végén, a minden társadalmak legjobbikában, a liberális diktatúrában - lánykori nevén: liberális demokráciában - működik a gondolatrendőrség, melyet a mainstream média testesít meg. Láttuk, tudtuk, tudjuk. Ezért a mainstream médiának (bolsi lakájmédia) minden megnyilvánulását ezen tudáson keresztül kell értékelni. Azt azonban nem tudom, hogy a hazudtunk reggel, délben, meg este ars poeticáját a bolsi lakájmédiától vette át a böszme, vagy fordítva történt.
Bell & Sebastian
2020. február 12. 23:14
Fogalmam nincs, ki ez a Daniel Kawczynski, ami csak rólam állít ki szegénységi bizonyítványt. De hogy itt ugyanerre a kaptafára nyírják ki a véleményeket, az kurvafix. Akkor mi értelme idecopyzni egy véleményt Daniel Kawczynski, akit nem ismerek, esetéről? Hogy vakulj paraszt, mi másért?
Vakfolt
2020. február 12. 22:30
Na mi van frenkiboly élete zenitjén erősen túlhaladva egyszer csak észreveszi milyen szemét a balhibbant rendszer, amit ő is segített kiépíteni? Mindjárt magamba zuhanok és egy fekete lyuk lesz a helyemen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!