Az egységes európai állam illúzió

2020. február 07. 07:59

A nemzeti identitás elsődlegessége megkérdőjelezhetetlen.

2020. február 07. 07:59
Lóránt Károly
Magyar Hírlap

„Az egységes európai állam két ok miatt illúzió. Az egyik ok, hogy az európaiak 80–90 százaléka ragaszkodik saját nemzeti identitásához. Még a szociáldemokrata Friedrich Ebert Alapítvány 2013-as közvélemény-kutatása is azt állapította meg, hogy »a nemzeti identitás elsődlegessége valamennyi (vizsgált) esetben megkérdőjelezhetetlen«. A másik ok, hogy egy valódi szövetségi állam közös költségvetése a GDP 15–20 százaléka, márpedig az uniós kasszába még a jelenlegi egy százalékot sem szívesen adják be a nettó befizetők. Ami marad, az nem más, mint amit José Manuel Barroso, az Európai  Bizottság volt elnöke mondott: egy európai birodalom, vagyis az európai népek, nemzetek jogfosztása.

Bár ezt nem mindenki látja ilyen világosan, az európai alkotmány elutasítása (Franciaország, Hollandia), majd a Lisszaboni Szerződés leszavazása (Írország) világosan jelzi, hogy az európaiak – ha nem is látják át, de – érzékelik, hogy mire megy ki a játék.

A most kezdődő vitasorozaton azt talán el lehetne érni, hogy a Juncker-féle forgatókönyveket kidolgozzák azok, akik valamelyiket pártfogolják, és ezekről közvélemény-kutatást kelljen tartani, hogy kiderüljön, mi lehetséges és minek van támogatottsága a jövőbeli európai együttműködésben. E tekintetben nem ártana, ha a V4-országok aktív szerepet vállalnának és támogatnák azokat a civil szervezeteket, amelyek ellen próbálnak állni az európai birodalomépítési szándékoknak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egyvilág
2020. február 07. 12:02
Egy összefoglaló írás a nemzetről, nemzeti identitásról, a nemzetek egységéről és törésvonalairól. http://egyvilag.hu/temakep/074.shtml
Kup Lung
2020. február 07. 11:16
Már már visszasírjuk a Junker-féle Fehér könyvet is ? Hát igen. Ursula szavaiból még annyi realitásérzék sem hallatszik ki mint az öreg isiászoséból aki legalább megpróbált irányokat felvázolni és kissé az EU mint gazdasági nagyhatalom szemszögéből is nézte a dolgokat. ----- Persze Ursula már jelezte az első beszédében :"Azt szeretném, hogy mondják el véleményüket az Európa jövőjéről szóló, 2020-ban kezdődő kétéves konferencián. Meg azt is mondta hogy : "igen, támogatom az Európai Parlament kezdeményezési jogát" (ami ugye a Tanács erősödésében hívőknek kész rémálom) ---- Tehát az EB elnök pusztán aprópénzre váltja az ígéreteit. Ne tegyünk most meg úgy mintha nem ezt mondta volna a kezdetektől (beszédei visszanézhetőek). Csak hát akkor az eufória nagy volt hogy sikerült Weber kipöckölni és "győzött a választottunk". ----- Lassan kiplakátolhatja a kormány Ursulát is:) Na ezt azért felejtsük el. Részt kell venni ezekben a vitákban jó szakemberekkel(meglátjuk van e ilyen a kormánynak) . Aztán valóban egy EU népszavazást ki kell harcolni mindennek a vitának végén! Ez fontos. De arra nem árt felkészülni hogy nem minden a szánk íze szerint fog történni. Mint ahogy az utóbbi 1-2 évben sem így történt közel sem bármennyire úgy volt beállítva. Jó lenne ha a jobboldali sajtó visszatérne a korrekt elemzésekre és nem pillanatnyi politikai felbuzdulásokhoz írna kormányzati óhajt. ---- Egyébként valóban nincs közel sem akkora EU identitása az EU polgároknak mint nemzeti. Azonban hatalmas ellentmondások feszegetik a kérdéskört. Mondjuk Macron erősen EU integráció párti(szemben a franciák zömével:) ) de láss csodát ezzel együtt mégsem EU Parlament párti pedig ezt várnánk ha már! Hanem az Európai Tanácsot erősítené. Ebből is látszik egyelőre mennyire képlékeny minden a fejekben.
Héja
2020. február 07. 10:37
A szerves történelmi fejlődés - sokszor visszafejlődés - szükségszerű és megkerülhetetlen. A legtágabb, a polgárok számára még érzékelhető közösség a nemzetállam. Aki ezt tagadja, nemcsak ostoba, hitvány is.
Saksafar
2020. február 07. 08:37
Ugyan már, a jelenlegi EU elsősorban Németországról, másodsorban a franciákról szól, csak utánuk jön a többi alapító és leghátul a "másodkategóriás" tagok, mint mi is. Anglia kiszállt a játékból, de a maradékból is lehetetlen lenne összehozni olyan egyesült államokat, ahol a tagok egyenlőek, mikor fogják a fent említettek önként feladni a pozíciójukat? Persze a dobrevklári képes ezzel folyamatosan sztendapolni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!