Színház az egész

2020. január 06. 14:15

Az autoriter rezsimek számára mindenkor vörös posztó az autonóm művészet, mert az mindig nevetség tárgyává fogja tenni a szellemtelen elnyomó hatalmat.

2020. január 06. 14:15
Mátyás Győző
168 Óra

„De hát tudjuk, a hatalom most már egy jó ideje igyekszik ráncba szedni a kultúrát, még pontosabban megfegyelmezni a balliberális nemzetvesztőket és kútmérgezőket. Vagy ahogy Székely Csaba, a zseniális Tíz című opusz szerzője írta a minap a hvg.hu-n: »Szűzi tisztaságú kultúrpolitikusainknak szinte semmit sem kell ugyanis tenniük a balliberális biohulladék felpiszkálásáért. Már az is elég, ha színházigazgatókat szeretnének cserélgetni politikai alapon, a sok balliberális torzszülött máris utcára kúszik, mint valami undorító mocsári pióca, és hisztizni kezd, hogy miért nem gyalázhatja szabadon a mi keresztény értékeinket.« 

Amúgy igen, pontosan arról van szó, hogy az autoriter rezsimek számára mindenkor vörös posztó a szabad szellem, az autonóm művészet, mert az mindig is kritika, sőt nevetség tárgyává fogja tenni a szellemtelen elnyomó hatalmat.

Természetesen a nemzetellenes, deviáns, elfajzott művészetet (Entartete Kunst! –  Florian Henckel von Donnersmarck is megemlékezik a híres kiállításról a Mű szerző nélkül című filmjében) meg lehet rendszabályozni az állami támogatás visszatartásával, a tao megszüntetésével. Így első lépésben ki lehet nyírni a független társulatokat. Aztán az igazgatók lecserélésével rendet lehet tenni a kőszínházakban is. A hatalmat és lakájaikat nem fogja zavarni, hogy így csak rombolni lehet, műveket létrehozni nem. Persze ha képesek lennének alkotni, nem is akarnának rombolni.

A gyakorlatban már most is működik valamiféle politikai természetű »szelekció«. Ahogy Spiró György nyilatkozta: »Nevek vannak, akikben megbíznak és nevek, akikben nem bíznak meg. (…) Művek Magyarországon nincsenek betiltva, és mégis, egyes intézményekben vannak ilyen-olyan listák, amelyek személyekre vonatkoznak. Műveket életükben nem is olvastak azok, akik ezeket a listákat létrehozzák. Nem értenek hozzá, inkompetensek.«”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2020. január 08. 09:04
"Az autoriter rezsimek számára " Most hogy ott van Karácsony a vezetésben most már csak bicikliriter lett a rendszer, ha majd rollerrel jár akkor meg rollerriter rendszer lesz. :)))))))))))))))
Amerigo
2020. január 06. 21:45
Olvasgasd Győzike, és támogasd a falloszverést a nagyonfüggetlen libsi színházakban! https://168ora.hu/kultura/verebes-istvan-a-jelenlegi-rendszernek-az-erzeketlensege-es-a-pokhendisege-zavar-a-legjobban-151200
sztahanovista
2020. január 06. 19:25
"Nevek vannak, akikben megbíznak és nevek, akikben nem bíznak meg. (…) Művek Magyarországon nincsenek betiltva, és mégis, egyes intézményekben vannak ilyen-olyan listák, amelyek személyekre vonatkoznak. Műveket életükben nem is olvastak azok, akik ezeket a listákat létrehozzák. Nem értenek hozzá, inkompetensek." Ez pont úgy hangzott, mint egy kinyilatkoztatás. Ők, a kompetensek ott ülnek valamiféle Parnasszuson, s lenéznek ránk, szerencsétlenekre. Ha találnak is tehetséget, akkor azt talán nagy kegyesen magukhoz emelik. Na, hát így néz ki 30 évvel a fordulat után is a magyar kultúra, de így nézett ki annak előtte is. Bő gatya meg fütyülős barack, ennyik vagyunk, hangzott el egy őszinte pillanatban..
Tatulus
2020. január 06. 17:52
Azért szép dolog állam bácsitól, hogy az ellene fenekedő, országgyalázó, ocsmányságban is haladó, perverz műveket könnyedén előadó "haladár" csoportocskákat, "autonóm" művészetet művelőket szép summával támogatja! Meg is hálálják neki! Mint ez a galíciai féreg!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!