Harminc év után

2020. január 01. 14:36

Érdemes lenne egyszer megcsinálni azt a felmérést, hogy a hajdani vezetők, köztük a hóhérok, rablók utódai milyen utat jártak be 1990 óta.

2020. január 01. 14:36
Kondor Katalin
Kondor Katalin
Magyar Hírlap

„Nem mond igazat, aki nem ismeri el, hogy számos pozitív változást is átéltünk a mögöttünk hagyott harminc esztendő alatt. Ám hogy a lelkekben sok tüske maradt, az is vitathatatlan. Vajon miért hittük három évtizeddel ezelőtt, hogy
a házelnök által is emlegetett utóvédharc nem lesz jelen az életünkben 1990 után? Naivok voltunk? Mással ezt aligha lehet magyarázni. Kivált, mert szemünk előtt zajlott az ország kirablása már 1987-től, a vidéki sajtó külföldi kézbe adása úgyszintén, miként az ügyeskedők számára felkínált spontán privatizáció meg a mézesmadzagok orrunk előtti elhúzása, például hogy nyithatunk Bécsben cukrászdát.

Mégis, civil átélőként és túlélőként harminc esztendő elmúltával is azt hiszem, a legnagyobb hiba, ami sok-sok embernek okozott és ma is okoz még szomorúságot meg kiábrándultságot, az az ötvenes évektől a nyolcvanas évek végéig tartó – különböző súlyosságú – gazemberségek szőnyeg alá söprése. Felelőseinek meg nem nevezése. A sokat szenvedettek magára hagyása. A kárpótlás nevetségessé tétele. Az, hogy szinte pillanatok alatt elfeledtették velünk a létező kommunizmus és szocializmus rettenetes éveit. A fekete Pobjedákat, a folyton leskelődő bőrkabátos ávósokat. A körömletépők holtukig tartó magabiztosságát. Az iskolások kötelező ideológiai »nevelését«, az osztályidegenek üldözését, a kivételezettek kedvezményeit, a kötelező május elsejéket, Recsket, Hortobágyot, a kitelepítéseket. Ötvenhat résztvevőinek és áldozatainak máig tartó gyalázását. S tegyük még hozzá napjaink elszomorító, lélekromboló jelenségeit, például honi hazaárulóink brüsszeli működését, avagy a parlamentből olcsó cirkuszt csinálók tevékenységét.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. január 02. 23:07
Az ausztriai szintű jólét elfeledtethette volna a kommunisták felelősségre vonásának az elmaradását csak hát az sem következett be. Így meg nem sok értelme volt a módszerváltásnak. A számos pozitív változás - amely gondolhat mindenki amit csak akar, tekintve, hogy egyet sem említ a szerző - pedig messze kevés ahhoz, hogy az elmúlt 30 év Magyarország sikeres korszakaként kerüljön be a történelemkönyvekbe. Némileg megreformálták a kommunizmust posztkommunizmusra és ennyi. Az ok a disszidálásra kb. ugyanannyi, csak most már szabad is. Ennyi a nagy változás.
Mr. Black
2020. január 02. 13:47
A Katalin elvtársnő is oszlopos tagja volt a " HÉT " című politikai műsor szerkesztőinek,ahogy Győző apu is az MSZMPnek.. Ezért jó lenne ,ha mindenki a saját portája előtt söprögetne először !!!!!
makapaka2
2020. január 02. 13:34
A legszégyenteljesebb példa erre a gyilkos Apró Antal leszármazottai, élükön Dobrev Klárával.
pemete jakab
2020. január 02. 12:00
"Érdemes lenne egyszer megcsinálni azt a felmérést, hogy a hajdani vezetők, köztük a hóhérok, rablók utódai milyen utat jártak be 1990 óta." Orbánból csak azért nem lett az MSZMP párttitkára mert közbejött 1989/90. Hisz megmondta: őt nem a rendszer zavarja, hanem a hatalmon levők.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!