Azt mondtam, hogy a Marvel nem mozi. Hadd magyarázzam meg!

2020. január 06. 20:51

Egy filmkészítőt sem ismerek, aki ne akarna nagy vászonra filmet tervezni.

2020. január 06. 20:51
Martin Scorsese
The New York Times

„Szóval, kérezhetik, mi a problémám? Miért nem lehet úgy hagyni a szuperhősfilmeket és a franchise filmeket, ahogy vannak? A válasz egyszerű. Sok helyen a franchise filmek jelentik az elsődleges választékot, ha valamit meg akarnak nézni a nagy vásznon. A filmtörténet veszélyes időszakát éljük, és még sosem volt ennyire kevés független filmszínház, mint most. Az egyenlet oldalai megfordultak, most már a streamingszolgáltatásokat választják a legtöbben. Mégis, én egy filmkészítőt sem ismerek, aki ne akarna nagy vászonra filmet tervezni, hogy azt aztán egy közönségnek mutassák be egy filmszínházban. 

Én is ilyen vagyok, és most olyasvalakiként beszélek, aki nemrég fejezte be a közös munkát a Netflixszel. Csak a Netflix tette lehetővé, hogy úgy készítsük el Az írt, ahogy annak el kellett készülnie, és ezért örökké hálás leszek. Ma a mozik még előbb játsszák a filmeket, ami nagyszerű. Szeretném-e, hogy a film hosszabb ideig menjen nagy vásznon? Naná, hogy szeretném. De teljesen mindegy, kivel készít az ember filmet, a tény az, hogy a legtöbb multiplex vásznai ma franchise kockákkal vannak tele. 

És ha azt mondják nekem, hogy ez a kereslet és kínálat kérdése, akkor ellenkezni fogok. Ez olyan, mint a tyúk és a tojás esete. Ha az embereknek csak egyfajta dolgot adnak, és végtelenül ezt az egyfajta dolgot árulják nekik, akkor persze, hogy még többet akarnak majd abból a dologból. 

De hát, mondhatnák, nem mehetnek haza, és nézhetnek valami mást a Netflixen, az iTunes-on, vagy a Hulun? Persze – bárhol, ami nem a nagy vászon, ahová a filmkészítők szánják a filmjeiket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Heuristx
2020. január 08. 15:13
Az nem baj, hogy a Józsi bácsi nem hiszi el. Az a baj, hogy van egy generáció, amelyik elhiszi!
Ernie Pantuso
2020. január 07. 12:17
Az a baj, hogy a Scorsese filmekről nem lehet annyi bőrt lehúzni mint az ilyen Franchise filmekről. Én ott engedtem al amikor a 2000-es évek közepén az egyik StarWars film megjelenése után StarWars-os mandarint lehetett kapni a hipermarketben. Mi van? Hálós mandarinon reklámozol? Szóval az a jó ezekben a Marvel-es filmekben, hogy már a kiadás előtt le lehet gyártatni az iszonyatos mennyiségű bóvlit Kínában. Ezek a Marvel féle filmek pontosan úgy filmek ahogy a McDonalds is egy étterem.
alex44
2020. január 07. 11:41
de jó kis cikk volt, nem csalódtam a mesterben,egy két filmtől eltekintve szeretem az alkotásait.
Vakfolt
2020. január 07. 10:15
❝És ha azt mondják nekem, hogy ez a kereslet és kínálat kérdése, akkor ellenkezni fogok. Ez olyan, mint a tyúk és a tojás esete.❞ Nem, nem olyan. Nem is kereslet meg kínálat, annál is rosszabb. Régen a csetes világban úgy hívták, hogy flood, ha valaki telenyomta a csatornát vagy ugyanannak az ismétlésével, vagy nagyon hosszú tartalommal, itt most az előzőről van szó. Stan Lee bácsi kitalálta a pókembert, rajzolgatott ilyen füzeteket is, akinek tetszik, megvette elolvasta, jócakát, ez eddig kereslet kínálat. De az, hogy pókemberrel van kitapétázva lassan a fa.. lak az már flood, pókemberes a rágó, a tolltartó, a póló, a szívószál, az iskolatáska, a busz, egészen egyszerűen elárasztanak vele, és a gyanútlan kiskölyköd mit fog kérni? Pókembert, mert mindenütt az van, akkor az nyilván fontos. Ez kőkemény reklám, mit reklám, kampány, hogy a pókembert a kultúra, de legalábbis a mindennapok részévé tegye. Aztán az igazán jó az, hogy keresztreferenciákat is csinálnak, más ugyanilyen floodal teremtett alkotásokban hivatkoznak a pókemberre, és a pókember is rájuk, és ez így már valóban egy egész univerzum. Csak éppen semmit sem ad a könnyű szórakozáson kívül, viszont elveszi az időt, és nem csak azt, ami a megnézését jelenti, hanem az egyéb referenciákban felbukkanáskor az időt más hasznos dolgoktól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!