Működik az ellenzéki összefogás

2019. október 14. 09:09

A mostani előretörés létfontosságú az ellenzék számára.

2019. október 14. 09:09
Magyari Péter
444

„Öt országos választás (két parlamenti, két EP és egy önkormányzati) tapasztalatai bizonyították, hogy a mostani rendszer ellehetetlenítette a versenyt az ellenzéki térfélen belül. A 2010 óta eltelt idő, és a sok kudarc jórészt elsimította azokat az érzelmi és személyes sérelmeket is, amelyek fontos akadályai voltak az összefogásnak.

Az ellenzéki politikusok kénytelen-kelletlen, de alkalmazkodtak ahhoz, hogy végletekig megosztottan kétpólusúvá vált a magyar társadalom. Egészen leegyszerűsítve Orbán Viktor támogatóira és elutasítóira osztódott.

A Fidesz 2006 ősze óta tartó fantasztikus győzelmi sorozata többek között a "centrális erőtér" koncepciójának volt köszönhető. A rendszer lényege az volt, hogy az ellenzék egy része a Fidesztől balra, a másik része jobbra állt, és egyik oldal sem tudott akkorára növekedni, mint a Fidesz.

A rendszer 2018-ra ideológiai szempontból már nem működött, mert a tavalyi Jobbiktól a Fidesz valójában már jobbra állt. A felosztás viszont maradt, mert a Jobbik és a baloldali pártok közötti távolság akkor még áthidalhatatlannak bizonyult, ráadásul tavaly még a baloldalon is jelentős volt a rivalizálás a pártok között ahhoz, hogy országos szintű összefogás jöhessen létre. 

A mostani előretörés létfontosságú az ellenzék számára. Ha most sem sikerült volna jelentős pozíciókat szerezni, feladatot kapni, akkor az a Fideszen túli politika teljes kiüresedésével fenyegetett volna.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
deveto
2019. október 14. 16:51
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
ZolieM
2019. október 14. 16:14
Libsi matek: "...Így először látszik a választás eredményén, hogy nagyjából ugyanannyi ember szokott szavazni a Fidesz ellen, mint mellette..." Valóság: fidesz 1,8 millió szavazat, ellenzék 1,36 millió szavazat. 444 :))))
barang
2019. október 14. 12:39
ez eleg meglepö a 444-töl. korabbi elemzeseik alapjan a következöt lehetett volna varni: Bp-en csak a szavazopolgarok fele vett reszt a valasztasokon, es annak is csak a fele szavazott Karacsonyra, tehat a 3/4-e ellene szavazott. es megis polgarmester. Diktatura!
atila68
2019. október 14. 12:00
Működik. Aha! Ahol tisztán pártpreferencia alapján lehetett voksolni (megyei lista) ott csak kormánypárti győzelem született.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!