Finn hályogkovácsok

2019. október 01. 07:00

Aminek tanúi lehetünk, az a sunyi és arcátlan kettősmérce.

2019. október 01. 07:00
Petrin László
Magyar Hírlap

„Képzeljük csak el, hogy finn jogállami mintára mi egyszer azt mondanánk, fölszámoljuk az alkotmánybíróságot, és a parlament alkotmányügyi bizottsága gyakorolja a normakontrollt. Képzeljük el, ha az Akadémia felügyeletének és irányításának jogát nemes egyszerűséggel az emberi erőforrások miniszteréhez telepítjük. Vagy képzeljék el azt a finn jogállami állapotot, amikor a bírákat az igaz­ságügyi miniszter javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki. Próbáljunk kacérkodni azzal az eszelős gondolattal is, hogy a kormánytag igazságügyi kancellár ellenőrzi a parlament munkáját. A legszebb azonban még hátra van.

A finn csodademokrácia egyik alapköve az az informális testületként működő szaunabizottság, ahol a legkülönbözőbb pártok emberei a legfontosabb kérdéseket előre megbeszélik. Magam elé képzelem, ahogyan a képviselők nyírfavesszőkkel való csapkodásnak álcázzák azt a tömegverekedést, amelynek során mondjuk a költségvetési főszámokról akarják egymást meggyőzni nyomatékot adva érveiknek.

A finnek olyat akarnak számon kérni rajtunk, amiben nincs konszenzus az unióban, a tagországok eltérő eljárásokat követnek. Nincs olyan egységes és objektív szempontrendszer, amit számon lehetne kérni egymáson. Aminek tanúi lehetünk, az a sunyi és arcátlan kettősmérce. Véget kellene már vetni annak a gyomorforgató gyakorlatnak, hogy mint a finnek is, a képzelet világából vett érvekkel félsokkos állapotban támadják a magyar jogállami rendszert, miközben saját országuk jogállamisága rozoga állapotban van.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2019. október 01. 18:12
Ha a finneknek jó ez a kis fityfasz akkor nekem is jó, de az nem jelenti azt, hogy idejöhet számonkérni bármit. Az, hogy mégis bevállalta bizonyíték arra, hogy igencsak lemaradt amikor az észt osztogatták.
balsors
2019. október 01. 15:35
Finn nácikok meg gyilkolásznak. https://kuruc.info/r/4/203281/
olajfa1
2019. október 01. 13:47
A liberál komcsi fasiszták ilyen sunyi aljas kétszínű alakok!
Mich
2019. október 01. 12:06
Ezektől felesleges igazságos hozzáállást várni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!